用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收到優才offer,蘇浙小學與優才如何選擇?請教大家 ...
樓主: nangua20000
go

收到優才offer,蘇浙小學與優才如何選擇?請教大家   [複製鏈接]

ddtt347 發表於 19-3-7 11:31
同意,唔值得為GT搬屋咁大工程。港島區好多中學強過優才書院。挨下蘇小,升中時選擇更多。你以為優小好happ ...

其實樓主要考慮如唔直升的校網問題, 優才同蘇小有咩中学(雖然樓主係東區, 但小朋友轉區可能跌banding)
優才收返幾多%小学生??

除非樓主好唔喜歡蘇小, 否則keep蘇再搏東區津校應最好決定。

nangua20000 發表於 19-3-7 10:02
收到優才offer,蘇浙小學與優才如何選擇?請教大家由於住在港島,距離較遠,但鐘意優才的教學理念,快樂教 ...
你小朋友性格適合邊間多d? 我認識嘅gt小朋友同蘇小小朋友係好唔同嘅...差不多可以話兩個極端... 老土d講沒有最好只有適合與否!

nostradamus 發表於 19-3-7 15:03
回覆 nangua20000 的帖子

例如學2 位數乘2 位數,基本的計算當然要熟悉,但不會逼你計十幾廿條,反而會問你用 3,5,7,8 這四個數字,來組合一條2 位乘2位的算式,從而得到最小的答案。肯動腦筋的, 一分鐘計完,不懂的, 就計餐飽都未必計到。 ...
呢個例子quote得好。要解答這問題,真的要清楚了解2位數乘2位數的計算方法,並唔係死做爛做之後就會識答

Heileu 發表於 19-3-7 12:28
GT 有呈分,到時小孩勁,也可以搬去港島抽。GT 英文一定比港島津校好。普通話同蘇小差不多。
...

同意
樓主鐘意GT理念,似乎都唔想咁傳統

當然選蘇小。

醒目開學勳章 王國長老

ruudi82 發表於 19-3-7 11:54
你咩校網? 男仔? 東區有港華, 女仔有嘉勒撤, ..如果是東區, 抽獎這兩間不錯, 就算衰左都有蘇小..(蘇小都幾 ...

港華跌晒watt,聖嘉勒係私小
要做下功課了

Charlotte_mom 發表於 19-3-8 08:12
要做下功課了

港華差左D姐, 但小学都幾好, 另ㄧ間我係講香港嘉諾撒學校, 唔係聖嘉勒

Charlotte_mom 發表於 19-3-8 08:12
要做下功課了
港華跌watt 係咪指中學部?

小學好似唔多覺, 雖然中學想同佢脫龍... 唔通小學部既出品中學部唔like?
不過港華如唔係抽入, 叩門是很難

回覆 pekovian 的帖子

謝謝樓上家長經驗之談,很多對我也很有啟發。多謝。
我剛開始也是鐘意蘇浙的,因為蘇浙的升中成績毋容置疑,嚴師出高徒。嚴肅認真是學校的校訓,
但我想每個家長都最了解自己的孩子,現在的教育確實也不存在真正的快樂教育,要在教育中釋放孩子的天性,不末滅孩子的天賦,能夠做到因材施教,我也是想試試能不能找到一所適合孩子的學校。
距離是一個很重要的問題,當然如果鐘意學校的理念,這些困難我覺得也是可以克服的。

nangua20000 發表於 19-3-8 09:48
回覆 pekovian 的帖子

謝謝樓上家長經驗之談,很多對我也很有啟發。多謝。

住東區? 東區去旺角, 東區到將軍澳, 搭地鐵, 我估車程45分鐘以內

GT 進可攻 (要呈分搏勁校) 退可守
除非你覺得 在蘇小 ㄧ定考到top 50%, 或者 不喜歡GT 中學, 或者 想抽 ㄧ缐津校, 我覺得GT稳陣d

GT直資 學费 亦較 蘇小私校 平。 GT亦是小班教學。

回覆 lovebb2 的帖子

您的回復我很讚同。
東區去到旺角40分鐘,去到將軍澳30分鐘。
我鐘意GT小班教學,我的仔也喜歡參加各項興趣活動,英文和中文不錯,還有粵語環境,進可攻,如成績好可衝擊好的中學,當然打好中文基礎也有可能中學選擇國際學校,未來也要看孩子的發展情況,退可守,就是如果成績不理想,也不至於太差,還有band 1中學讀。大抽獎不敢賭,主要是蘇浙是傳統學校,一個班40多個學生,老師顧及不到每個人。

回覆 Charlotte_mom 的帖子

自行華小入咗,放咗間私小。我都後悔緊

kudon 發表於 19-3-8 10:05

點解呀

點解突然唔like 華小

回覆樓主

我朋友囡就係讀緊蘇小,測考默/pre-dic 次數多到嚇親人,睇過佢既測默都覺得勁谷,如果小朋友谷得就ok! 唔得都幾辛苦,係大人小朋友都辛苦

nangua20000 發表於 19-3-8 10:04
回覆 lovebb2 的帖子

您的回復我很讚同。

good, 有了決定就唔駛再煩。

問心,選邊個好這條問題太難,很怕唔小心選錯

kudon 發表於 19-3-8 10:05

您大抽獎進了華仁小學麽?點解後悔

nangua20000 發表於 19-3-8 13:11
您大抽獎進了華仁小學麽?點解後悔

今年華仁脫龍失敗,不久將來必卷土重來,轉直資是華仁終極目標

一條龍 發表於 19-3-8 13:45
今年華仁脫龍失敗,不久將來必卷土重來,轉直資是華仁終極目標

協恩就是一個好例子。

回覆 一條龍 的帖子

請教下:華仁轉直資,是否是好還是不好?不太了解。我大抽獎填咗華仁

nangua20000 發表於 19-3-8 13:59
回覆 一條龍 的帖子

請教下:華仁轉直資,是否是好還是不好?不太了解。我大抽獎填咗華仁 ...
華仁轉直資, 代表華小生升港華人數大減, 你話好事定壞事? (不過港華近年成績亦差左)
‹ 上一主題|下一主題