用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 屋企人成日睇電視 請教如何避免bb睇電視? ...
go

屋企人成日睇電視 請教如何避免bb睇電視? [複製鏈接]

同6299同住,佢地唔睇電視都鐘意開住,所以除左夜晚訓教,電視幾乎係長開!
佢地完全無bb睇電視會影響語言發展遲緩的知識,我亦無可能唔俾佢地睇電視

想問下各位,係咪唯有長期困bb在房內照顧?但bb去廁所時都會經過客廳睇到電視...係咪要掩住bb隻眼唔好俾佢睇到?

間屋細,其實在房內都會清晰聽到電視聲,一字一句都清楚聽到

最慘係佢地睇既電視一係大陸台一係跑馬一係垃圾韓劇,淨係聽都完全對bb無益(我唔想bb學到蝗語)

我想在家造就一個英文語境,目標係鍛鍊到bb講native eng,但我係房播英文歌都會夾雜住d電視聲...感覺bb根本聽唔清楚d英文發音?!又唔敢播得太大聲驚影響bb聽覺

好心灰,究竟點先可以唔比電視影響到bb?
   0    0    0    1

回覆 Poketrade 的帖子

你需要上班嗎?
平日需要老人家幫你照顧小朋友嗎?

咁如果小孩子將來讀書,需要寧靜環境做功課及溫習,但電視聲浪不斷,怎麼辦?

Poketrade 發表於 19-3-4 12:04
同6299同住,佢地唔睇電視都鐘意開住,所以除左夜晚訓教,電視幾乎係長開!
佢地完全無bb睇電視會影響語言 ...

帶BB去 雙語 playgroup 或者公園啦
by the way,我仔就係工人姐姐英文,我2公婆中、英混混下,結果而家語言遲緩啦!!

個人認為,你首先要所有野,細至你同老公嘅對話都係正宗 native English , 每日24小時都好似去左外國金, 讀埋 國際學校先可以 夠 native . 如果唔係 好似我仔咁本身語言麻麻就會變語言遲緩,仲衰阿! (我不是說樓主BB一定会,善意提提你, 唔好介意)

回覆 whitesky 的帖子

我唔需要上班,自己全力照顧bb
屋企細,又無會所,等大少少可以去公園/圖書館既
我想佢0歲開始聽英文學英文,每日至少有3小時接觸英文

但咁細個成日帶出街驚好易病,所以諗住起碼1歲半先會帶多d出街

圖書館d書係紙,難消毒,所以都驚有菌呀,同埋圖書館又要安靜,如果我讀故事書俾bb聽會嘈住人...

佢地最多只可以較細聲少少電視,好難叫佢地唔睇,因為電視係佢地唯一娛樂,屋企超細所以就算係佢地角度較細聲左但在房間都會聽到,同埋bb出去食飯同去廁所都會睇到電視...唉

老公細個都係聽住電視聲做功課,就算考公開試佢地都唔理架,都係日日開電視大大聲,連對自己個仔都咁樣,我覺得佢地為個孫讓步既機會都唔大⋯⋯

我係想由細培養bb對閱讀的興趣,有朋友就係因為俾bb睇左電視,自此不再喜歡閱讀了!(電視有聲有畫面實在吸引太多)所以我真係連bb望一眼電視都唔想!

你分享既時間表幾好,bb 2歲後我都會跟你咁做的,如果7點半就睡覺,但出面有電視聲傾計聲,你bb可以訓到嗎?咁2歲以前點算?我想打好基礎入名幼,如果2歲先發力谷太遲了,咁k1面試就無優勢

我地係有能力搬出去既,但老公想同屋企人一齊住(媽寶),所以無可能搬...我覺得bb好似已經輸在起跑線,唉

mrs.3845 發表於 19-3-8 09:41
帶BB去 雙語 playgroup 或者公園啦
by the way,我仔就係工人姐姐英文,我2公婆中、英混混下,結果而家語 ...

其實我係打算自己教,用點讀筆、書本等等,playgroup我覺得時間太短了,學唔到好多野

你地係唔可以中英混雜架!要一個人只講中、一個只講英,或者每日指定某個時段同bb講英文,bb先會識得分,咁就唔會語言遲緩!

自問我教育技巧ok,只係無一個好既環境俾小朋友學習

回覆樓主:

入你心目中的名幼其實不會只看你B英文能力

回覆樓主:

一係你試下淘隔音棉貼係房去隔嘈音。而英文除咗要多伴讀英文書,買點讀書,可以試下淘英文磨耳朵機,都唔錯。
而至於真係要對話有用就要返私幼,有NET做班主任嗰種

你講到屋企細, 咁係咪連擺放小朋友圖書嘅地方都無?
因為有擺放圖書嘅地方, 可以有利於提昇閱讀興趣...
不過講真, 長期開住電視真係對小朋友學習無益, 容易分散注意力....
‹ 上一主題|下一主題