用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 小六升中一,想買部千幾蚊電話
go

小六升中一,想買部千幾蚊電話

小六升中一,想買部千幾蚊電話,預備升中用,應該父母出錢,定小朋友用自己利是錢好?

我本身諗住佢用利是錢自己揀,會愛惜部電話多啲,冇咁多投訴。如果父母出錢,可能嫌棄父母姑寒,部電話唔夠好,唔夠快。但爸爸覺得小六生唔應該用利是錢買咁貴嘅嘢。

所以想聽下大家經驗/意見,謝謝!

a_for_apple 發表於 19-3-6 09:53
小六升中一,想買部千幾蚊電話,預備升中用,應該父母出錢,定小朋友用自己利是錢好?

我本身諗住佢用利是 ...
用小朋友用自己一半利是錢, 一半父母出

王家爸爸    發表於 19-3-8 15:33

回覆 a_for_apple 的帖子

我女係用佢自己利是錢加平時儲蓄去買, 但都要我同爸爸覺得合適, 至比佢去買, 依家阿女果部係華X, 大約$1,8XX

當年我地買部千零元新機比阿女升中用, 講明係借比佢, 我有權隨時睇佢電話, 隨時收機, 如遺失及損壞自行購買, 買之前約發三章!!

到今日中三仲有效用, 當然隨住時間, 我睇佢手機次數已逐漸減少。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

阿女依家中一, 我已經好少睇佢手機, 爸爸話人人都有私忍, 叫我唔駛下下昅住佢, 到時反叛期好難搞

妹妹頭 發表於 19-3-6 10:43

阿女依家中一, 我已經好少睇佢手機, 爸爸話人人都有私忍, 叫我唔駛下下昅住佢, 到時 ...

係呀! 我已好少睇, 不過"條款"係咁樣定左, 睇唔睇的選擇權在於我

妹妹頭    發表於 19-3-6 10:47
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

妹妹頭 發表於 19-3-6 10:43

阿女依家中一, 我已經好少睇佢手機, 爸爸話人人都有私忍, 叫我唔駛下下昅住佢, 到時 ...

我都係,自小五六都唔会睇佢地銀包、書包、电話/腦……入房都敲门先入。佢地ig, fb唔add我都係禁話。

妹妹頭    發表於 19-3-6 13:58

回覆樓主:

多謝大家分享!

我錢買,借俾佢用。

回覆樓主

我女買zen phone, $15xx, 我當生日禮物送,點知唔夠一個月爆芒宜家用我部舊iPhone

我會用我錢買,部機話事權在我處,如果佢不受控咁用手機就沒收。
希望每天開心渡過 ;-)

醒目開學勳章

平就小米D機,行貨有15個月保養,CP值高。

妹妹頭 發表於 19-3-6 10:09
回覆 a_for_apple 的帖子

我女係用佢自己利是錢加平時儲蓄去買, 但都要我同爸爸覺得合適, 至比佢去買, 依 ...
識貨!華W千幾蚊機性價比好高,小朋友用最適合。

我買咗小米畀個女, 預先裝埋 d control apps, 如果唔同意就只有低b電話

Chowying 發表於 19-3-6 19:47
我買咗小米畀個女, 預先裝埋 d control apps, 如果唔同意就只有低b電話
咩control apps? 可以介紹下我用嗎?

Jessy 發表於 19-3-6 23:05
咩control apps? 可以介紹下我用嗎?

[size=1.00em]我用screen time paid version. 大致功能係你可以set time limit, 返學嘅時候可以用咩apps, 放學咩時候可以用電話,同埋可以用邊類apps, 夠鐘就即 cut, no argue.
[size=1.00em]佢有免費版, 同埋14日免費試用你可以去了解下。
[size=1.00em]當然最好就係首先同個細路傾好, 同埋畀佢第一部電話之前就裝上去, 實際鬆緊睇你個細路係點樣樣喇。
[size=1.00em]我個女好鍾意睇youtube, 佢亦都自知自己意志力太薄弱, 同意被監管, 當然初頭佢都有發幾次脾氣, 不過知道個電話夠鐘就會cut 佢都習慣咗。
[size=1.00em]我就梗係美其名話想佢學習用個電話, 實際係管住佢。
[size=1.00em]當然我都希望呢種係過渡, 個女最終可以控制個電話, 而唔係畀個電話控制。

樹熊MA    發表於 19-3-14 10:52

Chowying 發表於 19-3-7 00:05

我用screen time paid version. 大致功能係你可以set time  ...
謝謝你詳細解釋, 請問係用我的手機CONTROL定係一早SET落佢陪機?? 如果係SET落佢部機, 佢可以DELETE左個APPS嗎?

Jessy 發表於 19-3-7 00:30
謝謝你詳細解釋, 請問係用我的手機CONTROL定係一早SET落佢陪機?? 如果係SET落佢部機, 佢可以DELETE左個APPS ...

兩部機 都要裝, 基本上所有 家長監控都要兩部機都裝, 所以最好就係 買第一部機之前就要講到明。
你要控制佢嘅嘢可以喺主機即係家長個部機度做任何改變, 家長部機同時可以睇到細佬部機做緊啲乜嘢 apps, apps log, web history 咁。

我個女雖然同意受監管, 當然佢都有嘗試 delete個apps, 咁個程式就當然有預防呢種情況啦, 一般情況之下係做唔到, 唔能夠卸裝。 當然我唔排除電腦電話好叻嗰啲小朋友有機會做到。

當然我有補定飛, 如果佢delete咗個apps嘅話呢佢就只能夠用返低b電話。

佢要加時間有咩嘢就應該好好地咁同我講, 因為個apps你可以遙控處理所有操作。

Chowying 發表於 19-3-7 00:47
兩部機 都要裝, 基本上所有 家長監控都要兩部機都裝, 所以最好就係 買第一部機之前就要講到明。
你要控制 ...

咁樣個女好無私隱喔⋯⋯

rulerL 發表於 19-3-7 02:49
咁樣個女好無私隱喔⋯⋯
Web history 或者 log 之類一般大公司 電腦部都可以翻睇員工用既電腦,唔係 d 咩特別新鮮事。
而且呢個係我同我個女之間嘅agreement ,我買個電話係畀佢通訊同埋學習用, 我從來都冇同意過佢想有一個電話就等於擁有一個電話嘅所有function, 佢學識左 唔好畀個電話控制 先至返嚟同我講。