用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 到現在都未明DSE點計分 ?
go

到現在都未明DSE點計分 ? [複製鏈接]

係咪每間U每個學系都有唔同既 weighting ?

例如 :

某學科的 weighting
Chi x 2 (x10)
Eng x 2 (x10)
Math x 1 (x5)
LS x 1 (x5)
Bio x 2 (x10)
Phy x 1.4  (x7)
Chem x 1.4 (x7)
M2 x 2 (x10)

DSE 分數
Chi 4
Eng 4
Math 4
LS  3
Bio  3
Phy  4
Chem 3
M2 2

best 5 分數係19分

Weighting 後係 31.6分, 點解高左禁多分既?  

我有冇計錯?

好想知清楚, 有冇JM 可以教下我計?

6    0    0    0

bestwish 發表於 19-2-27 16:13

例如 :
迟下你學校會不會有個EXCEL 表,  如有, 你識唔識師兄師姐家長拎到
只要輸入每科分之后, 你所选的科會出現高风險, 中风險, 同低风險

括弧入边果个係乜?我多数见英文数学之类乘大1.5~2倍咋喎……大学科科要求唔-样吖~有d对英文要求高会加权英文科,某d对数要求高就加权科数……唔係劃-禁加权喎~要入去睇番你心儀大学果科点計。

入去参考下各科要求(City U):
https://www.admo.cityu.edu.hk/jupas/jupas_scores/

Yanamami 發表於 19-2-28 12:39
括弧入边果个係乜?我多数见英文数学之类乘大1.5~2倍咋喎……大学科科要求唔-样吖~有d对英文要求高会加权 ...

PolyU subject weighting.

bestwish 發表於 19-2-27 16:13

例如 :

你計錯數。top 5係用weighted grade,唔係原來個grade。你應該計Chem,唔係Math。

回覆 bestwish 的帖子

看下這個綱站, 容易明些.
http://dse.bigexam.hk/zh-hk/progs?p=1&order=cmpRatio&asc=0

‹ 上一主題|下一主題