用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 SAT 考試一問
go

SAT 考試一問 [複製鏈接]

想問下大家 SAT 考試,對只係入香港local school (吾係出國讀書既 )有冇幫助
即如果我冇諗住出國讀書 係米考黎冇乜得著呢
   0    0    0    0

pypy405 發表於 19-2-27 12:00
想問下大家 SAT 考試,對只係入香港local school (吾係出國讀書既 )有冇幫助
即如果我冇諗住出國讀書 係 ...

SAT 對有心入美國大學的學生非常重要,要讀本地大學就考DSE 可以(如果是local school)

Cherishvalue 發表於 19-2-27 12:13
SAT 對有心入美國大學的學生非常重要,要讀本地大學就考DSE 可以(如果是local school)
...

謝謝

回覆樓主

如果你認為考SAT 會好過DSE, 你可以用 SAT 報Non-Jupas , 但不可以同時報JUPAS 及 Non-JUPAS

lm251099 發表於 19-2-27 16:27
如果你認為考SAT 會好過DSE, 你可以用 SAT 報Non-Jupas , 但不可以同時報JUPAS 及 Non-JUPAS
...

我不太清楚
因為我女問 想報考SAT 但我地係吾會出外讀書 所以想知道考黎對local school 有冇幫助
謝謝

pypy405 發表於 19-2-27 16:48
我不太清楚
因為我女問 想報考SAT 但我地係吾會出外讀書 所以想知道考黎對local school 有冇幫助
謝謝

你可以報NJ, 不過用SAT 報NJ, 通常都要有AP 及Subject Papers, 但你可以提前考,成績好就用SAT 囉,只不過係俾錢啫,無壞。

pypy405 發表於 19-2-27 16:48
我不太清楚
謝謝

如果你用SAT 黎報Non jupas, 通常會 expect 你有埋AP, 個人覺得不會比 non jupas 著數

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
‹ 上一主題|下一主題