用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 馬鞍山德信中學如何
樓主: a淘淘
go

馬鞍山德信中學如何   [複製鏈接]

jessicap 發表於 19-3-27 12:50
其實德信幾嚴, 少少事已記缺點, 其他中學可能口頭警告, 我覺得呢班中五學生沒有人向老師投訴, 有心拍片(因 ...

請問你仔仔係咪讀緊?學校係咪真係如尋日新聞講嚴正處理?

回覆樓主

啱啱生果日報又話再有新片段流出:

http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20190327&s=6996647&a=59417978
【獨家】馬鞍山德信中學再有欺凌片段流出!智能電話當網球打

完全係一間band 3中學,可能會有好多已注冊家長跳船。

好恐怖

其實講句公道話,間間學校都有欺凌,只不過沒有被報紙放大!我屋企對住德信各層的課室,真係望到入去好清楚,平時小息、午膳等,D男仔都唔叫做曵。在校外,返放學、午膳,D男仔都有礼貌,起碼唔會大聲講粗口(我試過在禾輂附近,都聽過曽記學生爆粗)。

ykconniechan 發表於 19-3-27 17:19
啱啱生果日報又話再有新片段流出:

http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20190327&s=6996647&a=594179 ...

呢單事主承認手機一早已經爛,d男同學又貪玩當波咁踢,不斷破壞,又拍片,估唔到兩年後會網上流傳,清者自清,我都知道講乜都冇用。

jessicap 發表於 19-3-28 07:57
呢單事主承認手機一早已經爛,d男同學又貪玩當波咁踢,不斷破壞,又拍片,估唔到兩年後會網上流傳,清者自 ...

其實男仔一向都”反斗”丶爛玩”, 全男班就玩得更顛! 其實類似呢啲情況可能無處不在, 只係冇被”發揚光大”! 今次只怪德信唔好彩, 有哂片被流出, 揚開哂, 唔多唔少都影響到學校形象!

ykconniechan 發表於 19-3-28 08:44
其實男仔一向都”反斗”丶爛玩”, 全男班就玩得更顛! 其實類似呢啲情況可能無處不在, 只係冇被”發揚光大 ...

冇錯,每間學校都有機會個別事件發生,可能我地唔知道,最緊要用家,小朋友鐘意學校又讀得開心先係首要。

同埋教導小朋友有什麼事要告訴老師,之後回家告訴家人,家人一定會再跟學校、老師跟進。除非小朋友唔肯講就冇辦法。

jessicap 發表於 19-3-28 07:57
呢單事主承認手機一早已經爛,d男同學又貪玩當波咁踢,不斷破壞,又拍片,估唔到兩年後會網上流傳,清者自 ...

主要並非針對片段入面部手機,而係內文入面講,提供片段的德信中學舊生X表示,據其6年中學生涯所見,校內欺凌事件無日無之,但老師一直懶理,斥母校「如果唔係上報紙,都唔會處理。」

呢句控訴好嚴重,校方真係要快d出黎澄清,如果屬實就真係學校形象毀於一旦。一個小朋友入去讀6年,要比6年學費,原來校內欺凌事件無日無之,校方又唔理,咁樣要交足6年學費,讀一間咁樣既學校。試問邊位家長會接受呢?

se6b03 發表於 19-3-28 09:34
主要並非針對片段入面部手機,而係內文入面講,提供片段的德信中學舊生X表示,據其6年中學生涯所見,校內 ...

明白

回覆樓主

最緊要老師處理手法

回覆樓主:

大家可以放心入讀,德信真係一間好好中學,全校男老師,跟學生打成一片,好好感情,我仔中五,好喜歡返學,佢話無黑社會呢樣野,就算同學打交,師兄會幫手分開。當然有少數學生係壞,甚至偷偷食煙,但係會有同學勸告佢地唔好食。第一條片係有同學生日,抱起主角玩,但係有一同學沖過去打主角,就變成2個人互打,並不是欺凌,圍住打,蘋果有作大之嫌。第二條片,手機本來已經壞左,物主亦打算掉,同學無聊,咪乘機攞黎打爛,打爆,娛樂一番。事後物主同學自己講返,吓,自己打爆自己電話都唔得,咁又話係校園欺凌,有無搆錯呀。

回覆樓主:

大家可以放心入讀,德信真係一間好好中學,全校男老師,跟學生打成一片,好好感情,我仔中五,好喜歡返學,佢話無黑社會呢樣野,就算同學打交,師兄會幫手分開。當然有少數學生係壞,甚至偷偷食煙,但係會有同學勸告佢地唔好食。第一條片係有同學生日,抱起主角玩,但係有一同學沖過去打主角,就變成2個人互打,並不是欺凌,圍住打,蘋果有作大之嫌。第二條片,手機本來已經壞左,物主亦打算掉,同學無聊,咪乘機攞黎打爛,打爆,娛樂一番。事後物主同學自己講返,吓,自己打爆自己電話都唔得,咁又話係校園欺凌,有無搆錯呀。

leecnine 發表於 19-3-29 00:16
大家可以放心入讀,德信真係一間好好中學,全校男老師,跟學生打成一片,好好感情,我仔中五,好喜歡返學, ...

有同學偷偷食煙?
就算個電話係一早壊了,班學生所以拎來娛樂?所以有呢條片?原本對此校印象唔錯,校風好唔好,家長自行判斷。

呢期其他中學都會陸續爆出來,只要有手機,大家睇到既,都可以無限放大,

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20190327/59416405?itm_campaign=hkad_internal_link&itm_medium=internal&itm_source=hkad_web&itm_content=internal_link_1

有人報左警。警方表示,暫將案件列作求警調查,交由沙田警區刑事調查隊第五隊跟進,暫未有人被捕。唯有等警方調查完再作打算lor!

香港點會變到咁
啲傳媒,泛民,黃絲,驚香港唔食,不停攪小動作
之前要雙非,外庸有居港權
之後佔中,旺暴
打擊警察,攪亂施法制度
攪亂醫管局
放大住屋等交通問題
再放大親中學校問題

demo9112002 發表於 19-3-29 10:31
香港點會變到咁
啲傳媒,泛民,黃絲,驚香港唔食,不停攪小動作
之前要雙非,外庸有居港權
點解EK 學校討論要拖政治? 什麼都關泛民事咩?

Felix223 發表於 19-3-29 11:00
點解EK 學校討論要拖政治? 什麼都關泛民事咩?
依家又話講政治,邊個在EK投訴廣告有簡體。香港咪多得這種無建設性嘅人囉。

回覆樓主

如果唔係理性討論,我無興趣同你討論。
‹ 上一主題|下一主題