用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問這個字錯什麼?
樓主: CLong
go

請問這個字錯什麼? [複製鏈接]

huba 發表於 19-3-3 19:22
下圖圈出了我所見到出問題的地方。
勁!

勁!

同埋, 你圈住果個冧頭, 右邊應該係「橫勾」, 但樓主小朋友寫咗「橫豎」。不過, 中學生又好少捉呢D嘢又真。我哋當年老師只叫同學唔好寫象形文字。

回覆 little_yolky 的帖子

我也留意到右邊的問題,不過相信老師唔放過嘅係左邊的寫法。
每次見到這類問題,我都會想起EK 陳sir (ANCHAN) 所說的「字乃人之衣冠」,最有效仍是由年幼時開始注意,小學時 鞏固,中學時便可專注更深入的語文學習。

我不是教師,但見老師們已足夠忙,個人認為毋須開帖將這小問題放大來討論。

huba 發表於 19-3-4 17:47

我也留意到右邊的問題,不過相信老師唔放過嘅係左邊的寫法。 ...
係, 左邊一定係錯。不過, 中學好少咁捉, 老師好認真。

我估足呢個,我做女時代,比人咁足
:-D :-?

huba 發表於 19-3-4 17:47

我也留意到右邊的問題,不過相信老師唔放過嘅係左邊的寫法。
我諗, 樓主著眼點, 主要係老師無明確指出錯誤啫。如果同學返去研究一輪都唔明白, 回校問老師, 老師應該要好清楚指出錯响邊, 而唔係話因為字醜樣。如此, 學生學唔到, 亦會覺得老師處事馬虎而不服氣。

我都成日鬧個仔寫字寫到鬼劃符咁.....口字變O字 了字變3字 乙字變2字........其實老師馬馬虎虎,得過且過,份工更易做,肯圈出小朋友問題的老師值得一讚!
橫直豎勾..........還是要多謝老師的提點。

newbaba 發表於 19-3-5 13:51
我都成日鬧個仔寫字寫到鬼劃符咁.....口字變O字 了字變3字 乙字變2字........其實老師馬馬虎虎,得過且過, ...

如果老師是正面的提點,我絕對接受,但問題是 … 只指出孩子錯,卻沒有解釋清楚錯在什麼地方,這是什麼提點呢? 沒有準則的錯,誰知如何改正?同時,改正比原先錯的字更草,卻又 ok,那請問孩子學到什麼?

回覆 CLong 的帖子

冇直接指正又真係唔係太好,應該好似樓上咁圈住有問題個位,小朋友就會容易知道錯乜。

改正我都留意到,左邊的豎穿返上去改好了,右邊個勾由直變成彎彎地,鬆鬆手俾佢過關啦.........再改又難為了小朋友

little_yolky 發表於 19-3-5 11:32
我諗, 樓主著眼點, 主要係老師無明確指出錯誤啫。如果同學返去研究一輪都唔明白, 回校問老師, 老師應該要好 ...

我對這片面之言有保留,實情位學生有否與老師溝通及/或溝通有否誤會呢?如需弄清楚事件,還請家長直接聯絡老師吧。

huba 發表於 19-3-5 14:46
我對這片面之言有保留,實情位學生有否與老師溝通及/或溝通有否誤會呢?如需弄清楚事件,還請家長直接聯絡 ...

已經聯絡老師了,老師也只輕輕帶過是孩子的字醜,謝謝你的關心。

CLong 發表於 19-3-5 15:19
已經聯絡老師了,老師也只輕輕帶過是孩子的字醜,謝謝你的關心。
同你一樣想法, 其實我唔係幾想見到扣分/重寫理由是"字美字醜",   如果錯又提出是會接受的..

可能感同身受, 我成日打字, 中文字都寫不好看, 但我自問以前中文成績都幾好, 文章高分, 中學成日去投稿, 寫文都算少白字, 所以如果小朋友個字不是錯, 我覺得不應該要重寫.

不過依家小學的寫法要求真係幾嚴格, 有時面對相同情況, 我心底是一邊說"OMG又來啦架", 一邊更擔心小朋友本來已"淹淹一息"的中文熱情會"熄晒"....你中學都遇上就只可以說是...(無言).....希望 捱下等下一年, 不同老師focus 可能會不同.   

從幼到初小,可培養學習硬筆書法,會有幫助.
‹ 上一主題|下一主題