用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 基督徒點揀? 九龍循道vs 王少清?
go

基督徒點揀? 九龍循道vs 王少清?

如題,謝謝好頭痛!想㨂基督教,但循中成績比王少清又差

回覆 frederickchow 的帖子

王少清無宗教背景,都可以接受。其實最重要都是家庭的屬靈教育,每星期全家人返教會崇拜,一齊參與教會活動,對子子的影響力更大。

frederickchow 發表於 19-2-24 23:29

我會揀循中, 唔會為個少少DSE成績睇得咁大!

自己去觀察下! 每個人感受唔同!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-2-25 15:42
我會揀循中, 唔會為個少少DSE成績睇得咁大!

自己去觀察下! 每個人感受唔同!!
你講得對極了, 其實水平差唔多, 就要考慮其他因素, 唔會差果少少DSE百份比, 就唔睇其他因素。其實宗教、學校支援配套、學風等等都好重要。帶阿妹去參觀學校, 因為無小食部同家政堂就ban咗間學校。

frederickchow 發表於 19-2-24 23:29

如果真係要計成績,同一間冇直屬小學嘅普通 band 1 尾中學比較,我會扣起 1x% 當係佢小學差嗰啲 band 2學生升上去, 如果唔係好難比較。

我識得舊年有一個 band 2 頭扣到王少清但循中連面試都冇,另有一個 band 1 女既 有面試但扣唔到循中,你參考吓啦。

Chowying 發表於 19-2-25 16:03
如果真係要計成績,同一間冇直屬小學嘅普通 band 1 尾中學比較,我會扣起 1x% 當係佢小學差嗰啲 band 2學 ...
謝謝大家意見,你意思係循中都唔係咁差?

frederickchow 發表於 19-2-26 11:01
循中從來都唔係差喎。

好奇怪,我聽到關於循中的意見好極端,一係話佢好勁,一係話佢唔掂

frederickchow 發表於 19-2-26 11:01
的確 係咁啱我女以前個小學嘅學弟有叩王少清我先至可以畀你做參考下
其實樓上嘅jm講得好啱㗎, 如果間學校差少少嗰啲其實已經唔會睇成績, 我當年幫個女間學校, 喺我心目中李國寶同顏寶鈴其實都係差唔多㗎咋, 當然你會話唔係喎 其中一間成績好啲喎, 但係既然油尖旺區就梗係一間近一間鬼死咁遠啦, 就算我已經唔睇錢呀, 我覺得一間有愛心另一間係咁谷成績, 一間會按成績好同差分班一間唔會, 有啲嘢扣埋扣埋之後兩間學校對於我嚟講就變成一樣㗎喇。

我見你都struggle咗好耐, 其實你真係要諗下自己想要啲咩啦。