用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖三一vs 禮賢
go

聖三一vs 禮賢 [複製鏈接]

真心請教, 男孩子, 兩間都有校車, 所以地點
不是問題。 本身想take 三一因英文小學 想語境好一點 但interview 時又唔覺得語境太好 net 都沒見到.

禮賢中文小學 男孩子深水埗校網有點不利, 老師關愛,學術底好。

本身沒細佬妹跟尾, 請問大家意見。
   2    0    0    0

回覆樓主

請用家分享, 感激不盡

回覆樓主

Interview當日係禮堂睇介紹學校的video
是學生英文旁白
已經奇怪拍得宣傳片應該搵一個英文最好的學生
但英文講得很一般

呢間學校定位應該不是純學術(反映在升中表現)
睇下你介唔介意
(Happy school vs谷校,冇對與錯,視乎適唔適合,乎唔乎你期望)

有冇親自去學校放學望一轉?
望下環境,學生和家長
企一個鐘,親身感受下
雖然土法,但可能令你有不同感受

利呻:間間有offer我都會請半日假去望下,我有聖三一offer,都一早已去,當日我見多見普通話學生和家長(沒有眨意),我會放聖三一

南丁媽咪 發表於 19-3-5 14:24
Interview當日係禮堂睇介紹學校的video
是學生英文旁白
已經奇怪拍得宣傳片應該搵一個英文最好的學生

謝謝你 我記得另一個post 見過你, 好似同一時間有聖三一。 我都去site visit 一轉, 謝謝你(emoji)

Kittymoon 發表於 19-3-5 09:53
不是問題。 本身想take 三一因英文小學 想語境好一點 但inte ...

KRS
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Kittymoon 發表於 19-3-5 16:23
謝謝你 我記得另一個post 見過你, 好似同一時間有聖三一。 我都去site visit 一轉, 謝謝你(emoji)
...

我係禮賢用家,當初小朋友都有聖三一offer,我個人覺得所有嘢禮賢都比較優勝,學術,品德培育,家長群...(並無想貶聖三一之意,但佢哋普通話家長較多,禮小就大部分local family),唯一你要考慮嘅只係男仔在深水埗區真是不利。如果選禮賢,你預算要用住址抽,或者努力面試希望自行嗰兩間收。強校弱網vs強網弱校。

利申,我個係女,所以即揀禮小

鈴瑾 發表於 19-3-5 17:56
我係禮賢用家,當初小朋友都有聖三一offer,我個人覺得所有嘢禮賢都比較優勝,學術,品德培育,家長群... ...

謝謝你

Kittymoon 發表於 19-3-5 09:53
不是問題。 本身想take 三一因英文小學 想語境好一點 但inte ...

回覆 Kittymoon 的帖子

我最後兩間都放咗,因手只會hold 一個offer!當時呢兩間學校,我都會take 禮腎,放31!
因為禮賢谷外,小朋友都喜歡返校!
I prefer 谷的學校!

elbar 發表於 19-3-5 19:45

可以講下原因嗎

Lily_0624 發表於 19-3-5 20:11
回覆 Kittymoon 的帖子

我最後兩間都放咗,因手只會hold 一個offer!當時呢兩間學校,我都會take 禮腎,放3 ...

Thx 你take 左邊間? St joe?

Kittymoon 發表於 19-3-5 22:00
Thx 你take 左邊間? St joe?

我估佢應該揀咗更谷的九真

請問知唔知道禮賢升band 1 中學有幾多%?
‹ 上一主題|下一主題