用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 九龍區有冇出名小學不用上游水課?
樓主: 美美羊
go

九龍區有冇出名小學不用上游水課?   [複製鏈接]

美美羊 發表於 19-2-27 22:37
回覆 lulumelody 的帖子

同grade如果香港島就係St Paul Boy, 聖士提反etc,九龍就英華咁上下,但一般呢類 ...

你仍唔開名,點比建議?

LeeCC 發表於 19-2-27 21:46
完全理解怕水可以怕到咩程度,我個怕水怕到大叫掙扎,暑假後無去游水,第二個暑假再去泳池救生員都認得佢

...
ic.  我們玩kayak, 其中一項要反艇,有些同學都做唔到。我小朋友小時前庭發展不好,其中一問题是𢣷高,於是就去玩千秋,fing 下fing 下其實都好高但佢又唔會驚。之後有次在「成長的天空」中要rock climb,竟然一支箭沖上頂,雖然佢全身震哂,但刻服左自己心魔。我唔知點樣刻服怕水,但相信一定有方法的

唔知樓主孩子幾大,因為有時太細的未必講得出佢驚乜野,本身已經好驚,驚蓋過一切,仲點會講得出呢?

我小朋友都係接近10歲才形容到佢驚咩野,我地才可以對症下藥,幫佢克服,一個暑假過去,終於游到幾下自由式,終於明白自己系做到的

美美羊 發表於 19-2-27 22:30
回覆 LeeCC 的帖子

係,好明白怕水可以去到什麼程度。我仔已經連泳池都唔肯入啦,佢為咗唔游水,仲自己「 ...

其實避得一時,唔避得一世,始終要升中前克服到,因為就算唔讀校舍有泳池的有名學校,街坊屋村中學都要體育堂去公眾泳池游幾堂,中學生太大反應,會俾人笑,尤其系男仔。

父母多同小朋友一起落水,在水中抱住佢,攬住佢,觀察佢反應,推測佢驚咩野,安全感好重要,唔好信乜乜教練話,掉佢落水狂鬧,跟住就肯學,這只會令佢焦慮,更加怕水。更加唔好理泳池裡其他厚多士泳客話乜甘大個都驚架,乜乜物物,多多事幹,專心陪自己小朋友。小朋友需要父母認同他的感受,小朋友知道父母明白佢,撐佢,同佢一起面對挑戰,才有信心。加油

Diversifyedu    發表於 19-2-28 10:43
MrBeast    發表於 19-2-28 08:03

美美羊 發表於 19-2-27 13:19
阿仔怕水,但游水是必修科,想轉同grade學校,求教!

佢幾歲開始學游水?

有經驗教練講過,如果好怕水小朋友唔係越細學最好的,最適合年紀系九歲左右,因為聽得明和跟隨指令,自己表達到做到乜野,做唔到乜野,協調也較好

LeeCC 發表於 19-2-28 09:19
有經驗教練講過,如果好怕水小朋友唔係越細學最好的,最適合年紀系九歲左右,因為聽得明和跟隨指令,自己表 ...

美美羊 發表於 19-2-27 13:19
阿仔怕水,但游水是必修科,想轉同grade學校,求教!

SFA冇泳池會不會冇游泳堂?但去到中學好多都有。

picamama 發表於 19-2-28 08:45
佢幾歲開始學游水?我自己都怕水學不成,我當年就係唔想呀女似我咁,兩歲巳捉佢去學游水,都比人話怪獸, ...

两歲又真係細左d....我細女都怕水,家姐教練教糸早d俾佢玩水,习慣水感同濕头。教練都話听得明指令同手脚協調好先开始学会事半功倍d。佢肯玩水既,4歲半先正式学,揸板踢腳好有力好快添,不过死都唔肯浸个头落水……唯有停,大-年暑假再試1:2禁学,十堂就学識啦!高小参加学界比賽仲有牌添~而家中学去学埋潛水準備考牌。

Yanamami 發表於 19-2-28 10:09
两歲又真係細左d....我細女都怕水,家姐教練教糸早d俾佢玩水,习慣水感同濕头。教練都話听得明指令同手脚 ...

picamama 發表於 19-2-28 10:29
其實我初初都係稔著比佢早些玩水,自己又不想落水,唯有「外判」。係呀,最難係「浸個頭落水」呢關,攪左 ...
暑假到,去水上樂園玩下~

picamama 發表於 19-2-28 10:29
其實我初初都係稔著比佢早些玩水,自己又不想落水,唯有「外判」。係呀,最難係「浸個頭落水」呢關,攪左 ...

其實你地有冇想過又要踢水,雙手風火輪咁轉,再要令頭呼吸,一連串的動作要多少cooridnation, 做錯除時飲水,幾歲細路是好難,當然做到大有人在,但做唔到可能更大有人在,所以e加我會suggest 朋友 大概升小一個暑假先學,太早只是燒$買挫敗感,天生飛魚除外

MrBeast 發表於 19-2-28 11:28
其實你地有冇想過又要踢水,雙手風火輪咁轉,再要令頭呼吸,一連串的動作要多少cooridnation, 做錯除時飲 ...

系呀,好多人以為自己小朋友得,就理所當然人人得,人地的唔得就話家長唔識把握時間俾佢學,唔夠狠心,系家長藉口etc

試過有人兜口兜面話我仔甘大都驚水,甘無用,佢個仔1歲丟落水自己游狗仔式,5歲學曬4式啦
我即刻彈返句俾佢:你個仔10歲牧童笛都搞唔掂,我個仔4歲彈琴得獎啦,從此佢收聲唔再彈我仔

每個人能力天份不同,最緊要父母明白和接受,唔好俾無謂人的說話令自己小朋友覺得自己唔掂

fionaytwong    發表於 19-3-5 18:45
b3410    發表於 19-3-1 10:43
美美羊    發表於 19-2-28 17:21
美美羊    發表於 19-2-28 17:21
haihaimom    發表於 19-2-28 15:00

LeeCC 發表於 19-2-28 11:50
系呀,好多人以為自己小朋友得,就理所當然人人得,人地的唔得就話家長唔識把握時間俾佢學,唔夠狠心,系 ...
莫說外人有時父母某一方亦未必能接受孩子的不同及特點這緣於他/她不認某些孩子有感統問題亦可能他/她對孩子的期望又或他/她自身不是一個同理心強的人不過,話說回來教孩子難就難在如何辨別孩子何時只是出於撒/不做好些何時真的力不能勝以我家為例,我較體諒孩子的個別特徵,老公則重原則及傳統而有時又真的會出現爸爸強硬一點孩子又踏前一點的狀況

MrBeast 發表於 19-2-28 11:28
其實你地有冇想過又要踢水,雙手風火輪咁轉,再要令頭呼吸,一連串的動作要多少cooridnation, 做錯除時飲 ...

同意

回覆樓主:

首先,呢個世界,真係有人唔可以游水,平衡系統問題, 皮膚氣管對氯氣敏感等等。 有D野,生理上唔得就唔得,唔係後天努力可以解決。呢啲情況,一張醫生紙,小朋友一世都唔需要再上游水堂。

如果小朋友唔係有生理問題,單純"怕",就唔可以比佢逃避。

另外, 既然你都開咗醫生紙, 小朋友唔使上堂, 點解小朋友仲想轉校? 因為游唔到水比同學笑?被同學欺凌? 還是心理上覺得自己有缺憾唔開心。前者去搵學校解決,後者父母要輔導小朋友,轉校解決唔到問題。

YanKanMom 發表於 19-2-28 12:08
莫說外人,有時父母某一方亦未必能接受孩子的不同及特點,這緣於他/她不認識某些孩子有感統問題,亦可能他/ ...
無論有沒有人取笑,找出小朋友亮點,就算一些大人覺得皮毛,都可以肯定小朋友

JustAParent 發表於 19-2-28 13:33
首先,呢個世界,真係有人唔可以游水,平衡系統問題, 皮膚氣管對氯氣敏感等等。 有D野,生理上唔得就唔得 ...

既然有醫生紙唔洗上游水堂,教小朋友講醫生話我暫時唔適合游水就可以,唔洗甘坦白話俾人知我驚水架嘛,小朋友都要學習怎樣保護自己,不要有話柄俾人揸住,輕易成為被欺凌對象

也要同小朋友講清楚這是暫時的,佢要努力克服恐懼,因為是求生技能,唔係為應付比賽或考試而學。而且轉校也不可行,上中學點呢? 不可逃避一世。

系學校學唔到,出外揾私人老師慢慢教,可以找一些有經驗教特殊小朋友的教練,佢地比較有耐性,也有經驗知點幫有困難的小朋友。

到開始有起色時,就同佢定目標,幾時可以返去跟大隊上游水堂

LeeCC 發表於 19-2-28 16:26
既然有醫生紙唔洗上游水堂,教小朋友講醫生話我暫時唔適合游水就可以,唔洗甘坦白話俾人知我驚水架嘛,小 ...
Totally agree.  

美美羊 發表於 19-2-28 17:46
Totally agree.

試下帶小朋友去報海天係銅鑼灣聖保祿既班,池細水淺,教練浸晒係水教,仲要人多,小朋友安全感會大D~~~

‹ 上一主題|下一主題