用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 插定唔插? 順小朋友意願?
go

插定唔插? 順小朋友意願?

小朋友而家讀緊都算地區一線學校,行路超近,剛考2次試都表現算唔錯,而家,因為龍年關係,心郁郁想幫小朋友插下龍/半龍校! 叫做呈分都無咁大壓力 (大人同細路),不過龍/半龍校會遠左,而且入得龍/半龍校都很多精英,唔易突圍! 又奈何小朋友係係學校超開心,好有自信, 一萬個不願意說出口,我應該用盡力游說說服佢,定順佢意願打消插龍/半龍校的念頭?大家俾d意見我!謝謝大家!

回覆 hilarychu 的帖子

根據你上述所講,我不會轉。講到小朋友自己成萬個唔願意,考插班都未必會好合作。

hilarychu 發表於 19-3-7 13:50
小朋友而家讀緊都算地區一線學校,行路超近,剛考2次試都表現算唔錯,而家,因為龍年關係,心郁郁想幫小朋友插下 ...

如果能考上龍校,將來目標也是此校中學部,最好插班,因為小朋友小一成績好,並不能保證小二到小六成績也非常好,將來若無體藝特長,也許只有級一或名列前茅的學生才能考上。

小朋友而家讀緊都算地區一線學校,行路超近,剛考2次試都表現算唔錯,而家,因為龍年關係,心郁郁想幫小朋友插下 ...

先帶佢考咗插班試,或者佢見到其他學校會喜歡。
天助自助者,  別再怨天尤人

回覆樓主:

一線校, 又讀得開心, 成績又好, 我就唔會轉校啦!

我會睇下間學校值唔值得我轉過去,考慮既只有地區、辦學模式,例如直屬或龍校。

插班是集天時、地利、人和,首先成績要非常突出,最少考全級頭十,考筆試時能打低所以對手。就算過到筆試,又到人為階段,面試既校長、主任鍾唔鍾意你朋友等......

3年前,我決定幫小女由一間地間一線,受萬千寵愛,老師、同學極鍾意佢既學校轉到一間有直屬中學既小學,程度更適合小女學習需要,而佢亦可以輕鬆面對,亦不用擔心升中又要玩多次,我覺得呢個決定冇做錯。

另外,插班唔係容易的事,有offer先考慮走唔走啦,當年,我都用左兩個幾月時間幫小女調節心情。

我認識一個小朋友,考級頭3,一年級下學期父母去考插班,佢自己十萬個不願意,個小朋友有型到,面試時同校長講,我唔想轉校,你唔好收我

回覆樓主

插班更好既龍校絕對唔容易,驚自己會後悔就放手一試,唔好顧慮咁多

我識個小朋友,讀一線私,考得好好,但其實以佢資質,間學校有啲淺,佢成日都唔洗點溫書就可以去考試,亦學埋同學上堂無聊篤擦子膠。本身佢轉校意欲都唔太大,咁都正常。但之後帶佢去 3 間,有 2 間佢都鍾意,因為夠大、好靚、好新,有一間仲係英文出名好(但唔係龍校)。出左 offer 有 2 間收,一間直屬,一間冇龍。問佢轉唔轉,佢話要轉去冇龍,因為英文好同學校好靚,冇龍就自己讀書讀好啲。

小朋友有時候未見過「世面」,會怕同唔願意轉,大人亦如此。可以同佢講,父母想你盡力去考,順便參觀下人地學校,但最後轉唔轉係你嘅決定。咁樣應該 OK。

回覆 hilarychu 的帖子

照你舊帖個間地區一線學校升中派位同校網都好, 如果順順利利有冇機會升上你心儀或同級中學?如果有而小朋友十萬個唔願意, 可以試下說服佢去考插班個唔勉強.

女生?想試女拔?  

如果嗰間中學是心儀的,可以摸個角度,同佢講早五年識中學同學,雖然要重新適應,但小二還容易融入 ,如果性格活潑、外向,相信好快會識到朋友。呈分試連 VA, music 5 分10分都有影響,學業好之餘,又要看課外活動、獎項……壓力不少啊!如果新校比舊校新或大,考插班試時看到對比,小朋友好易被硬件吸引,會改觀的。

我女上年插班時亦都係千萬個不願意,有時諗返起又會喊,頭嗰三個月的確係好難過,之後揾到朋友就完全無野啦。無人會願意離開comfort zone, 但一旦適應咗就無問題咖啦!

Did you have acceptance offer?

in左先,有offer先唸

小朋友識到朋友當然會有不捨, 但同佢分析下利弊佢都會明白的。
除左講道理, 我當初都有利誘阿女獎勵計劃:
1. 肯去筆試即收一份禮物;
2. 如筆試後收CALL再一份;
3. 肯去面試加練習又一份;
4. 面試好有THIRD IN又有一份
5. (最後學校收的話每個月500蚊玩具/零用基金 -- 呢個我擺o係心無同佢講, 慳左學費比小朋友買書買玩具都好呀! )

重賞之下必有勇夫呀樓主!! 最後我買左好多咩星光樂園, 光之美少女卡...

好奇一問,通常考小二插班的係咪要睇小一學期成績表?但有d學校小一上學期只有評估,無測考,咁如果要考果間學校話要成績表,咁比人乜野學校睇呢?

回覆樓主:

俾我都唔轉。或者將來小朋友都可以考到好學校,而家好地地我唔會轉