用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 尋找Happy School活動教學少測考功課
樓主: WongCuen
go

尋找Happy School活動教學少測考功課   [複製鏈接]

LeeCC 發表於 19-3-9 11:01
是否適合chur的幼稚園,毫睇小朋友性格特質,你再睇下樓主上面講他小朋友的特質,他小朋友專注力較弱的, ...

我仔正正係咁,唔單止讀書,例如佢去踢波,教練要佢做乜,佢都好似發夢咁。所以我覺得佢嘅專注力都係差。我想問你有冇方法去改善?

mingwing5 發表於 19-4-9 09:10
我仔正正係咁,唔單止讀書,例如佢去踢波,教練要佢做乜,佢都好似發夢咁。所以我覺得佢嘅專注力都係差。 ...

減少看電子屏幕的時間,減少吃糖,避免飲汽水/朱古力,華田

回覆 WongCuen 的帖子

建議你報音小 , 學校D老師校長都好有愛心同包容...!! 而且 , 估計唔多功課 , 如果你對直私想多D了解 , 就要抽D時間去聽下D學校簡報會 , 就知邊D學校岩自己個小朋友...!!

借題一問:
男仔好動丶注意力不足,請問九龍區有冇不太谷丶少功課、多活動的直/私小學推介?不需名校。

WongCuen 發表於 19-3-4 10:41
回覆 ^GGmami^ 的帖子

我剛12月找左心理學家做左評估, 並唔係我草率下判斷, 反而你不認識他的性格, 你的言 ...

性格活潑,但唔代表坐唔定。我得罪講句,坐唔定,好難考學校。

‹ 上一主題|下一主題