用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 For 2歲中度自閉密集班,努力學園有無家長試過? ...
go

[其他] For 2歲中度自閉密集班,努力學園有無家長試過? [複製鏈接]

我小朋友半確診中度自閉,宜家佢剛2歲,幫佢睇緊密集班。見坊間好多,樂天,邁步,楊震,協康會,耀能,領思仲有努力學園。
唔知應該點揀,本人住北角,最近系耀能,但系個度上左3個月學津又覺得麻麻。

領思見網上comments又唔好。

見有媽媽推介努力學園,想問有家長試過嘛?

其餘既樂天,邁步,楊震又okay唔okay呢?

1    0    0    0

highhighclass 發表於 19-3-2 10:07
我小朋友半確診中度自閉,宜家佢剛2歲,幫佢睇緊密集班。見坊間好多,樂天,邁步,楊震,協康會,耀能,領 ...

經驗所得,有D人的推介,自己judge是否係媒,又或者佢小朋友根本問題不大,只是大人管教問題。最好找D不用一下比幾個月,可續月比,有唔妥,可以立即 cut。

回覆 highhighclass 的帖子

努x學園,唔好制。。唔好信佢地的洗腦式宣傳。。。

系啊??原來唔得咖?我見好幾個媽媽推介!我宜家心慌到唔識分咩系好。淨系成日聽人講話小朋友要時間適應,讀1,2個月睇唔到效果,要讀起碼6個月!但我心諗,如果讀完6個月唔得甘米好浪費寶貴既時間咯??!!
好煩啊!!!fb又有人推介遊戲輔導室,但search d comments 又好差!我真系唔識點分啊!!想暈啊我!!!

回覆 highhighclass 的帖子

努力X好似有啲負評, 如果有興趣睇下佢本書 (圖書館有得借), 佢本書雖然都多宗教宣揚, 但可以飛走唔睇嘛, 有啲家居訓練可以參考下, 我只有睇過佢本書, 無上過堂, 如果不是專業人士教, 就要自己衡量下值唔值. 個人認為睇書已足夠。
樂天我試過5個月, 覺得OK,小朋友在獨立和認知方面有進步。

如果協康有位我會揀協康,當年協度密集班無位排唔到, 現在阿仔讀協康讀S位。

我個人覺得重要考慮因素, 1)邊間機構取快有位, 2)近屋企或每天交通安排得到

我家住炮台山,無工人,仲有個4歲懷疑焦慮既大女。我201808月開始排,如果放大口環S位應該今年大機會排到…但我door to door 要1小時,星期一五要帶被鋪返屋企…所以諗住淨系排灣仔,但就要下年先有機會讀…但多數媽媽又話佢地都系跨區甘去S位,搞到我好內疚系米自己好無用,成日心大心細唔知點揀好…
老公又覺得讀S就一世…想仔試n班加密集…密集附近既又要等,遠既我仔中間又會無飯食因為n班同密集中間差1小時only...要過海讀密集…但讀過海密集其實同去大口環差唔多…

個人好動搖…唔知點揀…

回覆樓主:

我自己經歷,會讀S位
本身我小朋友排緊S位2019年2月。而北角衞理幼兒班收了,亦收到領思有密集小組,故退了衞理,親他黃金時期。
9月會轉讀耀能密集小組

回覆樓主:

5月20日已讀領思,9月2日轉耀能

回覆樓主:

灣仔領思好的。讀耀能是剛9月2歲排到她和近住所

回覆樓主:

我不讀N班,是因密集訓練小組適合和幫到囝囝。星期一至五到返。

回覆樓主:

之前排到協康密集班要去到奧海城星期-至五9600,而領思灣仔星期一至五9400,故選了領思

回覆樓主:

能近住所又星期一至五又8900,但一次過交三個月@8500

回覆樓主:

我亦排緊方樹泉

回覆樓主:

但未有位,因她有6個特殊位。
‹ 上一主題|下一主題