用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 為何「自行派位」只得兩個選擇機會?
樓主: goodboy1
go

為何「自行派位」只得兩個選擇機會?   [複製鏈接]

b3410 發表於 19-2-26 17:48
其實如果公佈banding 有難度,又唔想標簽化同學,不如考慮自行收生名單提早公佈,做到的話已經好滿足了。 ...
你又講咗去另一個帖既討論範圍, 因住俾你話你搬籠門

b3410    發表於 19-2-26 18:33
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-2-26 17:45
報自行時公佈呈1+呈2既Banding, 大抽獎前再公佈最終Banding, 真係幫唔到家長?
我有講幫唔到家長咩?
我有話唔應該公佈咩?

我要按你嘅好奇心交待呢十年我發表過關於升中嘅睇法咩?

唔明你東拉西扯做咩事。

hkpapa852 發表於 19-2-26 17:08
我係話要求公學生本區同全港Banding組別, 有咩問題?

其實就算沒有全港Banding, 只有本區Banding都好夠,  ...
#雖然你小朋友已中學畢業, 定都係其實你係不過我強烈懷疑你係一位根本唔明白升中派位機制既家長#

咁睇黎我無咩好回應。

goodboy1 發表於 19-2-26 18:10
好多學校將DSE成績收收埋埋,非non-jupas又計埋入去,混淆視聽!
DSE成績比入U率更有參考價值
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 mcl203 的帖子

如果學校公佈學生banding,EDB同學校一定收大量投訴。明明中英文我仔都高分過小明,點解小明係band1我個仔係band 2?我仔畫畫又靚過小明!而家估估下,投訴都少好多。

Yanamami    發表於 19-2-26 19:39

goodboy1 發表於 19-2-26 18:21
我覺得用名次分辨學生,已經過時,用range會較為合適。不過,每間學校出題深淺都唔同,點秤都係有問題,除 ...
我無意見,可能讀書都過時。現實係點,各自面對,免得揾我做磨心。

有好嘅提議又啱大部分人,不妨提出。

醒目開學勳章

goodboy1 發表於 19-2-26 18:21
我覺得用名次分辨學生,已經過時,用range會較為合適。不過,每間學校出題深淺都唔同,點秤都係有問題,除 ...
我覺得升中試最公平,自已成續自已考。

王家爸爸    發表於 19-2-27 10:35

mama_papa 發表於 19-2-26 20:11
道德膠人:香港小學生已經咁大壓力,仲要佢地咁細個就一試定生死?
信唔信我告你虐兒?

其實,由考幼兒班/幼稚園開始,家長唔係已習慣叫小朋友去面對一試(面試)定生死咩?

mama_papa    發表於 19-2-27 12:16

高小時1A生,一缐跟三缐小學學生底子及能力明顯有好大分别,汰弱留强亦屬正常。把能力接近嘅學生放在一起學習對師生都有好處,试想若把B1-B3生放在一齊讀咪仲痛苦,不貪心量力而為其實兩間學校自行已經足夠。

改反升中試又會比人鬧死,我想小五六都系圍住個升中試轉,操卷到癲,視藝音樂操行都飛走晒,而家最小都正常上堂考試丫,重有三次比你追,至於話比師兄姊累,話吾定幫你尼,而且你累/幫人,人累你,做好自己先系王道,那怕你咩制度

改返升中試,應該是歷史倒退升中試雖然公平,不過所引發的壓力,操練,高分低能等等,太多副作用。

b3410 發表於 19-2-27 09:12
改返升中試,應該是歷史倒退升中試雖然公平,不過所引發的壓力,操練,高分低能等等,太多副作用。
...
無升中試,理論壓力會細啲,不過現實係壓力更大,一樣操練,不過操練既野唔同,從單向壓力變多向壓力。加上你攞唔攞到師兄/姊既試卷,會影響操練既效應。換轉另一個角度睇,我哋以前反而無咁多高分低能既學生。

mama_papa    發表於 19-2-27 16:33
mama_papa    發表於 19-2-27 16:33
hueyman    發表於 19-2-27 10:45

王家爸爸 發表於 19-2-27 10:41
無升中試,理論壓力會細啲,不過現實係壓力更大,一樣操練,不過操練既野唔同,從單向壓力變多向壓力。加上 ...

以前無咁多直升機呢,社會富裕既效應~~~

b3410 發表於 19-2-27 09:12
...
如果升大學取消用DSE/IBDP/GCE-AL既公開試成績去收生,改用小學呈分方式去收生,咁係咪進步咗呢?

hkpapa852 發表於 19-2-27 10:52
如果升大學取消用DSE/IBDP/GCE-AL既公開試成績去收生,改用小學呈分方式去收生,咁係咪進步咗呢? ...
中學生唔同,年齡成熟好多,十幾年教育基本完成,可以勝任。

b3410 發表於 19-2-27 10:56
中學生唔同,年齡成熟好多,十幾年教育基本完成,可以勝任。

咁係咪應該禁止幼稚園階段已開始既既一試(面試)定生死既收生方式呢?

所有直資同官津只可以用CCS幾年前自行收生方式就對學生帶嚟最少壓力。
‹ 上一主題|下一主題