用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 為何「自行派位」只得兩個選擇機會?
樓主: goodboy1
go

為何「自行派位」只得兩個選擇機會?   [複製鏈接]

回覆 ar_mak 的帖子

飛機維修學徒。。。。
有好多職業嘅path都講到好美好,但現實係真嘅話就唔會缺人。

早五六年,表弟信左入去做左兩年幾學徒,最係都係要走出嚟轉行。

worldcat 發表於 19-3-5 12:19
回覆 ar_mak 的帖子

飛機維修學徒。。。。
現實係,缺人既職業無人做
洗碗(搵得多錢過大部份Fresh geaduate)
地盤工人
殯儀

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如已有offer, 自行不去in ?

kkyyho 發表於 19-3-5 12:38
睇你係咪心儀间直资,好心仪又唔介意交学費,簽左undertaking可以唔去自行。但有人唔太心儀间直资,又想放榜後去叩番自行津校门,就梗係要去in. 有d無in过自行無得叩门的。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 19-3-4 09:50
我打過德國人工,亦都係德國少住過,我都鍾意德國嗰套,其實香港以前既工業中學、職業先修學校既制度有啲似 ...
香港最大問題是個課程轉得太慢,好似而家中學ICT課程已經1x年冇改過,課程設計時又參考10年8年前的科技,相差成20年,點會唔死!

王家爸爸    發表於 19-3-6 00:31

ar_mak 發表於 19-3-5 16:03
飛機學徒既例子,係想表達所謂讀唔成書,仍然會有機會找到自己一片天. 由紅褲仔捱到去工程師,讀書+做野真係 ...

EK裏面願意表達嘅人,最貼近我諗法嘅就係你。 只係表達手法唔一樣,你男性啲、 我女性啲。

咁我跳住去講,你un的。

書中自有黃金屋 並唔代表 學位自有黃金屋, 係啲人 睇咗面頭嗰句 衍生出嚟 嘅社會問題。

因為避孕袋嘅發明, 人口出生嘅比例 已經唔同 boomer Generation, 家中電腦ai 可以取代 好多職位, 成個市場架構 已經唔再係以前嗰套。 但係啲人 仲未走到出嚟 睇唔到未來嘅需要 唔肯用個腦諗多啲。 而家啲小朋友矜貴、work life Balance、 資訊、物質飽和…好多好多嘢已經唔同曬!

但係學校仲用緊舊時個套。讀完書嘅睇字面 變成烏托邦、根本唔肯 貼住個地 行多一轉 了解清楚。
仲有自私

yovin 發表於 19-3-5 17:37

EK裏面願意表達嘅人,最貼近我諗法嘅就係你。 只係表達手法唔 ...

真係好自私。 叻得瀉就好多都計得太盡、賺要賺到盡嘅。拗著數 只係諗自己嘅著數、 唔會肯諗下 人哋嘅著數。我七折半價租物業畀人、好多當我傻嘅! 我心諗: 半價都夠啦。 食得幾多呀! 落手落腳做嘅係人哋、 咪畀人哋賺下囉。

仲有口爽荷包笠。 知道錢嘅重要、 但係唔知錢點樣「用」才更重要。

運到係可以解決 → 平時用「錢和愛」 都解決唔到嘅難題。 拿拿聲KO。
如果自己冇問題嘅→ 去買六合彩 贏咗嘅 無名氏捐哂出去囉。 始終有好多 機構 係好值得幫嘅。 呢啲就叫運轉乾坤, 變成福也!

有啲人有奇怪喎! 你畀錢佢,手都懶得伸出嚟,然後個口中大放異彩。

捨得!難得!要不得!

yovin 發表於 19-3-5 17:51

真係好自私。 乜嘢都計得太盡、 賺要賺到盡嘅。 拗著數 只係諗 ...

請勿對號入座!

講緊出面市場嘅人。

我覺得EK有好多 善長人翁。
我見到 好多人冇條件去付出、 幫助其他有需要嘅人, 自己也受惠不少+獲益良多!香港地人間還有愛。

yovin 發表於 19-3-5 17:57
請勿對號入座!

講緊出面市場嘅人。

其實生老病死唔係問題, 係經歷, 冇就大吉!

能夠產生問題 只有 錢 和 愛
能夠解決問題 只有 錢 和 愛
解鈴還需繫鈴人 easy formula

人間只係遊戲一場、 Why so serious?

kkyyho 發表於 19-3-5 12:38

去。 除非諗住叩門, 否則留返個位畀有需要嘅人啦!有D中学, 每間小學揀一兩個㗎咋!

Yanamami 發表於 19-3-4 08:06
既然係禁,成曰呱呱嘈HK呢套都無意思。改黎改去目標不变既話,-切都係新瓶旧酒。唔係話见到唔对路唔可以 ...

心裏有數,係你自己心中計出嚟。
你未收過PM唓?或者收左,都忙於坐係屋企一邊吃花生,一邊計心算。

唔係永遠只有發聲,呢度有唔少人,收到PM俾人捉去做家長代表。現在我知嘅起碼兩個。
有points嘅一定有人會被找!

唔係個個淨係Ek齋噏唔幫手,換酒都要搵人去釀新酒,唔通瞓醒覺就有咩?合時宜嘅好酒要釀出來。
萬丈高樓從地起、 聚沙成塔、 水滴石穿、 愚公移山…… 一大堆小學四字成語。

孫中山都快要激到彈返起身!

yovin 發表於 19-3-6 02:27

你禁奇怪既?-样咪養百样人……又無人阻你釀新酒~有人唔飲酒、有人愛旧酒、有人唔介意劣酒……禁都要俾你鬧?世上凡人多,孫中山就只有-个。唔阻你做孫中山,我只係个凡夫俗子。如果睇我留言唔順眼,當我透明好了~我自己唔去維園撑平反六四,但我唔会話去果班人囉。各走各路啫。

yovin 發表於 19-3-6 02:27

有人發PM搵家長代表?
無人搵我喎!可能証明我未夠班,又或其實只想搵做舉手機器既家長代表,唔係想做真諮詢。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-6 07:48
有人發PM搵家長代表?
無人搵我喎!可能証明我未夠班,又或其實只想搵做舉手機器既家長代表,唔係想做真諮 ...

唔係料嘅問題,遲D PM 話你知!
我都一早screen cap了WhatsApp 證據。

但我不排除找自己人,但不同團體都會找同自己人。 就會變成 咨詢與討論。
之前陳博士都話過,佢老前輩係另一個議题被PM, 你記得嗎?

本人就十分欣賞你。
只係你嘅料,俾其他人用左。

Yanamami 發表於 19-3-6 07:40
你禁奇怪既?-样咪養百样人……又無人阻你釀新酒~有人唔飲酒、有人愛旧酒、有人唔介意劣酒……禁都要俾你 ...

因為你成日唔止一次話 呱呱嘈 冇意思!

我某程度咪認同緊你囉。

我從來冇去六四喎、 每次都考試。
我只會欣賞孫中山先生, 因為人哋唔會 淨係呱呱嘈囉。

我表達唔係個個坐着都呱呱嘈, 只係補充你嘅說法。
我鼓勵緊其他網友 坐言起行喎、 之前大學收生一次(有個帖)你話我天真, 見你唔止一次咁講才tag你。

至於 剩下來 唔認同你 呢句嘅小部分。 係因為呱呱嘈, 係可以令到 肯做嘢嘅人, 睇到唔同各方面嘅需要, 睇到 更多利益衝突嘅「點」。
從而可以集思廣益。

我就住呱呱嘈呢句,同你討論一下。
係㗎!一樣米養百樣人, 其實好需要你呢句, 我積極鼓勵大家多行一步坐言起行。

Yanamami 發表於 19-3-6 07:40
你禁奇怪既?-样咪養百样人……又無人阻你釀新酒~有人唔飲酒、有人愛旧酒、有人唔介意劣酒……禁都要俾你 ...

孫中山先生 係唔能夠自己一個 去推翻帝制。
他也需要 千千萬萬個平民 去幫手。

就算 平民唔幫手 一句支持嘅說話, 我相信可以令孫中山先生更積極; 一句反對嘅說話, 我相信 亦同時可以令 孫中山先生 看得更全面。

但係 將提出意見嘅人 講成 呱呱嘈 ,我覺得係帶有貶義 , 我咪出聲回應。 公開論壇 用意何在? 我點解要視而不見, 當你透明。
請問邊一句係「鬧」你㗎?
‹ 上一主題|下一主題