用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 adhd +自閉譜系+尊住力不足
go

[學校] adhd +自閉譜系+尊住力不足

小兒早幾個月經評估中心評為有自閉症普系+過動症+專注力不足。
小兒認字,認讀好差。認英文字母有D都會搞錯。
近排幼稚園老師話佢遊雲得好犀利,上堂不專心,而家直情坐不好同埋寜咩臉上堂,但好彩無搞搞陣影響其他小朋友。
做幼稚園功課已經唔想做。試過由佢唔做,待佢回校俾老師話佢,希望佢知道。但回家番來沒有當一回事。依舊不做功課。幼稚園功課基本上半小時內會完成。日日同佢拉鋸幾小時才能做完。真係好想哭。完全唔禁想像之後佢條路點行。
今天,終於排到見到精神科醫生。同佢傾完,要
安排食藥。
有無媽媽們可以分享下小朋友食左藥後怎樣?係咪真係改變左好多?

回覆樓主

2babymun 發表於 19-2-21 17:01
小兒早幾個月經評估中心評為有自閉症普系+過動症+專注力不足。
小兒認字,認讀好差。認英文字母有D都會搞 ...

慢慢試藥,由輕微開始,少少,少少咁加上去食。當對岩藥時,你會覺得因食了藥而有明顯改善。

stephaniechen 發表於 19-3-7 11:21
其實可以聽多少少唔同專家既意見先,因為我之前認識過一個十幾歲有自閉症既少年,佢就係由細開始食藥到大,跟 ...

其實食得藥多數嚴重d, 唔洗食輕微d,所以很難直接比較

回覆樓主:

每日帶佢跑步或游水,情緒同專注都會好D