用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿仔終於肯做grammar book
樓主: maifunglay
go

阿仔終於肯做grammar book   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 19-3-12 22:22
喂喂喂,呢D的確係你既經歷,但同事實似乎冇咩直接關係.
幾十年前香港較貧窮,現在較富裕是非常容易觀察到的事實;幾十年前老師、家長較著重練習看輕閱讀,現在老師、家長對閱讀的重視程度提高了,對練習的重要性看得比幾十年前低亦是另一個極容易觀察得到的事實。     如果連基本事實都要拗一餐的話,討論是沒有意義的。

ar_mak 發表於 19-3-12 22:35
創造性思考,目標設定和動機,團隊合作,人際技巧,解決問題,寫作,閱讀能力,傾聽技巧,個人職涯發展,領導能力,計 ...
little yolky質疑你嘅講法:幾廿年前重閱讀,而家唔重閱讀。
你就講教育13項能力,完全唔係回應緊人。咁樣嘅討論有乜意義?

eviepa 發表於 19-3-12 18:59
你細個嗰陣非常勤力噃,但係千期唔好要求兩個女有自己嘅自發性。有自發性嘅BB大致係隨機投胎,唔點會因為父 ...
唔係我勤力呀, 係無嘢做咋。以前個年代, 阿媽唔俾出街玩架, 話有拐子佬喎。少玩具, 教科書又睇到曉背, 連電視汁都撈埋呀, 家姐又大我好多, 細妹又細我好多, 無人同我玩。我無聊到將阿爸買俾我D玩具拆咗再hum返埋, 睇下入面乜構造, 無聊到爆。

不過我以為, 性格係遺傳既, 至少阿妹出世以前我一直係咁以為。直至阿妹歲半大, 我至知, 天外有天..........
家姐好自律架, 佢月底呈三, 今年可能係青春期, 成日同C6嘈交, C6又係黑白天鵝, 煩到暈 禮拜日至激嬲個女, 個女一邊大喊投訴阿爸, 一邊仲要埋頭苦幹抄筆記, 對眼又要流眼淚, 又要睇教科書, 好唔得閑。C6真係好Q煩, 煩到我禮拜日工人放假, 我又要煮飯, 又要安慰個女。

maifunglay 發表於 19-3-12 11:02
我本身都唔識架,個仔唔肯學咪唯有自己出去學囉
我去左ef都學都唔錯,仲用埋個蚊政府資助tim
...
真係呀, 小朋友讀小學, 家長好似要返讀次小學咁。大女就嚟升中一喇, 我又要開始咪返D數理地理, 有乜唔識都可以教下佢。好忙。

ar_mak 發表於 19-3-12 22:35
創造性思考,目標設定和動機,團隊合作,人際技巧,解決問題,寫作,閱讀能力,傾聽技巧,個人職涯發展,領導能力,計 ...
原來係咁既意思。

你所講既13項技能, 其實以前都有學, 只係以前無咁好聽既名堂啫。無關係既, 學海無涯, 無都要學, 無話孤注一擲只睇書, 咁緊係唔好, 阿女同C6都唔會24小時只睇書啦, 無衝突既, 放心。我覺得依家同以前最大既分別有兩項:
1. 以前我個年代唔多操卷, 大家識就識, 唔識就唔識, 更唔會聽有人去補習。
2. 以前無電子產品, 依家有。

所以, 我覺得閱讀同你講既13項無衝突, 因為一直都存在, 反而係同上面兩點有衝突, 小朋友要如何安排好練習/補習及電子產品與閱讀之間時間既安排, 就顯得好重要了。

ar_mak 發表於 19-3-13 08:08
你急嘜野? 我會慢慢講,請你耐心等候.
香港人丫嘛, 乜都急D啦, 耐心响香港係奢侈品呀。

ar_mak 發表於 19-3-13 08:07
而家D家長老師重視閱讀?咁又係咪表示而家D細路既閱讀能力及興趣提高左? 講重視,家長重視考到邊間學校多過重 ...
完全夾纏不清,似跟桃谷六仙討論

October. 發表於 19-3-11 21:23
你要求真係好鬼高既姐,初中十科八科有2科有興趣,我覺得好OK了,到高中咪可以揀來選修囉。

我仔高中,剛 ...
乜依家年代係咁架? 我自己當年升上中學好開心喎, 除咗聖經同體育, 科科都覺得好神奇好多嘢學好好玩架。(聖經因為小學都有, 無新嘢, 所以無乜特別, 體育因為由細憎到大)
中文:文言文, 可以用咁少字表達咁多意思, 好功呀, D古詩又好好聽。
英文:乜老師上堂都用英文講既?好有挑戰性呀。
數學:哇, 同小學D加減乘除唔一樣喎, 唔識既題目都終於俾我諗到, 好好玩呀。
中史/世史:上堂聽故仔, 好開心
地理:D地點原來係咁睇既, 外國既地方原來係咁既(當時無互聯網, 對外國無咁多資訊, 所以覺得好新奇)
科學:唔駛講, 兩個字 -- 好玩!
音樂:我本身就鐘意, 所以無得好講
美術:好多唔同種類既嘢學, 簡直去到廢寢忘餐既地步, 點解我只得24小時。

初中既時候真係好開心, 好多新奇既科目接觸到, 太快樂了。

ar_mak 發表於 19-3-13 08:07
而家D家長老師重視閱讀?咁又係咪表示而家D細路既閱讀能力及興趣提高左? 講重視,家長重視考到邊間學校多過重 ...
現在大部份家長重視閱讀係為咗高分, 呢點的而且確係事實。不過, 阿大 & 佢其中一位同學, 佢哋係由細睇到大, 唔係為分數, 高分只係side effect, 個位同學真係基礎好, 因為佢阿媽好, 引導個女做得好好, 所以佢阿女雖然唔係級一, 但我覺得佢係真叻。我無用, 我懶, 無好好引導我兩個女, 我太放任, 太象媽, 所以無人哋阿女咁叻。

可能我哋local school既家長, 係分數為本多D, 無法啦, 讀書為考取功名係千幾年流傳落嚟既文化嚟。

IloveJJ 發表於 19-3-13 10:47
其實細路成績除了睇阿媽點引導、閱讀,都好睇佢個人本身。

講樣攪笑野俾你聽,唔係晒命。我細仔剛攞咗中 ...

細佬好叻 所以讀書考試都係講天份+態度

ar_mak 發表於 19-3-13 09:41
果13樣野,係來自70年代開始做既研究(所以覺得閱讀係而家先流行既人就會好似發現左新大陸O哂咀),對象係企業, ...
咁可能係eviepa同我都做咗正確既嘢, 就係一直同小朋友伴讀, evie唔知到幾大, 我果個真係讀到小二, 因為小二之後佢自己識睇, 就唔so我了。另一樣嘢, 就係我哋都係先睇中文, 以中文為主。唔係因為咩宏大既教育理念, 只係因為我覺得中文書好多揀, 好好睇, 所以不自覺地揀咗中文書啫。不過, 我深信一點, 係我自己母語係中文, 阿女母語係中文, 學習語文必須要先揀好母語, 再學外語, 至可以事半功倍。當然好多人唔認同, 認為小朋友吸收快, 可以同時學幾種語文啦。不過, 我偏重中文, 依家要佢哋睇返英文, 其實難度都好高架。同埋, 我細個時無做練習, 所以順理成章小朋友都唔會做練習。P2以前, 阿大數學好屎, 我以為係天生既, 咁佢好朋友見佢咁, 俾咗份練習佢做, 做完測驗由7X變8X, 所以先發現, 間中做下練習, 其實都無壞。

其實乜嘢都係, 適可而止, 過猶不及。

IloveJJ 發表於 19-3-13 10:47
其實細路成績除了睇阿媽點引導、閱讀,都好睇佢個人本身。

講樣攪笑野俾你聽,唔係晒命。我細仔剛攞咗中 ...
我哋個級一都話自己唔睇書的, 咪測驗五科有三科100分囉。P6喎。

IloveJJ 發表於 19-3-13 10:43
咁又唔係個個既,起碼我重視閱讀唔係為分數,我係想佢哋有學識,我覺得有學識緊要過有成績。
...
係呀, 如果閱讀為分數, 咁用買書既錢請個補習仲實際D。起碼屋企可以闊落D。
‹ 上一主題|下一主題