用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教局硏究明年學校預早通知自行分配學位 ...
樓主: sell2japan
go

教局硏究明年學校預早通知自行分配學位   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-3-1 14:22
其實就算收唔到通知, 都可能係自1同自2既waiting, 最後係有機會收.

但如果EDB俾家長公佈自行結果後可去直 ...

而且, 相信收到自行結果通知既學生, 一定少過30%, 可能20%都無, 因為相信會有不少會同時取得自1+自2通知既學生
⋯⋯⋯⋯⋯⋯
建議信寫經過教育局,再通知學校出信吡取錄同學,點會有雙胞胎中自1、2呢?!點會有你所講的問題呀!?

sukitelfold 發表於 19-3-1 15:27
而且, 相信收到自行結果通知既學生, 一定少過30%, 可能20%都無, 因為相信會有不少會同時取得自1+自2通知既 ...
睇清楚第3點, 只係叫中學通知EDB並同時通知家長 (EDB未經處理)

第4點亦講明, 如同時獲派自1+自2, 會按機制派自1俾學生

點會無雙胞胎?

所以呢個建議根本係漏洞多多

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

fadgare 發表於 19-3-1 14:32
政策實行本來就係應該方便市民方便學生, 而唔係維護直資收生優勢, 直資不應該本末倒置
...
同既得利益者講, 叫佢地嘔番D利益出嚟?

結果咪好似粉嶺高球會咁囉, 係咁易豪少少俾你啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-1 15:46
睇清楚第3點, 只係叫中學通知EDB並同時通知家長 (EDB未經處理)

第4點亦講明, 如同時獲派自1+自2, 會按機制 ...

你啱!

同意樓上講,教育局統籌返通知中一間!

sukitelfold 發表於 19-3-1 16:50
你啱!

同意樓上講,教育局統籌返通知中一間!
以EDB既效率, 由佢統一發佈時, 應該已過埋統一派位交表時間了

hkpapa852 發表於 19-3-1 17:05
以EDB既效率, 由佢統一發佈時, 應該已過埋統一派位交表時間了

人手入電腦,你統籌⋯⋯三日起貨

sukitelfold 發表於 19-3-1 17:07
人手入電腦,你統籌⋯⋯三日起貨
早幾年提交個建議俾EDB同立法會中話屬於教育界既議員, 建議建立一個IT平台, 可日後俾家長自行係平台上提交小一/中一統一派位表同睇結果. 家長仲可以係平台度查看到學生實際Banding (咁只要家長自己唔講就無其它人知啦, 又可保障私穩)

不過呢, 除咗自收到相關人仕既慣性回覆之外呢, 乜都無再見過了!

真心要做好事, 就認真去收集吓人地意見, 瞭解下民間疾苦, 好似晉惠帝咁做嘢, 其實只係攞家長同學校去教非

hkpapa852 發表於 19-3-1 17:05

不過教育局加油,今早我們朋友羣組,家長好興奮,100:0同意這是德政!

特別是小五的,希望下年可以實行到,願上天賜予教育局同工智慧、吉士、手段,快刀斬亂麻去落實!

加油九華仔楊局長!!!!!!

boboT    發表於 19-3-1 18:44

hkpapa852 發表於 19-3-1 17:13
早幾年提交個建議俾EDB同立法會中話屬於教育界既議員, 建議建立一個IT平台, 可日後俾家長自行係平台上提交 ...

今次小試牛刀先⋯⋯我們組評估,呢次做到好好睇睇,局長民調起碼升10%支持度

sukitelfold 發表於 19-3-1 17:15
不過教育局加油,今早我們朋友羣組,家長好興奮,100:0同意這是德政!

特別是小五的,希望下年可以實行到 ...
如果按照現有文件呢個方式實行, 相信下年會出現不少投訴/不滿聲音

一項唔完善既德政, 其實係簡接玩人既劣政, 睇吓上年波叔最初話免費俾所有人去考DSE同派4000蚊既安排就知

hkpapa852 發表於 19-3-1 17:20
如果按照現有文件呢個方式實行, 相信下年會出現不少投訴/不滿聲音

一項唔完善既德政, 其實係簡接玩人既劣 ...

繼續講多D細節位,教育局應該在這裏收緊風!

德政也要配合執行,如果執行唔到便叫好心做壞事!

sukitelfold 發表於 19-3-1 17:23
繼續講多D細節位,教育局應該在這裏收緊風!

德政也要配合執行,如果執行唔到便叫好心做壞事!
講咗N次啦!

直資抽飛問題
官津校要改自行面試時間可能引起既混亂
直資龍校會否全部效法人地, 要求小學部學生放棄直升先會俾份自行表格學生
仲有會員講既, 會否有人冒認學校發通知去害人

hkpapa852 發表於 19-3-1 17:20

一項唔完善既德政, 其實係簡接玩人既劣 ...

其實也欣賞局方,拋個大眾關注焦點出來,其實佢哋可以舒服D賴皮,唔做唔錯、少做少錯,但夠膽選擇挑機「直資兄弟會」,初步感覺已經有吉士!

sukitelfold 發表於 19-3-1 17:27
其實也欣賞局方,拋個大眾關注焦點出來,其實佢哋可以舒服D賴皮,唔做唔錯、少做少錯,但夠膽選擇挑機「直 ...
我反而有興趣想知, 邊個咁有Guts做呢樣嘢 (個人認為唔係局長想做囉!)

hkpapa852 發表於 19-3-1 17:26
講咗N次啦!

直資抽飛問題

同意這是否技術問題呢?!

技術問題可以用技術去封存!

同意樓上說一句名句:辦法總比困難多!

hkpapa852 發表於 19-3-1 17:29
我反而有興趣想知, 邊個咁有Guts做呢樣嘢 (個人認為唔係局長想做囉!)

有大食大,什麼也入九華仔數!

唔使滙報呀、唔使明示去馬呀?!上幾份報紙教育版頭條呀,EK也三帖齊發!

hkpapa852 發表於 19-3-1 17:29

小看了九華仔的任性了。

subb    發表於 19-3-1 17:38

Cliokohonda 發表於 19-3-1 17:37
小看了九華仔的任性了。
我要見識一下 !

sukitelfold 發表於 19-3-1 17:29
同意這是否技術問題呢?!

技術問題可以用技術去封存!
諗佔是否允許學生知道結果後向直資中學抽飛,同埋應統一由EDB將自1同自2結果比對後再向家長公佈先合理。
大不了推遲收統一派位收表時間。反正我唔認為有需要攪幾個月先可以有抽奬結果。

hkpapa852 發表於 19-3-1 17:40
諗佔是否允許學生知道結果後向直資中學抽飛,同埋應統一由EDB將自1同自2結果比對後再向家長公佈先合理。
大 ...

Good呀!

教育局中央統籌,只落一間結果吡學生!

一人一個Pat pat,中二間又冇意思!
‹ 上一主題|下一主題