用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培基
樓主: yiuyiutso
go

培基   [複製鏈接]

SPA_family 發表於 19-3-8 10:43
回覆 nc2000 的帖子

同感, 填家長問卷時, 簡直係當我自己考試咁認真, 現在唯一可以做, 就係...等待:thinki ...

但往往等係最磨人既階段

回覆 Taclrig 的帖子

我都好失落, 成日諗到底阿仔輸蝕D咩呢?

回覆 vivicicimimi 的帖子

咁樣答好型!

琴晚當阿仔知道今轉仲未有, 佢明顯比之前擔心, 我見佢咁, 我更加失落, 不過大家DOWN DOWN的, 也不是辦法, 除咗等待, 仲要努力考好呈三, 天父必有預備,

回覆樓主:

培基嘅學生比我感覺係好相類似嘅character, 主動得嚟活潑,活潑得嚟又自制,心諗阿仔咪呢種性格囉,培基應該好啱佢,但一路keep住落空個人都不停喺度play back到底做錯啲乜,輸蝕啲乜,搞到個人好down又自責, 唔知捱到幾時

回覆 小時了了 的帖子

謝謝你的鼓勵, 我都有咁同阿仔分析, 或許這次等待, 當中是有祂的旨意, 我們的功課

Taclrig 發表於 19-3-8 11:01
培基嘅學生比我感覺係好相類似嘅character, 主動得嚟活潑,活潑得嚟又自制,心諗阿仔咪呢種性格囉,培基應 ...

我都係諗到底衰咩?要成績有,要操行有,面試不錯,唯一係無入校隊、無特異功能、無音樂藝術奬項。但如果有齊以上所有,我去考神直啦。

回覆樓主

睇到各位的分享, 完全明白那種失落感! 不過, 千萬不要氣餒, 亦不要認為是自己孩子唔夠好! 要相信the best is yet to come! 神必會預備一所最適合的學校給孩子的!

另外, 題外話, 有時唔知啲學校會唔會覺得俾咗offer俾一啲高band嘅學生, 擔心佢哋都只係試下水溫, 所以寧願俾offer嗰啲接近學校banding之餘又大機會讀的!

SPA_family 發表於 19-3-8 11:01

琴晚當阿仔知道今轉仲未有, 佢明顯比之前擔心, 我見佢咁, 我更加失落, 不過 ...

培基無消息,我們都清晰目考好呈三但求keep住b1, 但呈三出左大部份成績,衰左數學只有B, 個band 1都危危地,要等排名出晒至知有無跌真係不單未有好消息,仲要掛心多一樣。究竟幾時至內心踏實?!惟有交託比神。

nc2000 發表於 19-3-8 11:09
培基無消息,我們都清晰目考好呈三但求keep住b1, 但呈三出左大部份成績,衰左數學只有B, 個band 1都危危地 ...

希望在明天! 加油!

主必看顧, 以馬內利

pokemonmon 發表於 19-3-8 09:13
今年好似收左6個同學,1b 到2a都有,各同學性格都想似,較開朗健談唔係太文静個種。唔知小學既教學模式相近 ...

神造人有不同性格,連基督教學校都只選主動領袖型的學生,因為好像更可以為學校爭光。但成間學校都係相同類型的人,對學生的成長真係好?另外,自問我小朋友不是領䄂型,在找學校的時候,好像是被淘汰的一羣,但我知神仍看他為寶貴

Greentea123 發表於 19-3-8 17:05

神造人有不同性格,連基督教學校都只選主動領袖型的學生 ...

誤會了,並不表示只選領袖型,起碼小囡唔係。只是見同學性格相近,而小學老師憑以住經驗也有提過某些學校喜歡收某類型學生,只是参考不是只收一類型。 同意每位小朋友都有自己長處,希望每位都入讀合適既學校。

我们经历过上年的等待,最终是叩门入的培基。现在每位家长的心里,我也很明白,真心想入培基的家长迟迟没有收到CALL,内心是非常紧张和无赖的,但不要就此看低自己的孩子,很多时候他们尽力了,但一些其他无法预测的原因学校没有收取,鼓励孩子这段时间保持成绩,操好点面试练习,真的不成功可以放榜当时来叩门,一样有希望的。大家要坚持住,加油啊!

SPA_family    發表於 19-3-11 10:45
SPA_family    發表於 19-3-11 10:45

butterflylili 發表於 19-3-8 17:47
我们经历过上年的等待,最终是叩门入的培基。现在每位家长的心里,我也很明白,真心想入培基的家长迟迟没有 ...

叩門階段,競爭仲大,你小朋友一定成績好好,又要測試做卷又面試,過五關斬六將,真係好難

小時了了 發表於 19-3-7 17:18
明白大家感受,大家撐住!

依家3月初,培基仍有機會的。

請問知不知下一輪offer幾時知呢?

回覆 butterflylili 的帖子

thank you for sharing

回覆 417bbs 的帖子

樓上有提14/3前註冊, 我估下次出OFFER係15/3

SPA_family 發表於 19-3-11 10:49
回覆 417bbs 的帖子

樓上有提14/3前註冊, 我估下次出OFFER係15/3

又 好似係有個希望日期,但只怕係又一次失望

其實我知機會是愈來愈微, 但希望當其他直資出OFFER 後, 會有人放棄啦!
‹ 上一主題|下一主題