用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想請教仔女已上中學的媽媽
go

想請教仔女已上中學的媽媽 [複製鏈接]

我仔9月升中,成績麻麻,都要靠大抽獎睇下入到邊間中學。我返工唔夠一年,而且公司長期得我一個,我想請問7月我大約需要請幾多日假呢?
唔該哂!
   5    0    0    0

kykykylie 發表於 19-3-5 08:17
我仔9月升中,成績麻麻,都要靠大抽獎睇下入到邊間中學。我返工唔夠一年,而且公司長期得我一個,我想請問7 ...
萬一要叩門,放榜日,同埋之後的幾日都好關鍵。請假請放榜日之後的whole week, 最多唔使叩門的話,提早返工。

b3410 發表於 19-3-5 09:00
萬一要叩門,放榜日,同埋之後的幾日都好關鍵。請假請放榜日之後的whole week, 最多唔使叩門的話,提早返工 ...

我諗香港地唔係好多工種可以請whole week喎。乜咁大劑?! 今年星期二放榜, 咁咪要連請四日?

如果派得滿意, 就只需放榜日上半天(1-2小時) 同埋2日後去中學註冊
如需要叩門, 就可能要忙足3-4日了
不論派得好唔好, 小朋友都需要家長的.
同公司講定, 我相信老細會理解的.

b3410 發表於 19-3-5 09:00
萬一要叩門,放榜日,同埋之後的幾日都好關鍵。請假請放榜日之後的whole week, 最多唔使叩門的話,提早返工 ...

放磅果日,如要叩門,請準備所需文件,私或直資會比即日IN,其他津校,請留意網站,應該是去交表再等通知有無得IN。所以請先在網上下裁心意學校的申請表格,做定兩手準備。

5tgb    發表於 19-3-11 20:27

回覆樓主:

我往年經驗:
放榜日如不理想, 巳經可以馬上去叩門學校放資料(之前要準備定) 去到學校馬上填表, 有些學校放榜前幾日巳將表格放上網。
不過一個人你跑唔到幾多間(亦唔到你叩咁多間, 因為面試會集中在註冊前幾日, 會僮時間)
所以可以的話請家人在放榜日幫手, 之後一, 二日反而唔使請假因為要等, 面試都係學生去就可。

manman333 發表於 19-3-5 09:20
我往年經驗:
放榜日如不理想, 巳經可以馬上去叩門學校放資料(之前要準備定) 去到學校馬上填表, 有些學校放 ...
咁多唔多學校要即叩即筆試? 抑或係主要等消息? 即交表即筆試咪唔可以一次報幾間囉?

little_yolky 發表於 19-3-5 09:24
咁多唔多學校要即叩即筆試? 抑或係主要等消息? 即交表即筆試咪唔可以一次報幾間囉?  ...

我去年不用叩門的,我係中自二。
當時其他家長有馬上跑直資因為直私多即in, 津校會有一, 二天時間收表。  你要check 清楚目標的幾間。

manman333 發表於 19-3-5 09:30
我去年不用叩門的,我係中自二。
當時其他家長有馬上跑直資因為直私多即in, 津校會有一, 二天時間收表。   ...
即係check清楚, 正常係派助手A(即C6)去官津交表, 自己同小朋友直奔直G! 正確?

對, 要預先打去中學問定, 叩門的時間, 要求, 需要, 間間都唔同

little_yolky 發表於 19-3-5 09:03
我諗香港地唔係好多工種可以請whole week喎。乜咁大劑?! 今年星期二放榜, 咁咪要連請四日? :scary ...
我D同事就是請whole week, 唔使叩門就提早返來返工。如果要叩門,冇心機返工吖

b3410 發表於 19-3-5 10:11
我D同事就是請whole week, 唔使叩門就提早返來返工。如果要叩門,冇心機返工吖 ...
我諗我要請whole week都唔可能, 要度掂佢先。

回覆 kykykylie 的帖子

學校放榜前一日會去拎派彩結果,如果派得差(一般係首三志願以外)就會通知家長,所以最好由放榜前一日開始stand by 放一星期

kykykylie 發表於 19-3-5 08:17
我仔9月升中,成績麻麻,都要靠大抽獎睇下入到邊間中學。我返工唔夠一年,而且公司長期得我一個,我想請問7 ...

7月整個月都可能忙,除咗註冊同pre s1試,有D學校都會開惡補班俾pre s1成績一般嘅同學仔。

回覆 Chenglc 的帖子

放榜前一天唔使請假呀, 唔野可做喎, 只係齋擔心啫

簽名被屏蔽

little_yolky 發表於 19-3-5 10:24
一早請假,早做安排,之後話可以提早返工,我諗老闆更加開心。好過臨時臨急,大家亂嗮陣腳。

little_yolky 發表於 19-3-5 10:24

每人一個whole week,一共可以有2個~~~

回覆樓主

想請問下大家家長如果放榜派得唔理想,咁係唔係都要去派左嗰間中學登記左先, 跟住先去叩門? 謝謝你們!!

progreenmom 發表於 19-3-5 12:42
想請問下大家家長如果放榜派得唔理想,咁係唔係都要去派左嗰間中學登記左先, 跟住先去叩門? 謝謝你們!!
...

登記一般在放榜之後一星期,唔駛理住,一放榜梗係去叩門。之前果晚整理好資料、申請表、路線,放榜那天第一時間影印派位証,先帶小朋友去即時面見的學校。無須即時面見的學校就由親友去交表,等電話。如果要請假,應該請放榜那天和之後那天可以了,因為叩門一般只是頭兩天交表,如果之後(第三天後)真的要面試,叫小朋友自己去都得。攞頭兩天假足夠了。
‹ 上一主題|下一主題