用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 為何「自行派位」只得兩個選擇機會?
樓主: goodboy1
go

為何「自行派位」只得兩個選擇機會?   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 19-2-27 10:41
無升中試,理論壓力會細啲,不過現實係壓力更大,一樣操練,不過操練既野唔同,從單向壓力變多向壓力。加上 ...
問題根源可能不在於考試類型,在於父母對子女的期望,社會價值觀念。例如內地近年為了平衡學校間差距,減少學生負擔。改成升中跟小學來派,不分banding. 名校與普通學校合併,全部under 名校,叫做xx名校分校,由名校管理層管理。理應皆大歡喜,因為人人讀名校喇。

不過,更加難搞,因為人人掙入所謂“實驗班”“國際班”,因為這些才是名校真正水平。

2jkidsfather    發表於 19-2-27 16:24
王家爸爸    發表於 19-2-27 14:19

b3410 發表於 19-2-27 11:04
問題根源可能不在於考試類型,在於父母對子女的期望,社會價值觀念。例如內地近年為了平衡學校間差距,減少 ...

即係 九龍城區議局第三分校 弓弓?~~~

b3410    發表於 19-2-27 11:07

兵來將擋,水來土掩。点变法都係新樽旧酒,有競爭就自然有压力,避唔开、逃不掉。 煮到黎就食啦~呢个世界从來無公平,索性唔去諗禁多煩自己,打好自己手上既牌最实際。

sell2japan    發表於 19-2-27 11:52

mcl203 發表於 19-2-27 11:06
即係 九龍城區議局第三分校 弓弓?~~~
我N年前都已經咁建議:

將D學校改名,由官校做起:

香港特別行政區般咸道男子中學(KC)
香港特別行政區高士威道男子中學(QC)
香港特別行政區嘉寧徑女子中學(何東)
香港特別行政區愛群道男女子中學(維官)
香港特別行政區天后廟道女子中學(BPS)

香港特別行政區炮台山道男女子中學(金文泰)
香港特別行政區柴灣道男女子中學一校(筲官)
香港特別行政區柴灣道男女子中學二校(筲東官)
。。。。。。

如此類推

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-2-27 11:55
我N年前都已經咁建議:

漏左之前果7個字,中華~~~

Yanamami 發表於 19-2-26 12:46
要知道band1生有分真正band1生还是家長谷出黎既band1生,尤是真正1A生,係有能力去揀学校,只不过band1中至 ...
咁, 又無人叫你B1中/尾去揀B1頭中學丫嘛, 食得鹹魚抵得渴, 你要冒險, 咁就要有大無畏精神。

goodboy1 發表於 19-2-26 14:12
學生去得B1A面試,都係叻仔叻女。相信面試分數差別唔多,最終都係靠成績選擇。
...
都唔係既, 我阿女係去搏大冒

b3410 發表於 19-2-26 17:48
其實如果公佈banding 有難度,又唔想標簽化同學,不如考慮自行收生名單提早公佈,做到的話已經好滿足了。 ...
咁就必須要呈三後至公布, 否則, 學校會「造馬」, 因為部份學生直G、自行入咗, 佢哋呈三hea考, 咁就可以將原B2頭學生升上B1大抽奬, 學校派入B1校咪可以高晒? 其實依家部份入咗直G既同學仔都hea hea哋了。

little_yolky 發表於 19-2-27 12:36
咁就必須要呈三後至公布, 否則, 學校會「造馬」, 因為部份學生直G、自行入咗, 佢哋呈三hea考, 咁就可以將原 ...

靜雞雞,果批學生呈三報上EDB各減30分,搞掂!~~~

little_yolky    發表於 19-2-27 12:51

mcl203 發表於 19-2-27 10:45
以前無咁多直升機呢,社會富裕既效應~~~
咁又係

我N年前都已經咁建議:

好似大陸咁:
香港特別行政區中西區第一男子中學(KC)
香港特別行政區灣仔區第一男子中學(QC)
香港特別行政區灣仔區第一女子中學(何東)
香港特別行政區灣仔區第一中學(維官)
香港特別行政區東區第一女子中學(BPS)
香港特別行政區東區第一中學(筲官)
香港特別行政區東區第二中學(筲東官)
香港特別行政區東區第三中學(金文泰)

我N年前都已經咁建議:

再唔係就:
香港特別行政區第一中學般咸道校區(KC)
香港特別行政區第一中學高士威道校區(QC)
香港特別行政區第一中學嘉寧徑校區(何東)
香港特別行政區第一中學愛群道校區(維官)
香港特別行政區第一中學天后廟校區(BPS)
香港特別行政區第一中學炮台山道校區(金文泰)
香港特別行政區第一中學柴灣道校區(筲官加筲東官)

2jkidsfather    發表於 19-2-27 16:22

mcl203 發表於 19-2-27 12:19
漏左之前果7個字,中華~~~
大陸都無前面既嗰幾個字,例如:北京一中係叫:北京市第一中學(Beijing No.1 High School)。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 19-2-27 10:41
無升中試,理論壓力會細啲,不過現實係壓力更大,一樣操練,不過操練既野唔同,從單向壓力變多向壓力。加上 ...
同意啊!唔用升中試,而家有三次呈分加一次pre-s1,另加體藝和D閃卡活動。好多高小生同時有幾樣課外活動。如果用返升中試那個模式,大家只需專注一次考試。冇理由壓力會大過而家。

醒目開學勳章

回覆 e2m 的帖子

還要加埋隨機Number前唔前, 先知機會大唔大!

醒目開學勳章

ABC-DAD 發表於 19-2-26 15:26
我都讚成自行階段應該由學校公佈收生,再進入甲乙部,係運作上對學校同學生都好,可以明確部處之後升中生活 ...
完全同意!

其實都唔明點解唔可以公佈咗先!

gigayan 發表於 19-2-26 15:05
兩間自行我覺得ok,但自行應該早D話俾大家知得唔得,好多都因為怕大抽獎,局住要咗次選嘅直資位,搞到派位 ...

我都想講,自行收左咪出信通知囉,係都要人心慌慌等到7月,去到當日攪珠攪得唔好,右要仆返屋企攪叩門野

mama_papa 發表於 19-2-27 16:43
同意啊!唔用升中試,而家有三次呈分加一次pre-s1,另加體藝和D閃卡活動。好多高小生同時有幾樣課外活動。 ...

課外活動可以係好開心㗎喎~~~
‹ 上一主題|下一主題