用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿仔終於肯做grammar book
樓主: maifunglay
go

阿仔終於肯做grammar book   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 19-3-12 08:37
咪即係亂up囉。

語文,非數理。隨口,又啱,係醒,唔係亂來。

ar_mak 發表於 19-3-11 20:45
咁點解你(地)又會認為,閱讀是學習的樹林呢? PS:閱讀或者做練習,其實都係樹木,樹林是由不同的樹木組合而成.  ...
唔好意思, 麥哥, 睇唔明點解「閱讀....重要性已經由幾廿年前既十分重要, 變成普普通通」?

eviepa 發表於 19-3-12 07:14
//閱讀不是不重要,但重要性已經由幾廿年前既"十分重要", 變成"普普通通",接受現實啦升把啦=.="//

意見可以 ...
講到依家閱讀重要性變得普普通通呢樣嘢, 我當年課外閱讀都幾乎係0, 我閱讀機會就只有教科書、課室圖書角, 同埋阿爸日日份報紙。所以, 幼稚小學階段, 識字少D, 我會將所有教科書不斷翻睇, 英文書會日日誦讀。小學時, 就年年睇晒圖書角D書, 教科書入面每一粒字都睇過無數次, 外加阿爸份報紙既副刊。上到中學好D, 因為有圖書館。
我雖然細過你不過一樣, 英文閱讀幾乎係0, 不過好彩我小學強勁(點知依家變咗二線), 所以升中不致於文盲。但觀乎阿大, 佢睇好多書, 依家咁細個, 閱讀速度已經快我好多, 知道既智識比我當年初中還要多好多。現代資訊雖然發達, 但係咪閱讀相對就無咁重要呢? 我並唔認同。閱讀就是學問既基礎, 你唔閱讀只操卷, 可以高分, 可以考第一, 但閱讀卻可以鞏固智識基礎。

其實今時今日, 好多家長都知道閱讀既重要性, 家長接受既教育程度平均也較高, 但卻沒有有效實行閱讀培訓。除咗因為執行時間點錯過之外, 如果在有限既時間下, 大部份家長會先選擇操卷/補習, 反而閱讀卻成為補品。我則認為相反, 閱讀才是基礎, 練習/補習應該是增潤。

Evie資質好D, 你捱到P3, P4, 佢作文已經露鋒芒, 我隻阿大我捱到今時今日P6, 至初見曙光, 真係革命尚未成功, 阿媽我仍需努力。

shadeslayer 發表於 19-3-11 21:42
香港教育環境鼓勵更早,更快,更深。幼稚園背乘數表補習,小學TSA操卷,呈分試一分不能少。中學分班選科DS ...

家長慕名校,學校就以更早,更快,更深的課程區分學生能力來收生,唔知有幾多小朋友及家長跟到?每個小朋友發育和成長步伐不一致,幼稚園及初小真係冇必要咁做,我就見證了小一中文唔合格,中學TOP 3既例子。

以中文來講,小學教科數真係會悶死,但中學開始好多名篇,對中意睇下書既人來講,都幾引人入讀。

little_yolky 發表於 19-3-12 09:38
講到依家閱讀重要性變得普普通通呢樣嘢, 我當年課外閱讀都幾乎係0, 我閱讀機會就只有教科書、課室圖書角,  ...
你細個嗰陣非常勤力噃,但係千期唔好要求兩個女有自己嘅自發性。有自發性嘅BB大致係隨機投胎,唔點會因為父母有自發性而遺存到呢種特性。
我經常同阿女講述自己細個時點樣讀書,不過有時會補一句: 爸爸癡線嘅,妳唔駛學我。

ar_mak 發表於 19-3-12 22:20
你講得岩,你真係算做比較好D.

閲讀並不是學習的樹林,但多閲讀比多練習更易得到中上水平的語文,和閲讀推動知識的累積,是明顯不過。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ar_mak 發表於 19-3-12 22:43
學習上既突破唔係靠閱讀,而係靠提出問題的能力. 基本上小學既功課只需要做一份就可以,就係每日反思.

1. 我 ...

咦!你係咪移民咗去芬蘭?

ar_mak 發表於 19-3-12 22:53
唉,你而家不過是用緊逢3退1既戰術姐,講講下隔一排你又黎料架啦. 如果你地一早肯講得咁客觀,鬼得閒同你爭論 ...

雖然運動閲讀係不倫比喻。但是,我幾十歲,10k可跑45分鐘,單車一口氣可上兩轉大帽山,羽毛球打得不錯,想用運動拋我,唔係咁易。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ar_mak 發表於 19-3-12 22:43
學習上既突破唔係靠閱讀,而係靠提出問題的能力. 基本上小學既功課只需要做一份就可以,就係每日反思.

1. 我 ...

傻喇,大人做事不懂反思也多的是。 小學就咁有 discipline ,正常智力,老早就成績出眾了。

ar_mak 發表於 19-3-12 23:27
我想問下你,你睇邊本書去學識跑步單車羽毛球?

你答左我反思要做那本練習先。
‹ 上一主題|下一主題