用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果讀TSL ,凖備升中時要谷嗎?
樓主: rinarina
go

如果讀TSL ,凖備升中時要谷嗎?

HaYi 發表於 19-3-5 20:45
學校冇特別 去加多練習或者補充呢種 催谷。 家長各師各法 ,感覺未必為咗校內試去 谷 成績, 因為個考核模 ...

可以講多啲TSL 考核模式?同津校或其他傳統學校有什麼不同嗎?

mamakarena 發表於 19-3-5 22:55
可以講多啲TSL 考核模式?同津校或其他傳統學校有什麼不同嗎?
TSL 中英文不重抄寫同默書,  好少補充形功課,  成績要好閱讀能力同寫作能力要高.  中英都重應用. 基本上要靠平時的各式學習去培養能力,  不能夠只靠溫習課本/工作紙/ 做補充/ 補習的形式去高分.  
英文學習以Theme (主題) based,  有時是cross subjects,   就算考一些文法, 都是以應用文章的形式去出, P1都已不是好似傳統學校去出簡單句子去考tense.  (eg 傳統P1會睇  present tense : he she it + 動詞+ S這些, 對有分錯扣分, TSL 唔會有哩D, TSL `會有類似proof reading / fill in the blank , 長答句子etc 去考核),   

多group project / individual present , 以前大仔是高小多, 而家細的初小都多左好多, 不過好多都是上堂時自己同同學一起學做的, 家長參與不到.   一早已開始學習自學同project, 例如上網找資料, 用不同skill / software (eg powerpoint, 3-D printing,  VR, film editing, interview... ) 做project.   
數, 常 (GS)就較一般正常跟書同程度. GS 有利用圖書, eg magic school bus 去豐富某D topic eg water (circulation), human body (red blood cells, white blood cells...organs), 同multi media 去學習.

HaYi 發表於 19-3-6 09:38
TSL 中英文不重抄寫同默書,  好少補充形功課,  成績要好閱讀能力同寫作能力要高.  中英都重應用. 基本上要 ...
TSL我都好buy. 當年如果唔係有龍校我地都會讀

chungque 發表於 19-3-6 13:33
TSL我都好buy. 當年如果唔係有龍校我地都會讀

我之前就為左 TSL 放棄了傳統龍校, 宜家都無後悔過,個個有唔同選擇,最重要合適個小朋友

回覆 sweetbaby9999 的帖子

你好呀!我想請問每日學校會有功課堂嗎? 午飯後通常係上堂定係做課外活動? 唔好意思咁多問題

maryson 發表於 19-3-6 15:20
我之前就為左 TSL 放棄了傳統龍校, 宜家都無後悔過,個個有唔同選擇,最重要合適個小朋友
...

同你相反, 放棄tsl, 選擇了龍校。
冇對錯, 合適小朋友就可以。

assado 發表於 19-3-6 19:22
同你相反, 放棄tsl, 選擇了龍校。
冇對錯, 合適小朋友就可以。

同意!

maryson 發表於 19-3-6 15:20
...

我以前都放SFA,G T等,其實各有各好啦

HaYi 發表於 19-3-6 09:38
TSL 中英文不重抄寫同默書,  好少補充形功課,  成績要好閱讀能力同寫作能力要高.  中英都重應用. 基本上要 ...
Group project 會不會計入考試分數?咁成績表內的成績,是計測驗,考試的試卷作為計分指標嗎?
因為我是工作常常加班的working mum, 好多project, presentation 呢d平常我一定involves 吾倒,我like 小朋友可以有TSL呢種學習模式,但是如果小女跟不上這學習方式,我也完全冇時間幫。
請問,入讀TSL ,家長的involvement 多嗎?

rinarina 發表於 19-3-7 07:34
Group project 會不會計入考試分數?咁成績表內的成績,是計測驗,考試的試卷作為計分指標嗎?
因為我是工 ...
group project / present  大部`計入考試, 分別是`佔分多少.   好似有一年大仔的Eng Speaking Exam 是用presentation 形式, 要準備script + Q card, 又要面對鏡頭..  一般是成績表final 分是測考各佔一些比例, 包含各類形式 (writting, present etc), 考測前會有指示.  所以都幾測到真正能力, 不是只勤力預備考測就會高分. 不過除了極高名次有獎外, 冇特別顯示名次, 所以相對不會太大壓力. 如果呈分就可以問班主任, 會有資料. 我自己會安排祼考一些校外的考試如P4 考TF junior, P6 考cambridge FCE 去bench mark 番一些分數.  
家長參與通常指家長義工, 在不同場合如運動會, PTA 等幫手,  純個人喜好, 冇分計的.  家長通常好支持, 有時家長義工太多人要抽才有得做.   

反而學業上家長可以參與的部份不多, 我自己都算是讀過下書的家長, 如有時間是可以有資格教到, 不過同你一樣, 返工時間長, 回到家九點10點, 基本上要小朋友自己完成功課才行,  我2個都冇補開習, 不過有好多校內校隊同校外音體藝興趣班, 以前大仔回到家好多時6點後, 10點要睡, 所以可做功課的時間不太多. 大仔一直是自己學, 好少問我,  (佢成績是一般的),   細的P1我叫佢真有緊急問題就whap app 我,  P2佢都好少了,   好彩令人煩又拖的抄寫的不多,  所以就算高小, 一般功課時間都是每天一個多小時之內,   (不過不包找資料..夾做project 之類..哩D惰況又唔係好多, 高小最多一個term 每科1,2次.  高小佢地全部同學group 自己聯絡安排, 家長唔會有份. )  

我絕對同意TSL是理想的學校,但想提醒有好龍校又有TSL的家長勿輕易放棄龍校。明白TSL的家長提到它的嶄新教學模式,但現在新派龍校都係用這模式。 group project / presentation / 參觀後寫遊記等等都很平常。由G1已經開始培養,孩子在一個學期已可以判若兩人。所以如有港同,英華,福小,GT等家長可以先了解這些學校再下決定。當然TSL top的學生入神校率很高,但半紅不黑的就連這些學校都很難考回。
最後決定當然要看孩子的能力與特性。這只是善意的提醒而已!

chungque 發表於 19-3-7 10:32
我絕對同意TSL是理想的學校,但想提醒有好龍校又有TSL的家長勿輕易放棄龍校。明白TSL的家長提到它的嶄新教 ...
TSL 個方式絕對唔係新, 好多學校, 不過通常是直私,  都用哩套我都有很多朋友讀呢幾間龍校, even SPB等都多, 大家選校最好直接用家談多些,
可以知道實際情況包括用學校的書, 功課模式, 教學意念, 對比學生表現及真正的成效, 才可以作一個較合理的決定.    所以我絕對讚同大家真的各有各好..

HaYi 發表於 19-3-7 12:41
TSL 個方式絕對唔係新, 好多學校, 不過通常是直私,  都用哩套我都有很多朋友讀呢幾間龍校, even SPB等都多, ...
謝謝你的資料,對TSL了解了很多,另請問TSL 英文較深,那么中文程度如何,會否比一般中文小學略淺呢?

73662710 發表於 19-3-7 18:36
謝謝你的資料,對TSL了解了很多,另請問TSL 英文較深,那么中文程度如何,會否比一般中文小學略淺呢? ...
因為我都有不少朋友仔是地區一線官津, 大家都有得閒分享下, 不想自己成為井底蛙以為自己的程度點點勁.  
看來看去, TSL中文一向是同普通官津差不多,  不至於深亦不至於淺,  近兩年要求更明顯高了些, 感覺都要更加努力.   

不過有一個不爭的事實是TSL 的常識/數學是英文的, 故此少了機會接觸數常識上的中文字 (個人認為常識上的中文書的中文科更難, , 個度會比中文官津學少了生字是`肯定的.  所以只可以靠平時自己看一些中文書補回. )

但相對來說, 英文的常識又助於build up 英文生字量, 上了初中的十幾科用英文基本上都冇咩生字的問題.     

HaYi 發表於 19-3-7 21:13
因為我都有不少朋友仔是地區一線官津, 大家都有得閒分享下, 不想自己成為井底蛙以為自己的程度點點勁.  
看 ...
十分感謝你的回覆!

回覆樓主

三私一直點會唔谷

rinarina 發表於 19-3-3 12:31
如題

是否需要谷, 睇吓小朋友天資, 同自己升中要求

如果唔介意留係中下游等派去B2/3中學, 其實去任何學校都唔需要谷.

因為大部份學校好現實, 只要你同學校講明升無要求唔想谷, 佢自然會配合, 唔會重點培訓你既小朋友.

不要天真到以為, 真係可以完全唔催谷小朋友, 小朋友就自自然然會變成B1升入B1名校.

就算入到有直屬中學既小學, 你唔谷但其它家長谷的話, 咁你小朋友留係下流位置一樣係無機會直升.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。