用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中三選科如果選中、西史,將來會有什麼出路? ...
go

中三選科如果選中、西史,將來會有什麼出路? [複製鏈接]

我女現在讀中三,下學期要選科了,而她對西史有極大興趣,所以一定會選西史。其次,她對中史亦感興趣,所以她問我好唔好選修兩科歷史,但我覺得修讀兩科歷史,將來喺大學咪好少科可以選擇,而且出路又窄,於是我建議她只選一科歷史好了。現在她很迷惘,除了西史,其餘兩科唔知選哪科好,因為對理科或其他文科(除了中史)不是特別大興趣,但又不反感
請問各位前輩喺選科方面可否給我一些意見嗎?選兩科歷史將來有什麼出路呢?
給少少補充資料,她最好成績係西史,其次係phy、chem、bio,跟住係中史、地理及Econ,名次全級排頭20內,目前她還沒有將來目標及想做什麼工作
謝謝!

5tgb    發表於 19-3-2 06:56
   5    0    0    0

happyyiyi 發表於 19-3-13 10:46
The game is different from the past

PAST [HKCEE/HKAL]: PHY+CHEM+BIO [Maths stream/BIO stream] -> Me ...

多謝詳細講解

時代真係唔同咗,以前phy chem bio係理科必修。雖然我仔仔只係中一,但我都做定功課。仔仔好明顯係一個理科人,數好,鐘意電腦編程。

以前我果年代,bio好重要,原來依家唔係,睇嚟呀仔可以唔駛揀bio,佢對phy chem興趣大啲,佢又理解得好啲。

qkhui 發表於 19-2-26 09:37
回覆 szeching 的帖子

我同意, 我仔都係選佐中, 西史. 最初佢F.3 選科時, 仔好明顯CHEM & BIO 巳放棄. PHY ...
我仔學校有個男仔同層主個仔一樣,佢中三成績頭10內,中四揀中,西史+經濟,有點出乎意料

October.    發表於 19-3-29 13:52

The game is different from the past

PAST [HKCEE/HKAL]: PHY+CHEM+BIO [Maths stream/BIO stream] -> Medicine is only for Science students

CURRENT [DSE]: CHEM [MUST] + Your TWO favourable subjects e.g history, chinese history, Eng Lit, BAFS, ECON, ICT  --> Mark is the only criteria. Don't care whether you kid takes phy or biology

My kid's ppl

Chem+BAFS+ECON -> HKU Medicine

So no need be worry -> just pick two favourable subjects that you kid can have highest DSE mark + Chem

If have Chem, you kid can apply HKU medic and CUHK medic

The game is "Mark (this year 36 for HKU Medic)" + "Chem"

So just pick two subjects that are most favourable to your kid + CHEM

4C+3X
Can consider :
Option1: History + Chem+Phy
Option2: History+Chin Hist+Chem

qkhui 發表於 19-3-6 18:37
回覆 nillnill 的帖子

你自己讀中文系, 點解唔想自己小朋友跟你一樣? 想聽聽原因 ?

其實都無特別原因,純粹想自己小朋友的道路跟自己不同而已。
小朋友興趣在歷史,不在語文,應該不會跟我自己一樣喇

回覆 nillnill 的帖子

你自己讀中文系, 點解唔想自己小朋友跟你一樣? 想聽聽原因 ?

我知道BAND2-3的中學通常都無開設西史,甚至沒有中史,只有人文學科。--- 可能初中, 相信上到高中就會有中史, 或世界歷史

qkhui 發表於 19-3-5 10:15

自己都試過面對中三時仔選科的憂慮, 所以只是少少分享, 不用謝

留名,從各位討論取經。
我自己細個都係選擇中西史雙修,然後讀中文系,就一直讀落去。
所以見到自己小朋友對中西史都有興趣,有時心想︰不要走我舊路好不好?
當然,都知道,最終要尊重小朋友選擇。
小朋友現時小五,從小四開始參觀中學,小四時參觀,只不過概念上而已,沒有仔細看中學開設的科目。
小五,參觀中學,除了BAND1A,2B,2C的中學都參觀透外,都開始叫小朋友嘗試自己觀察自己興趣,在中學有沒有。
於是,小五參觀的中學,小朋友都會走去中學的中史學會或歷史學會檔位問哥哥姐姐︰中學有無歷史科?歷史科用中文抑或英文?
見呢度中三又要想選中西史問題。
我這位小朋友是否早了考慮這個?
因為連呈分都未考,我知道BAND2-3的中學通常都無開設西史,甚至沒有中史,只有人文學科。

回覆 gracelam 的帖子

我仔仔都有打機的. . 在父母心目中, 當然越少越好啦. 不過有時聽到仔跟同學打機時的對話(ONLINE GAMES) 電腦在廳. 所以聽到他們的對話. 都幾好笑. 自己都會感受到他們當時的愉快. 可以先將功課/溫習拋於腦後. 因他們幾個同學都忙的. 約好時間打1-2舖, 就會熄機. 所以都由他. 只要唔好沉迷. 不過我相信佢地都知, 稍後就要再減少娛樂時間. 仔是某區足球成員. 他跟我說, F.6不會再參與. 因要專心溫習. 但我跟DADDY 又覺得可以繼續. 因運動是很重要的. 但最終決定都是他.

感恩仔仔都算係目標清晰的. 因他由細到大都是偏向中文較好. 相比一些科科都強的較易選科

最初見到仔的WA 字都上網找找是什麼意思. 都感動的. 最終都只希望他健康快樂 !

你都可以試試找一些高中的囡囡喜歡的科目看看. 再決定. 因仲有時間. 同時你可以問問學校. 因我知有些學校F.4沒有選收. 但發覺不合適, F.5 可以轉科.

自己都試過面對中三時仔選科的憂慮, 所以只是少少分享, 不用謝

欣賞你仔仔思想成熟, 目標清晰

很多男孩中三還一臉迷惘,甚至沉醉手遊。

p.s.: wa的話我很受感動
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

感謝你詳細分享你面對阿仔中三選科時的經歷和感受
我再同阿女傾談選科時,再問她是否決定選雙史,她說因為距離初步選科日期還有一個月,所以她想再三考慮一下!

剛剛星期六見完家長. 看了仔的成績. 更覺他自己沒有選錯. 其實在中三階段. 很多學校都會有很多不同型式的方法, 給學生盡量了解自己的喜好. 性格從而去選科, 感恩仔仔在不用的型式中都好明顯他應是讀雙史的.

在我仔中三選科時. 我跟先生會先跟仔仔傾傾. 自己喜歡什麼? 當然出路都是其中一樣. 但不是最重要. 因我地在職的都知. 除非真是專業科目. 否則讀完出來跟打工都多數沒有關係. 所以信心, 興趣同樣重要. 仔仔學校在f.3下學期, phy 會早少少給他們看看高中的課程. 學一學, 等他們了解一下. 不知是否phy 相對初中跟高中分別較大. 仔在f.3 phy 也在全級頭10. 老師都有問他會否選來讀. 但仔好明確說了不會. 因他知自己能力及興趣. 所以做父母可以嘗試給仔女了解多些. 我先生考A LEVEL ECON, GEOG也考得不錯. 所以他會較建議仔選ECON & GEOG. 當然仔也否決了. 感恩可能我讀書不叻. 因我中學時是讀理商的. 而仔剛剛讀文科. 完全不同. 所以我反而鼓勵仔選自己喜歡. 當然我會幫仔問一問考完DSE 的朋友. 教書的老師朋友. 如讀雙史須要什麼條件? 易不易讀 ? 會太辛苦嗎?  答案都是相同: 易不易讀. 辛不辛苦 -- 讀什麼科都一樣. 最重要是興趣. 所以最終我們都支持仔仔.  而仔學校雙史成績也不錯. 所以最後父母的支持好重要. 同埋我有跟仔講, 你要自己要在心理準備. 讀雙史會有幾多野讀. 要知要寫好多野. 如果所有野你自己都真係好清楚明白. 就去吧. 不要後悔就是. 點到好過仔女最後埋怨我們.

大家加油. 因DSE 真係是不簡單的長跑. 3年中, 一定有高有趺. 但只要盡力. 最後結果巳不重要.

像仔仔在WA 狀態打: 努力應對當下,不求他日碩果累累,只求於豐收季節無愧於心

YDLFATHER 發表於 19-2-26 12:17
無興趣唔好選, 初中高分高中未必攞高分!
收到......我女一定唔會選無興趣的科目

qkhui 發表於 19-2-26 09:37

我同意, 我仔都係選佐中, 西史. 最初佢F.3 選科時, 仔好明顯CHEM & BIO 巳放棄. PHY ...
多謝你的分享!不過我相信如果我女真心喜愛讀歷史,佢唔會受我所影響自己的決定!謝謝

無興趣唔好選, 初中高分高中未必攞高分!

csy_ma    發表於 19-2-26 12:41

回覆 little_yolky 的帖子

正是我想講的,除了考慮興趣和能力,也應參考學校各科歷届的DSE成績,從而能現實點估計到自己的predicted grade。就算小朋友最終也以興趣行先,起碼會有心理準備面對。

‹ 上一主題|下一主題