用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中三選科如果選中、西史,將來會有什麼出路? ...
go

中三選科如果選中、西史,將來會有什麼出路? [複製鏈接]

回覆 szeching 的帖子

如可以,先選3科,或選埋M1/2,如覺不適合,可以有退路drop科。而家大學收生要求好彈性,好似醫科都沒有必修科?叫佢自己諗吓大學想讀咩,上網睇吓收生要求?因為而家理學同工程收分都低,可以的話,保留一科STEM科會多些選擇?

我囡冇修文科。佢寫字比較慢,通識往往唔夠時間,漏做一兩題……所以寫字快對文科黎講好重要吧?
其實佢都冇修理科,修咗攞分相對比較簡單既ICT同BAFS,而家目標科系有工程、社科等,都唔太着數。但在我看來,修比較有把握攞較好成績既科,係較選「有用」既科重要,尤其而家大學改制,攞5或以上既成績有加權。

szeching 發表於 19-2-22 12:55
回覆 October. 的帖子

歸納各位前輩的意見,都係按科目成績而作出選擇。你哋嘅觀點我未諗到,所以好有參考 ...
係勒,假如日後會修M1/2,不妨考慮M1?因為數叻既多半揀M2,M1可能少咗人爭?而大學收生方面,M1/2受相等看待,所以如冇偏愛,修M1可能更易攞*?
‹ 上一主題|下一主題