用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2017/18三私一直B1B或以上升中派位(SFA/APS/KTS/TSL) 全 ...
樓主: fadgare
go

2017/18三私一直B1B或以上升中派位(SFA/APS/KTS/TSL) 全B1在#89   [複製鏈接]

fadgare 發表於 19-3-4 22:43
#66 有新油天和荔天的B1B或以上資料

不如理性討論一下,假設一個普通學生付出相同努力及時間在津小考入b1 是否比直私難?
還有發現b1a-b3c 在統計上可能不是平均分佈。

Cliokohonda 發表於 19-3-4 22:39
21/500...b1a 也不足5%。。

其實這四間小學升b1%跟 一線津小相差多小呢?

送俾你~
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3660819&extra=page%3D1

Cliokohonda 發表於 19-3-4 22:49
不如理性討論一下,假設一個普通學生付出相同努力及時間在津小考入b1 是否比直私難?
還有發現b1a-b3c 在 ...
我小朋友今年升小一,能給的意見不多。好的學校,可能同學的質素會令小朋友更努力上進,不過我覺得都是主要看資質/學習態度。呢4間升中比較多b1b以上主要有兩個原因:1)入學時已篩選,2)家長有心有力有錢培養。課程的程度可能不比一線官津深,不過經過篩選的學童跟得上機會比較大吧。名津的情況留待有經驗的家長給你回答好了。

循道,德雅,優才,丘佐榮, 其實仲係唔係band one?

另外,APS銀禧係11個,唔係1個

fadgare 發表於 19-3-4 22:57
我小朋友今年升小一,能給的意見不多。好的學校,可能同學的質素會令小朋友更努力上進,不過我覺得都是主要 ...

而且直私对升中支援亦好足夠,以KTS為例,小四就开始有升中講座俾家長預中計劃同安排,亦有升中面試班(甚至老師校長亦会同同学做模擬面試練习),校內老師亦熟悉升中过程,中学特質適合边d同学,学校亦安排同学(自由參予)各类比賽或考證書之类,小六師姐師兄面試完各学校亦会回饋面試模式經驗同題目俾師弟妹……等等,可謂相當有系統。相信其他幾间亦-样。

SillyU 發表於 19-3-4 22:59
循道,德雅,優才,邱佐榮, 其實仲係唔係band one?

另外,APS銀禧係11個,唔係1個 ...
Thanks! 已修正

循道,4所有科目37.30%,4主科平均37.1%
德雅,得本地大學%
優才,5主科平均24.55%,已加
丘佐榮,得33322資料

Yanamami 發表於 19-3-4 23:08
而且直私对升中支援亦好足夠,以KTS為例,小四就开始有升中講座俾家長預中計劃同安排,亦有升中面試班(甚 ...
多謝資訊

Yanamami 發表於 19-3-4 23:08
而且直私对升中支援亦好足夠,以KTS為例,小四就开始有升中講座俾家長預中計劃同安排,亦有升中面試班(甚 ...

我好欣賞KTS 的,
但個人認為如果只為升b1就不用刻意讀直私的小學,他們的優勢是在初中的適應期,比津小不走樣不變形。

漏睇咗呢個。。。早知hkpapa已經整咗我就唔整

Cliokohonda 發表於 19-3-4 23:17
我好欣賞KTS 的,
但個人認為如果只為升b1就不用刻意讀直私的小學,他們的優勢是在初中的適應期,比津小不 ...
禁紧係唔止為升中啦……上到中学直係無乜所謂適應期,就算APS KTS係中小,上到去都係輕輕鬆鬆。名津小应該都差唔幾~

fadgare 發表於 19-3-4 23:25
漏睇咗呢個。。。早知hkpapa已經整咗我就唔整

自己落手落腳更瞭解情況。

Yanamami 發表於 19-3-4 23:28
自己落手落腳更瞭解情況。
全B1有小數點出入請以hkpapa為準

fadgare 發表於 19-3-4 23:29
全B1有小數點出入請以hkpapa為準

三私-直其實差不多啦~不个每间target开既中学都唔同,就睇你心儀边d中学去揀。同埋每间教学理念都有d出入。不过有时未必禁啱自己心水果间小学收你,可能係另一间收左都唔奇。

Yanamami 發表於 19-3-4 23:33
三私-直其實差不多啦~不个每间target开既中学都唔同,就睇你心儀边d中学去揀。同埋每间教学理念都有d出入 ...

有人話男仔如想去DB就要揀APS,想去LS就KTS..... 我都相信各小學應該有些特質係吸引到中學

Cliokohonda 發表於 19-3-4 23:17
我好欣賞KTS 的,
但個人認為如果只為升b1就不用刻意讀直私的小學,他們的優勢是在初中的適應期,比津小不 ...

講真...平凡如我女,係KTS力爭上游係一件好好好難嘅事.... 如只係想keep b1,去津校可能更容易,不過學你咁講,上中學適應期佢地學習上遇到嘅問題應該會少一點。希望呢個優勢可以幫到佢啦!

唔好意思, 想問下APS條LINK寫 "2016-2018" 是否代表2年的派位資料?但樓主的表係17-18, 即有差別?

猴子爸 發表於 19-3-4 18:39
若是如此,是否你的B1A定義太高

其實大家所謂既banding, 心中都可能沒有一個明確既準則

我既標準只係個人意見, 大家唔一定要參考家嘛!

不過又咁講, 如果你係以學術成績去評估一間學校banding時, 應該要客觀D, A校和B校成績接近時, 唔因該因為A校多一追捧而調高佢一級咁囉!

我成日都講, 多人追捧有高人氣既學校, 就代表佢成績一定係好D.

太過著重細分既banding, 太過傷身又傷(人地)心

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

大江南北 發表於 19-3-5 08:48
唔好意思, 想問下APS條LINK寫 "2016-2018" 是否代表2年的派位資料?但樓主的表係17-18, 即有差別? ...

一樣的, aps表示的是呈分年度, sfa表示的是畢業年度

其實, 就算單憑升中派位結果, 亦無法可判斷邊一間小學係"出色D"

入到B1中學, 可以係憑學術實力, 亦可以係靠體藝專才, 甚至成績OK加超強運氣

除非大家既學生都有進行統一既考核比試, 否則, 比嚟比去都係得個比字.

考慮吓邊間升中時, 要去到統一派位以至叩門階段都對自己仲有利先實際.

MyAshley    發表於 19-3-5 10:15
MyAshley    發表於 19-3-5 10:15
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-5 09:53
其實, 就算單憑升中派位結果, 亦無法可判斷邊一間小學係"出色D"

入到B1中學, 可以係憑學術實力, 亦可以係 ...

即係同一間中學既分班試或分組試,咪都可以係一個參考,但EK一去到升中後就甚少人分享~~~
‹ 上一主題|下一主題