用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問迦密中學出咗面試信未?
樓主: natalielee
go

請問迦密中學出咗面試信未? [複製鏈接]

arale_ng 發表於 19-3-25 14:56
是用英文自我介紹,日常生活問題,例如假期會去邊

即是主要大部分英文

醒目開學勳章

drfight 發表於 19-3-25 15:07
即是主要大部分英文
佢分3部分,第一中文,第二英文,第三同家長一齊見老師,所以英文部分係全英

WTK 發表於 19-3-25 13:28
我諗都係禮貌講下,不用介意,他們應該都係睇呈分排名和面試各方面成績而考慮收唔收吧...
老師都係問家長 ...
好奇怪面見家長部分老師都係大部分時間都係問個小朋友,只係到完結時先問我哋有冇問題呢。唔知教統局的次弟同面試係佔幾多%呢?

我覺得主要都是看排名多。
成個面試唔難,英文部份都是讀文章和自我介紹,然後按介紹的内容問相關的問題。
中文部份,其中一條問「你覺得讀名校是帶來自信還是壓力」,這個題目我同我女討論過,所以答得幾好,她説老師都笑住點頭。
見家長部份又是問小朋友為主,如點解揀呢間,點認識佢地學校等,我只是和應,而帶去的功課只是好粗略看看。最後問有冇問題,我女問了一條。
我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

WTK 發表於 19-3-24 09:33
想問大家in完,是否每位老師都會同學生講,「希望下次可以見到你」...
無喎................老師好似好趕時間咁叫我哋走喎..............

little_yolky 發表於 19-3-26 08:44
無喎................老師好似好趕時間咁叫我哋走喎..............

最後果部份,可能我太多口水,中段老師㩒停個鬧鐘,後尾要急停趕客話:「好啦!差唔多喇!亅 不過老師依然係耐心嘅。呀仔好鍾意呢度啲老師,對學校印象非常好。
中文,呀仔話算深, 不過佢話佢識 (乜都識,唔識咪亂噏囉,佢邊有嘢唔識呀 !),篇幅都算長,老師問返文章內問題,再另外問假設類題目, 佢見之前兩個面試嘅學生答到口窒窒,表現普通, 不過返到學校問啲同學個個都話識?!
英文讀文章, 阿仔話有一個生字唔識讀錯,返到嚟查番字典,佢見如果讀錯嘅老師會mark低。
你哋覺唔覺面試時間按成績按排次序?我見我仔學校有此情況。

tutik 發表於 19-3-26 09:37
最後果部份,可能我太多口水,中段老師㩒停個鬧鐘,後尾要急停趕客話:「好啦!差唔多喇!亅 不過老師依然 ...
你多心了, 唔會的。我哋考級一果位見得遲過阿女, 級四果位又同阿女同時。

little_yolky 發表於 19-3-26 09:47
你多心了, 唔會的。我哋考級一果位見得遲過阿女, 級四果位又同阿女同時。

原來咁,但係咪面試女仔多過男仔好多?

tutik 發表於 19-3-26 09:58
我哋幾乎都係女仔考喎。

我見係女仔多過男仔

最後果部份,可能我太多口水,中段老師㩒停個鬧鐘,後尾要急停趕客話:「好啦!差唔多喇!亅 不過老師依然 ...
我哋嗰便中英文老師都只係問返關於文章嘅嘢,冇問其他嘢。最後見家長亦冇問揀呢間學校的原因,反而係集中睇帶嚟的功課,同埋問咗幾句生活習慣咁,我哋都冇乜機會講嘢

由於一開始老師就只係問小朋友嘢,所以我都唔好意思插咀。面試時間會唔會係跟姓氏排呢?

natalielee 發表於 19-3-26 11:11
我哋嗰便中英文老師都只係問返關於文章嘅嘢,冇問其他嘢。最後見家長亦冇問揀呢間學校的原因,反而係集中睇 ...

我只係等到最後老師問有咩想知學校嘅,我先至開聲,佢問阿仔我都唔敢搭嘴㗎。
我預先同阿仔講定,本身自行幾百份form揀四十個人,競爭係好大,我哋睇清楚間學校係自己鍾意嘅,我哋大抽獎擺佢落去,再唔得我哋再敲門。
所以都係冇乜壓力嘅。

但我見個時係男仔多過女仔喎!

natalielee 發表於 19-3-25 11:39
我都係見女的,個老師幾cool,冇乜笑容,搞到我都好緊張呢
我哋果個都係cool cool哋女老師, 不過都忍唔住笑咗出嚟, 事緣佢問阿女點解揀呢間學校, 阿女一輪咀係咁讚, 話媽媽以前呢度, 成日見到呢度D學生好乖, 又話公公住呢度, 所以成日經過見到間學校好好, 開放日時, 又見到D哥哥姐姐老師, 個個都好隨和, 好好人..........(下刪50字), 落咁重鞋油, 老師都笑咗話:咁你即係有嚟參觀過啦。

tutik 發表於 19-3-26 11:21
我只係等到最後老師問有咩想知學校嘅,我先至開聲,佢問阿仔我都唔敢搭嘴㗎。
我預先同阿仔講定,本身自行 ...
係呀,老師問佢嘢我都唔敢搭咀,不過老師全程都冇問過我哋點解揀呢間學校
‹ 上一主題|下一主題