用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 民幼K1外補
go

民幼K1外補 [複製鏈接]

聽聞一般 3 歲開始補中+英+普通話+一體一藝, 我唔係ftm, 只有星期六日可以帶女去補, 唔想同時間補咁多, 請問有無建議先補邊樣? 民幼係咪重學術多過體藝? K1 對英文/ 普通話要求高唔高? 係咪已經要對答如流?
   2    0    0    0

回覆樓主:

呢啲都係聽聞,當然不排除有家長出外報考,但我女咩都無做,已升民小

學校每月都有學習範疇
如按學習範疇跟到大部分其實唔洗外補
我仔仔K1時評估多3
老師沒有要求外補,反而叫我地放鬆,慢慢就會好
只要跟到學習範疇,都沒有太大問題
普通話有國語老師,唔洗特別外補
申利:仔仔今年K3有民小offer

回覆 Tomimo 的帖子

因為我仔仔K1及K2都英文都比較多3,其他都是1及2.

試過小學老師觀課時行為表現不太好. 老師家長日亦話叫我兩手準備定.

好擔心因為咁而升唔返上原校. >.<

回覆 snoopyyanyan16 的帖子

上年K2 6月見家長,我地班班主任對所有家長都係講要兩手準備,升上K3後觀察好多都收返,6月份時家長日,大約知道一班有5個唔升民小。唔好太膽心,不過暑假開始有小學接受報名,選D心儀報名。

Tomimo 發表於 19-8-6 12:17
回覆 snoopyyanyan16 的帖子

上年K2 6月見家長,我地班班主任對所有家長都係講要兩手準備,升上K3後觀察好 ...

咁請問你地班有幾多個學生係老師唔收民小?

回覆 fingfing07 的帖子

呢個真係唔知,因為家長之間好少會講
‹ 上一主題|下一主題