用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 誠心請教,TSL vs SFA vs 培僑,點揀好?
樓主: andy0307
go

誠心請教,TSL vs SFA vs 培僑,點揀好?   [複製鏈接]

啲人話SFA谷, 多數唔係用家
SFA來年小一只有3考, 默書中英係1 年各6次

你計下一星期一次默書, 一年係幾次?

noverzero 發表於 19-3-6 10:12
啲人話SFA谷, 多數唔係用家
SFA來年小一只有3考, 默書中英係1 年各6次

你是SFA 用家 ?

assado 發表於 19-3-6 10:24

你是SFA 用家 ?

谷好多時都係家長自己,
只可以話,SFA冇迫人玩音樂藝術,
我仔有時間去玩圍棋,去學音樂
家長最好睇返自己小朋友長處興趣去選擇

SFA學生都幾乖,無聽過同學講打機(好多小學生沉迷).
考試日子的小息,佢地會互相温習(問答方式)

三間都是好學校, 三間都有人叻,有人唔叻.

叻就唔使講.
講下唔好既地方:

SFA 小二已經比小一少左唔少人(所以家長唔使擔心小一四十幾人一班)

TSL   
上年既派位唔等於六年後既派位.
   好多TSL學生升讀直資中學(更好同小學銜接, 唔通揾間只谷成績既地區名校?),

隨住直資中學出成績,升中學生人數增加.考直資越來越難:  
中基, 2017 DSE成績是Band2A, 2018年 DSE成績是Band1B, 結果考生人數幾何級數增加
港同既收生條件與幾年前都唔同啦,
培僑今年小學五班, 中學五班,大概收外校生十幾二十人.
...
而直資是個個都可以考, 有沒呈分都可以考. 在深圳讀書個班, 一樣過來考.(香港升內地大學有優勢, 而佢地又沒呈分)

培僑, 學生唔主動學習, 中學上堂睡覺, 3322過唔到唔出奇.  

三間既教學都沒問題, 最清楚小朋友適合讀邊間既是家長.

另外, 培僑既收生方式, 是唔使見家長, 注重小朋友學術, 與三私一直相似.
小朋友學術強, 唔少人有當中兩至三間offer.

Sing13 發表於 19-3-6 11:10
三間都是好學校, 三間都有人叻,有人唔叻.

叻就唔使講.
咁睇培僑中學部有啲散?

andy0307 發表於 19-3-6 17:06
咁睇培僑中學部有啲散?

培僑, “如果”學生唔主動學習, 中學上堂睡覺, 3322過唔到唔出奇.
新派直資學校紀律一般冇傳統學校咁嚴.
在中學,自律性好,成績叻既亦唔少,各自修行吧,家長都管唔到了.

醒目開學勳章 貢獻勳章

不如諗諗,你想呢6年俾咩教育孩子

其實每個家庭,甚至同一個家庭對每個孩子都可能有唔同答案
無話邊間學校好d,只有邊間較適合,所以,家長必先了解學校,再了解你自己(同另一半)想點,再配合孩子性格發展

雖然,我只係SFA嘅過氣用家,但我都想講一句:SFA唔算谷
佢只係傳統教學嘅一個typical example,但workload比SFA多,測考默安排上比SFA密/混亂,的確大有"學校"在!我最近先知,連寶校都可以谷到暈..... SFA 絕對係被誤會了~

而SFA 同TSL, PKC,就擺到明唔同style,無得直接比較

恐龍家

回覆樓主:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3660819 #48

SFA 84% 升band 1校,好穩陣

fadgare 發表於 19-3-6 17:57
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3660819 #48

SFA 84% 升band 1校,好穩陣

只見升中成績好, 背後代價你吾知啫!

assado 發表於 19-3-7 05:28

凡事總要付出, 要有好成績邊有不勞而獲的

assado 發表於 19-3-7 05:28

但其實好多用家已經講過sfa並不是那麼谷, 功課比一般津校少, 又不用谷體藝

提提家長, 培僑係較少數採用國內中文書教中學既學校.

國內中文課程既要求同香港係有差異既
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

李大人 發表於 19-3-7 10:09
小一,等於香港小二三程度,英文亦深
請問您是在讀家長嗎?可否分享多啲?國內中文書可以銜接本地考試要求嗎?多謝!

Sing13 發表於 19-3-6 17:36
培僑, “如果”學生唔主動學習, 中學上堂睡覺, 3322過唔到唔出奇.
新派直資學校紀律一般冇傳統學校咁嚴.
...
同意!升到中學真係靠自律,讀書始終係靠自覺、自己努力先可以讀得好

開放日我都有去培僑睇過, 我亦認為內地中文教材是比本地好.
本地教材, 一本書唔會教全部課文, 一篇課文亦不要求識全部字.
相反內地教材能夠適用全國,一步一步, 基礎比較紮實.

香港亦有其他直資選用內地教材.
‹ 上一主題|下一主題