用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保祿中學老師報警告中六生影畢業相阻街 ...
樓主: giojoe9999
go

聖保祿中學老師報警告中六生影畢業相阻街   [複製鏈接]

littlefaith 發表於 19-3-2 16:00
不過,不少教會傳統女校,其實出名嚴,所以家長揀學校前係冇可能唔知。
除了我太太,我妹妹當年也是就讀某 ...

當年有學生離家出走,我有位同學因為唔肯供佢去咗邊,結果佢連同出走嗰位同學慘被校長趕出校(冇社工跟進呀,了解下乜事呀噤),到依家仲記得,總之校長懷疑可能係「曳」學生都一拼解決掉。

Yanamami    發表於 19-3-2 17:02

醒目開學勳章 王國長老

不過,不少教會傳統女校,其實出名嚴,所以家長揀學校前係冇可能唔知。

我咪就係呢種學校出黎
曾經有次,我妹在街上遇到鄰居傾左一陣,鄰居咪十幾歲女仔染金毛咁囉,我妹平時鵪(emoji)一隻
咁岩訓導主任經過,走埋去「逗」個鄰居,問人姓乜名乜住喺邊一得,點解唔駛返工返學,流連街上做咩野
我妹話瘀到爆!嬲到佢幾乎即場喊出黎,咩事啊而家!識唔識咩叫尊重

曾經中六倫理課,修女話墮胎no no no!同學唔識個死字點寫,話因姦成孕點計,修女話因姦唔會成孕因心理未準備好
結果估到啦,勞改+見家長囉

作為8卦家長多年,88埋埋大把呢d料,不乏家長心目中頭號首選。好多野,唔方便講啦!

Ktfk    發表於 19-3-2 19:28

咁又唔係喎! 『嚴』係一個詞語形容啫, 點樣執行,用咩方法,程度有幾深,隨著唔同年代嘅校長校監都會變化啦! 而且有好多家長自己未讀過呢間學校 根本 都冇得比較。

知佢strict, 可能只係知道起頭髮., 穿著, 言行 , 教學保守啫,點知啲老師成日喺度鬧人,又點知 而家校監連家長都要訓話。

我以前讀嘅時候肯定唔係咁!老師好正常,會同我哋出嚟食飯傾偈 ,關係好好多! 以前 唔使下下都寫reflection. 家陣係默書唔合格,老師覺得嚴重,都要罰同 reflection。

不過而家就 令更加多家長了解呢間學校囉!

daisy17772 發表於 19-3-2 16:39

寫reflection唔-定真心悔改啫……乜都寫-餐就無意思了……

有次我女俾收左手机要去学校同佢攞番,我心諗:你犯錯,仲咪我要去见到師受罪,留你堂先啱嘛……我胆顫心驚去到,点知个班主任四万禁囗还番个手机俾我,好似我去認領失物禁……我都sorry哂,話会好好“提点管教”个女……滴哂汗~

Charlotte_mom 發表於 19-3-2 16:32
我咪就係呢種學校出黎
曾經有次,我妹在街上遇到鄰居傾左一陣,鄰居咪十幾歲女仔染金毛咁囉,我妹平時鵪(e ...
因姦唔会成孕?好誤導喎……

goodboy1 發表於 19-3-1 17:03
政府控告佔中學生,咁應該用邊種角度去睇呢

好吾同者,一佔幾個月跟幾分鐘影下相,政府有告佔中學生阻街?好似告佔中三子都未攪得掂?

Yanamami 發表於 19-3-2 17:01
因姦唔会成孕?好誤導喎……

要去學過性知識

daisy17772 發表於 19-3-2 16:39

而家最好笑係有人話生暗瘡都要寫reflection
如果係真,好應該去平機會投訴囉

回覆 Yanamami 的帖子

我地宗教老師話:同性戀係天主畀你嘅考驗,睇你過唔過到關。你有 SEN,都係天主畀你嘅考驗,所以唔可以期望考試有特別安排。
天主教先係正印,基督教係唔正常亦唔正確。

哇,真係真理也是你,歪理也是你。

你講起手機,我諗起我初中唔記得擺我部老人家手機入 locker,畀老師斷正,要寫 reflection 200 字,我寫左 100 字左右,居然被老師話我冇誠意改過,仲話我手機居然仲有震,即係我冇關機。但我肯定係有關機同埋靜音,只會開機關機先會震。

LinusYip 發表於 19-3-2 18:32
而家最好笑係有人話生暗瘡都要寫reflection
如果係真,好應該去平機會投訴囉
...

咁即係未聽過 。「唔係化」!?

Yanamami 發表於 19-3-2 16:58
寫reflection唔-定真心悔改啫……乜都寫-餐就無意思了……

有次我女俾收左手机要去学校同佢攞番,我心諗 ...

寫reflection同悔改無關係啦! 交功課畀 老師睇啫。

其實老師 有權 就著學生 嘅犯錯,去罰寫reflection, 例如遲到 , 遲交功課, 默書唔合格 ,駁老師咀, 比比皆是....

回覆 daisy17772 的帖子

有無權係唔使拗嘅。
宜家係拗,係咪你有權就想點定就點定,想點罰就點罰

係就喺小六簡介會講到明

你認為學生帶手機last day 影相係可以報警驅趕嘅。

Charlotte_mom 發表於 19-3-2 13:38

我自己都係老土教會女校大,深明其害

係唔係大部分天主教教會女校都係咁?

其實呢D野報警算唔算虛報, 浪費警力呵.
可能真係冇讀過名校同女校, 真係想不出一間中學會如此無情對待S6的學生, 語晒都6年, 幾差都是自己教出來. 仲要個日是學生生涯中幾重要的時刻之一, 學生愛學校先拍照啦, 不愛真係拍拍屁股都走,  學校真係完全忽視學生的成績以外的價值. 超可怕.      

如果睇新聞以為問題在於訓導主任一人, 睇埋學校聲明或許多一番體會.
聲明的第三點: 向相關老師嚴正指出其不應在未得校方授權下,急於報警求助。
原來訓導主任錯在未授權下報警, 而不是選擇報警這種處事方式.   

回覆 1998Ruby1998 的帖子

請問是講跑馬地那間的宗教科老師嗎?

好令人痛心,教區不是叫我們為宗派合一而祈禱嗎?主耶穌不是教我們關顧弱小的弟兄嗎?

回覆 manmonster 的帖子

唔係吖,另一間,不過宗教一樣,都係出名嚴同讀書風氣重嘅女校。
宗教係學校嘅作用只係每日祈禱、搞下彌撒活動,否則其實都冇咩「用處」。最終目標都係追成績,訓練出一批聽話、坐定、唔合理嘅要求同工作量都死捱嘅學生(我都要講返句公道說話,的確係訓練得好好,肯捱又獨立,唔會少少野辭職,搬野攞野都可以獨自搞掂)。不過跑馬地今次玩大左,我地學校都識得隻眼開隻眼閉,大事化小,小事化了,更加唔會搏見上報,有咩事都唔會作出公開回應,只會校內回應。

回覆樓主

睇大家既經驗,真係好恐怖(emoji)
我自己都係傳統天主教女校出身,校規都係個d唔可以著校服係街上食野,頭飾唔可以花巧,當然唔可以著住校服拍拖啦!但未試過變態到有訓導主任會捉人係街上食野或逛商場,反而聽聞有師妹係街上比人撩,咁啱比個男老師見到,挺身而出保護個女學生到爭d開片。

想當年都成日著住校服蒲銅鑼灣,但著得套校服我地都有警戒心,唔會做衰野影衰校譽。
畢業時我地個個都勁憎學校,因為覺得太嚴厲,但出黎社會做野,先明白學校既用心良苦,我地個個都由勁憎變左好掛住學校,都有唔少同學送返亞女返去讀書。

cheechi 發表於 19-3-2 22:34
睇大家既經驗,真係好恐怖(emoji)
我自己都係傳統天主教女校出身,校規都係個d唔可以著校服係街上食野,頭 ...

吓?點解會覺得母校「用心良苦」?

回覆樓主

我覺得唔知會唔會有家長諗「今次發啦,實少人同我爭入SPSS」
‹ 上一主題|下一主題