用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 已註冊徳信是否可取回學生資料表抽獎? ...
go

已註冊徳信是否可取回學生資料表抽獎? [複製鏈接]

如題,請問有沒有知道,已註冊徳信中學,是否可取回學生資料表參加大抽獎?
   2    0    0    0

louisvuitton 發表於 19-2-27 16:22
如題,請問有沒有知道,已註冊徳信中學,是否可取回學生資料表參加大抽獎?
...

如果學校未通知教育局係可以,但你首先要決定係咪放棄徳信參加大抽獎,如果係就打電話問德信可以幾時攞返學生資料表。

ellako99 發表於 19-2-27 17:26
如果學校未通知教育局係可以,但你首先要決定係咪放棄徳信參加大抽獎,如果係就打電話問德信可以幾時攞返 ...

徳信可否拒絕退回?

louisvuitton 發表於 19-2-27 17:28
徳信可否拒絕退回?

咁呢個我就唔知道,我諗唔會咁衰掛

ellako99 發表於 19-2-27 17:29
咁呢個我就唔知道,我諗唔會咁衰掛

因為我聽人講話決定權在直資中學。。。

louisvuitton 發表於 19-2-27 17:41
因為我聽人講話決定權在直資中學。。。

咁你要打電話問下啦

4月17日前就可

louisvuitton 發表於 19-2-27 16:22
...

小心辦齊手續退學,有些直資收生為求多收,不擇手段
升中派位漏洞
家長未交同意書 兒子已獲取錄
港聞

劉先生展示兒子的小六學生證及學校同意書,對「順利」入讀直資學校感驚訝。陳亮華攝

【記者夏志禮報道】升中派位機制經過數次改變,至今仍存在漏洞。有學生早前參與直資學校面試,獲取錄後仍決定參加統一派位,學生家長沒有向學校簽署承諾入讀同意書及提交相關文件,但最終學校成功取錄該學生。家長批評整個認證制度形同虛設。
家住沙田的劉太兒子下學年升中,年初她攜子到區內直資學校林大輝中學申請報讀作派位「保險」。4月接受面試後,校方願意取錄其子,着她先交600元留位費,日內再遞交教育局所派發的小六學生證及學校承諾同意書,證明願意放棄其他政府資助的中一學位,劉太繳款後再作考慮,決定放棄入讀該校並保留文件。校方同意書列明,若不交回文件即視作放棄學位論。
兩個月來,學校只曾致電劉太一次,詢問她其子會否參加校內活動,從未問她會否放棄學位,劉太已為兒子挑選統一派位的心儀中學。

cf1126 發表於 19-2-27 20:18
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article ...

謝謝提醒!

yiuyiutso 發表於 19-2-27 17:51
4月17日前就可

請問是否一定可以?我聽講話直資可以唔俾。。。

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article ...

取回學生資料表即係手續完成啦,呈俾EDB名單要附有學生資料表~~~

mcl203 發表於 19-2-27 21:08
取回學生資料表即係手續完成啦,呈俾EDB名單要附有學生資料表~~~

小六學生證及同意書均由學校保管,毋須向教育局繳交。
以上資料是當年新聞林大輝中學提供,不知現在是否正確。

cf1126 發表於 19-2-27 21:17
小六學生證及同意書均由學校保管,毋須向教育局繳交。
以上資料是當年新聞林大輝中學提供,不知現在是否正 ...

坊間經常有提不同中學都會交學生資料表俾EDB,我估,係用於EDB肯定該學生已正式註冊某中學,表得一張不可能重覆取走多於一個學位~~~

mcl203 發表於 19-2-27 21:20
坊間經常有提不同中學都會交學生資料表俾EDB,我估,係用於EDB肯定該學生已正式註冊某中學,表得一張不可 ...

樓主這個case, 相對安全,但也有李國寶中學曾經以較遲招生並標榜又可大抽獎,又可留直資位作宣傳,近年不知是否仍然是。

cf1126 發表於 19-2-27 21:30
樓主這個case, 相對安全,但也有李國寶中學曾經以較遲招生並標榜又可大抽獎,又可留直資位作宣傳,近年不 ...

學校呈唔呈收生名單係自由既~~~

mcl203 發表於 19-2-27 21:32
學校呈唔呈收生名單係自由既~~~

即係唔算違規,抑或存在漏洞,若多些直資都遲收生便很多學生一人霸2個學額,教育局沒有規定直資報名截止日期。

cf1126 發表於 19-2-27 21:50
即係唔算違規,抑或存在漏洞,若多些直資都遲收生便很多學生一人霸2個學額,教育局沒有規定直資報名截止日 ...

又唔係違規噃,中學唔交收生名單,就鎖唔住收左既學生,變成確保唔到佢一定讀佢間中學,即係宜家潮興既註冊左直資仍去自行面試。中學唔交表到派位日派位就可能係派自行官津。雖然派位後仍然自由行。

交表截止日期係適用直資和官津。

mcl203 發表於 19-2-27 22:00

又唔係違規噃,中學唔交收生名單,就鎖唔住收左既學生,變成 ...

是否留位費照交,但又未必留到位,有機會係超收生。

其實若果直資同自行一齊放榜比學生同家長選擇最好,就算得自一都好呀!
有好多人就係唔敢博焗住入直資……

louisvuitton 發表於 19-2-27 20:38
請問是否一定可以?我聽講話直資可以唔俾。。。

放心,徳信好好,我今日打電話去,聽日已經可取回
‹ 上一主題|下一主題