用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 為何「自行派位」只得兩個選擇機會?
樓主: goodboy1
go

為何「自行派位」只得兩個選擇機會?   [複製鏈接]

yovin 發表於 19-3-2 06:26
所以有一點 一直 摸不著頭腦。

既然如此複雜, 點解唔把三次呈分考試 同一試卷呢? 即是視艺音樂 一樣可 ...
主要咪就係深淺同方向
A校教快一年
B校Hapoy school
學生考返校內試冇問題

一來收生時已收返啱既學生
二來課程有配合

到考
PreS1/HKAT時,同一份卷,
相對A考,淺
相對B校,深

但反正成績唔影響自己
學生冇壓力

成個制度本來係唔想小學生考公開試壓力大

但佢由本來一個考中英數既公開試變成
考一年三個呈分試,計6至7少科既呈1至3...

真係好大壓力
又唔公平

王家爸爸 發表於 19-2-27 14:29
再唔係就:
香港特別行政區第一中學般咸道校區(KC)
香港特別行政區第一中學高士威道校區(QC)

尋日九龍城 食早餐, 呢間屋 令我留下深刻嘅印象。

點知上到EK, 竟然見到呢啲學校名。 即刻密集恐懼症發作, 真係今晚 又要煲啲溫膽湯 暖一暖肚 定一定驚。
ps.金色嗰兩句先至勁

王家爸爸    發表於 19-3-3 10:35

nataliegooooo 發表於 19-3-2 06:55
主要咪就係深淺同方向
A校教快一年
B校Hapoy school

積係

早早客觀知清楚嘅壓力 VS 唔清唔楚制度擔心出錯嘅壓力

既然兩者都係有壓力, 我寧願 選擇 X都要X得清清楚楚。

我明啦,正苦用擔心空中飛人做藉口在升中試上 搞得唔清唔楚, 其實係一路 培養緊 我哋一家大細 對抗壓力嘅能力, 真係用心良苦呀!

yovin 發表於 19-3-2 07:20
積係

早早客觀知清楚嘅壓力 VS 唔清唔楚制度擔心出錯嘅壓力

唔清唔楚點教,band 9 咪 band 9囉, 為配合 band 9嘅教法囉。

現在9個band中, 升跌一兩個band 都仲還可以, 呢個咁嘅唔清唔楚制度, 分分鐘 上落5、6個band. 而家喺 根據運氣 好唔好彩喎!

根本攞啲細路嚟教飛

唔怪得知住西貢 將軍澳 嗰啲父母, 日日牙痛咁款!

ar_mak 發表於 19-3-1 10:11
好耐冇同你討論過,還好嗎?

我其實唔是想講"違法"問題,而係想講透過長官意志去改變行為既不可取性,正如父母 ...

見到你我好開心㗎 ! 都係因為見你嘅名我先入嚟睇下你講啲乜。

本來一心諗住 揾過堅硬啲嘅頭盔, 去正正經經答你問題! 點知入到嚟, 又忍唔住手 八八啩啩 在其他帖去發表。 冇得救呀我!

呢排都係忙, 個個禮拜六 interview, 接著呈三考試到2O号, 然後再埋尾三月會計嗰邊。之後公司開壇大P到七月, 跟住放榜…… 去旅行。升哂中學了,之後兩個仔都唔洗多理, 淨係關愛住佢哋 唔好學壞就得啦。 卒至可以, 緩刑假釋了! 等到頸都長……

你嘅提問, 過兩日再覆你呀! 難得你肯上EK。

你呢 ?你好嗎? 其實一直想問 你啲小朋友 幾歲呢!

祝你身體健康, 福運齊來。

1998Ruby1998 發表於 19-3-2 04:50
回覆 王家爸爸 的帖子

睇升小就知道,offer 未到手,已經 VS 4-5 間學校。未有 offer,VS 都冇用。有 offe ...
講得啱,未有offer,其實比較都無用,不如將啲精力放係揀間適合啲既學校。

ar_mak 發表於 19-3-4 00:20
你好嗎?我很好. 先收左你個"身體健康"先,然後要埋個"福", "運"就可免了,始終覺得,福係持久,運係短暫. 唔太 ...
其実德國不嬲行紧呢套,讀完初中分流去文法/技術中学,再上相关大学~

Yanamami 發表於 19-3-4 00:28
其実德國不嬲行紧呢套,讀完初中分流去文法/技術中学,再上相关大学~

我以往曾提出過分流制與普及制的優劣點,中德新屬前者,而英聯邦和美加則屬後者,兩者沒有絕對好壞,不同國家採用不同制度乃根據自身社會發展需要和資源多寡決定。分流制是否香港,沒有人知道,也不敢保證沒有反對聲音,現在稍作修改制度已喧嘩四起,教育局當然多一事不如少一事。

ar_mak 發表於 19-3-4 00:55
反而我會從一個生於這地如何自處既角度去睇,德國係世界級工業強國,我地無資格拉埋人地黎講. 只係起一個大廈 ...

既然係禁,成曰呱呱嘈HK呢套都無意思。改黎改去目標不变既話,-切都係新瓶旧酒。唔係話见到唔对路唔可以發声,但心裡有数就永遠只有發声囉。

ar_mak 發表於 19-3-4 00:20
你好嗎?我很好. 先收左你個"身體健康"先,然後要埋個"福", "運"就可免了,始終覺得,福係持久,運係短暫. 唔太 ...
香港好多行業, 其實唔需要高學歷, 但人工唔錯, 只係香港人既DNA, 絕大部份認為必須要讀好書

否則, 點會當年教改就取消晒職業先修學校? 就算近年不少機構重會D類似職業先修既課程, 但不少家長仍然寧願要子女去做DSE既萬年考生?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Yanamami 發表於 19-3-4 00:28
我打過德國人工,亦都係德國少住過,我都鍾意德國嗰套,其實香港以前既工業中學、職業先修學校既制度有啲似,可惜香港既工業中學、職業先修學校讀完之後無銜接既技術大學(兩間理工轉型咗)。

Yanamami    發表於 19-3-4 10:23

goodboy1 發表於 19-2-26 11:54
學生本身在成績、品行等各方面都表現良好,奈何因為競爭激烈下,又被教育局剝奪選校權,迫使要跌入「大抽獎 ...

當你覺得自己小朋友好叻時, 天外都有好多高人架。 如果第一輪自行, band 1 學校唔收佢, 即係小朋友未夠能力。 想當年, 我地只有大抽獎, 都係甘讀書。

Cheeselover 發表於 19-3-4 07:21
我以往曾提出過分流制與普及制的優劣點,中德新屬前者,而英聯邦和美加則屬後者,兩者沒有絕對好壞,不同 ...
最同意既係,香港既教育制度只要稍作修改,已經有直昇機喧嘩四起,所以教育局傾向於多一事不如少一事。

hkitty09 發表於 19-3-4 09:51

當你覺得自己小朋友好叻時, 天外都有好多高人架。 如果第 ...
大部分家長係會高估自己既小朋友,就好似俗語講:文章是自己既好啲,老婆是人家既靚啲。

mama_papa    發表於 19-3-5 17:36

hkpapa852 發表於 19-3-4 09:11
香港好多行業, 其實唔需要高學歷, 但人工唔錯, 只係香港人既DNA, 絕大部份認為必須要讀好書

否則, 點會當 ...
不是HK DNA, 係华人DNA.

ar_mak 發表於 19-3-4 10:25
咁又有兩樣野要講下,第一係讀唔成書的出路,現實上又唔係慘得咁緊要,例如飛機工程師既例子,或者地盤工人變科 ...
長篇大論無心机睇,可否分段?

goodboy1 發表於 19-3-2 00:18
譬如有1000個B1學生首選同一間B1學校,但學校只得40幾個自行學額。而另一間次選B1學校,又係只得40幾個自 ...

不要忘記有不少看高N線的假B1學生及家長呢!
相親節目常見,七分的以為自己八分想找九分的。
‹ 上一主題|下一主題