用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收到優才offer,蘇浙小學與優才如何選擇?請教大家 ...
樓主: nangua20000
go

收到優才offer,蘇浙小學與優才如何選擇?請教大家   [複製鏈接]

ruudi82 發表於 19-3-8 14:09
華仁轉直資, 代表華小生升港華人數大減, 你話好事定壞事? (不過港華近年成績亦差左) ...

是說小學脫一條龍?不能直升中學咩?

一條龍 發表於 19-3-8 13:45
今年華仁脫龍失敗,不久將來必卷土重來,轉直資是華仁終極目標
如果EDB今年建議提早公佈自行個方案真係由下年開始實行, 如果港華脫龍轉直資應該會死得仲慘
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-8 14:27
如果EDB今年建議提早公佈自行個方案真係由下年開始實行, 如果港華脫龍轉直資應該會死得仲慘
...

華仁未來堪憂啊 我仲派位放左第一志願,想想更不能去搏大抽獎了

nangua20000 發表於 19-3-8 14:34
華仁未來堪憂啊 我仲派位放左第一志願,想想更不能去搏大抽獎了

If so, 其他直資中學都會受影響, 除非是1A hit直資校

華小不差, 還有 考得叻都未必需要考慮港華, 東區仲有張祝珊/婦女會比港華強
華小應該都算愉快學習

lovebb2 發表於 19-3-8 14:38
If so, 其他直資中學都會受影響, 除非是1A hit直資校

點解影響其他直資?

lovebb2 發表於 19-3-8 14:38
以前可能D 人有DBS 就唔博LS, 而家如果有LS OFFER 就唔要DBS 啦...其實有D影響

ruudi82 發表於 19-3-8 14:40
以前可能D 人有DBS 就唔博LS, 而家如果有LS OFFER 就唔要DBS 啦...其實有D影響

DBS已算好, 其他不是1A直資中學 如 GT, WKF, PK...

我又認為華小無乜問題, 係港華自己唔爭氣啫!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-8 14:56
我又認為華小無乜問題, 係港華自己唔爭氣啫!
華仁轉直資是只是中學直資?
定係中小學一條龍? 小學都唔玩官津?

hohoho888 發表於 19-3-8 15:36
華仁轉直資是只是中學直資?
定係中小學一條龍? 小學都唔玩官津?
不重要,暫時已成過去,一切不變

lovebb2 發表於 19-3-8 14:42
DBS已算好, 其他不是1A直資中學 如 GT, WKF, PK...

GT, PK, WKF個幾間直資本來就唔是1A, 之前甚至Band1都唔是,中學收生亦沒名氣可依靠,六年前中學收返來個班可以有幾勁?  

而家所取得既成績全靠培養自己親生仔及為學生增值而來.

PK, WKF 是小學五班, 中學五班, GT小學四班, 中學四班.全部都有海外課程.自行提早通知唔會對收生有幾大影響.

有成績就有名氣, 而家小學,中學收生都好左, 成績相信會更進一步.

港華同華小都有問題.
港華固然沒為學生增值, 但如果脫龍, 以佢既名氣, 收三私一直, 蘇浙, 其它直資小學既學生, 唔會差過華小個班.
華小沒自行收生權, 如果脫龍, 對家長來講, 只是與拔萃小學, 油天差唔多.,

Sing13 發表於 19-3-8 16:46
港華同華小都有問題.
港華固然沒為學生增值, 但如果脫龍, 以佢既名氣, 收三私一直, 蘇浙, 其它直資小學既學 ...

這個話題問出來,有好多有經驗的家長俾我建議,好多謝大家,我決定下週去註冊GT,因為我覺得我家娃兒比較適合這樣的教學方式.適合的就是最好的,其實蘇小和GT唔可比可啊

hkpapa852 發表於 19-3-8 15:57
不重要,暫時已成過去,一切不變

無錯暫時係不變,但華仁已經是邁出了重要的第一步,這個應該是重點。華小年年超額收世襲生,自身無自行收生權,靠的是故有的名氣,但有一樣不同喇沙的是,喇沙小學確有化腐朽為神奇的力量,成績有目共睹,當中為何,為何華仁不像喇沙,那就不得而知了⋯⋯

PeterWong2012 發表於 19-3-8 17:43
恭喜你有了決定...
其實優小做得好既,係生命教育,倍養小朋友品德,優小家長應該能深深感受...

贊同你,我也好鍾意優才嘅生命教育,有愛心,品行好,有時候比成績更重要的

nangua20000 發表於 19-3-8 17:45
贊同你,我也好鍾意優才嘅生命教育,有愛心,品行好,有時候比成績更重要的
...

放心,優小老師好有heart 教好小朋友,戴老師的德育課好有heart, 教小朋友摺衫掃地

回覆 hohoho888 的帖子

因為了解港華多咗,而華小有能力去更好嘅中學只得8個。

kudon 發表於 19-3-8 18:23
回覆 hohoho888 的帖子

因為了解港華多咗,而華小有能力去更好嘅中學只得8個。 ...

8個咁小?? 但而家搬去北角,跟東區中學網會否有d唔同?
‹ 上一主題|下一主題