用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果已有直資offer, 但又未考呈三....
go

如果已有直資offer, 但又未考呈三.... [複製鏈接]

3月中先考呈三, 大家會唔會講比小朋友知已有學校收咗佢哋呢? 怕佢知道後冇心機再溫書.
   1    0    0    0

我小朋友係緊張,  冇信心型, 我都估計唔到佢知道後係好事定唔好.

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

點解要呃佢
得到offer係佢自己努力。當佢同學陸續收到消息,而佢無,好受嗎?

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我怕佢放鬆哂冇心機溫呈三, 好似不負責任咁

所以我想知係咪個個都會同小朋友講?

回覆 哈利媽 的帖子

有講, 但佢仍然緊張考試, 我們也沒有叫佢唔洗温書, 同之前–樣.
我知同學有講邊個有offer, 所以應該話比佢知

不過我小朋友知道有offer後, 佢就唔去其他學校面試

bbeasy25 發表於 19-2-20 14:27
不過我小朋友知道有offer後, 佢就唔去其他學校面試
如果確實會讀果間學校, 就唔需要去其他學校面試了。如果最後可能去叩門, 要同小朋友講清楚, 等佢有心理準備。

哈利媽 發表於 19-2-20 13:47

我怕佢放鬆哂冇心機溫呈三, 好似不負責任咁
首先, 你要恭喜佢, 因為佢既努力, 有學校offer了。(都恭喜你先 ) 然後, 都要同佢講, 要繼續努力呈三同畢業試, 因為係佢之前努力, 至有今日既成果。要同佢講道理, 唔可以逃避, 你避得今時, 以後佢都可以不負責任, 最緊要係讓佢學懂負責任。
同時, 佢真係可以放鬆心情, 你可以幫佢準備中學課程了, 唔駛搏呈分搏得咁盡。

little_yolky 發表於 19-2-21 10:28
如果確實會讀果間學校, 就唔需要去其他學校面試了。如果最後可能去叩門, 要同小朋友講清楚, 等佢有心理準備 ...
我確實會讀果間學校, 但收到男神校interview letter有點心動, 就問佢去唔去, 答案也是一樣. 所以提醒吓如果想去其他學校面試, 要唸吓點同小朋友講.

回覆 little_yolky 的帖子

明白, 謝謝你一路以來嘅幫忙, 我都真係鬆一口氣!

little_yolky    發表於 19-2-21 10:52

哈利媽 發表於 19-2-21 10:38
回覆 little_yolky 的帖子

明白, 謝謝你一路以來嘅幫忙, 我都真係鬆一口氣! ...
鄧你高興, 舊年都仲見你好愁。

哈利媽    發表於 19-2-21 11:00

bbeasy25 發表於 19-2-21 10:37
我確實會讀果間學校, 但收到男神校interview letter有點心動, 就問佢去唔去, 答案也是一樣. 所以提醒吓如果 ...
男神校叫得你in, 咁睇怕收你果間都係神直吧, 你個仔既然係男神, 去到邊度都係男神, 如果佢想讀直G, 又負擔到, 就唔好搞了。

little_yolky 發表於 19-2-21 10:55
男神校叫得你in, 咁睇怕收你果間都係神直吧, 你個仔既然係男神, 去到邊度都係男神, 如果佢想讀直G, 又負擔 ...
小朋友不是男神, 收佢果間是我覺得適合佢, 亦非常喜歡這間學校的教肓理念, 是一間新派直資, 同旺角男神校名氣有距離. 我希望無揀錯.
希望你囡囡可以考到心儀中學, 加油!!

bbeasy25 發表於 19-2-21 11:13
小朋友不是男神, 收佢果間是我覺得適合佢, 亦非常喜歡這間學校的教肓理念, 是一間新派直資, 同旺角男神校名 ...
既然你都鐘意, 就疊埋心水啦, 未辛苦過咩。

little_yolky 發表於 19-2-21 11:22
既然你都鐘意, 就疊埋心水啦, 未辛苦過咩。
當頭捧喝!! 有選擇就係麻煩

bbeasy25 發表於 19-2-21 14:42
當頭捧喝!! 有選擇就係麻煩
有時候, 個天明明揀咗個最好既俾你, 等你唔駛心煩, 你又要有得揀先係老闆, 個天都好難做。
‹ 上一主題|下一主題