用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS 開始 call wait list, 有人收到 call 嗎?
樓主: AAAS10
go

DGS 開始 call wait list, 有人收到 call 嗎?   [複製鏈接]

Cliokohonda 發表於 19-2-28 15:48

請問直資抽飛後七月仲有冇機會叩門(同一間)呢?過往 ...

係咪其他間收左?

Yanamami 發表於 19-2-28 18:53
我只係听过SPC有禁既case. 仲有边间?
大女那屆同學仔不take G 記 offer, 結果自行抽獎都落空!叩返G記!最後八月尾先call佢有位!險象環生!前兩年得,今年打後都唔建議搏了

Yanamami 發表於 19-2-28 17:54
即係同我拍完拖但新娘不是我?你離婚後再想同我續前緣?全世界男人死哂我都唔会要你呀~ ...

青梅竹馬的相好約私奔。   

Cliokohonda 發表於 19-2-28 19:06
青梅竹馬的相好約私奔。
同佢講:你今日踏出呢个门囗,我地就—拍两散,你以後唔好番黎!(熟口熟面老土对白)

bettyay 發表於 19-2-28 19:01
大女那屆同學仔不take G 記 offer, 結果自行抽獎都落空!叩返G記!最後八月尾先call佢有位!險象環生!前兩 ...

下年升中真係好多人,阿仔P5比其它年級開多左一班。

Yanamami 發表於 19-2-28 19:12
同佢講:你今日踏出呢个门囗,我地就—拍两散,你以後唔好番黎!(熟口熟面老土对白) ...

幾個月後返黎第一句通常是我知錯,第二句是我有苦衷,第三句是忘記過去,重新開始。

Ak112318 發表於 19-2-28 18:57

係咪其他間收左?

另一制度的產品,不便詳談了。

Yanamami 發表於 19-2-28 19:12
同佢講:你今日踏出呢个门囗,我地就—拍两散,你以後唔好番黎!(熟口熟面老土对白) ...

如果比你重新再揀過,只能兩選一,你會揀D定HT ?  

Cliokohonda 發表於 19-2-28 19:20
如果比你重新再揀過,只能兩選一,你會揀D定HT ?
HT係边间?我果时係俾女自己揀~

Yanamami 發表於 19-2-28 19:45
HT係边间?我果时係俾女自己揀~

如果女兒沒意見呢?htc ..

Cliokohonda 發表於 19-2-28 19:50
如果女兒沒意見呢?htc ..

呀~大女呀~佢只係band1中,只有人揀佢,無得佢揀人。細女先有得自己揀。对大女,HTC係最適合佢,校長好錫佢。佢老友入GH,佢埋怨我唔同佢考,不过我唔太鈡意GH多功課,所以無apply.

Yanamami 發表於 19-2-28 19:57
呀~大女呀~佢只係band1中,只有人揀佢,無得佢揀人。細女先有得自己揀。对大女,HTC係最適合佢,校長好錫 ...

um ..以你觀察,假設大女去左htc , 二女去DG. 你估計她倆的學業發展及品格跟現在有沒有大分別? 如有冒犯,也不是故意的,比較想了解用家看法。

Cliokohonda 發表於 19-2-28 20:47
um ..以你觀察,假設大女去左htc , 二女去DG. 你估計她倆的學業發展及品格跟現在有沒有大分別?   ...

大女係HTC, 因佢英文好,特别得校長錫,代表学校机会又多,对於-个band1中学生,係提升自信既好地方。佢發展得好好,我好滿意。細女番佐敦係佢自己揀,佢亦讀得輕鬆自在。當然入边叻人太多,佢唔会好似家姐禁係校內鶴立雞群,但佢性格係唔会俾压力自己既人,叻人大把,亦有大把人係佢後面,禁佢中中等等自我感覺良好就算。两间学校老師都关心学生,HTC尤其是,可能校長同部份老師都係旧生,关愛文化更好。两间学校都唔嚴,唔会管住哂学生,功課都少。我有时庆庆地同細女講,早知擺埋你去家姐度讀,禁鬼懶份人,嘥我錢交学費~好彩無揀过海番学,唔係仲嘥多d, 肉赤死!不过直资係升学就业輔導上係比大女间豐富。因有資助,遊学呀exchange呀,比家姐更平。家姐去英國十五日用左四万左右,妹去Melbourne+-日用万鬆d就得。品格方面,我觉得妹既同学比家姐既斯文。妹既同学由好有錢到同我地-般大众尋常家庭都有,但都好樸素。上次去Mel, 个个就-般年青人用既体育用品裝束。佢係校外生,原校生都同佢好夾好老友。大至上俾我再揀-次都唔会变。

回覆樓主

我校有一個會take spcc放棄dgs, 相信其他學校也會有,希望等緊的有好消息!

5tgb    發表於 19-3-19 07:07

SPCC出晒offer啦,DGS和HYS 仲未call waiting?會唔會等埋26号之後先call呢?

小乖豬 發表於 19-3-18 21:47
SPCC出晒offer啦,DGS和HYS 仲未call waiting?會唔會等埋26号之後先call呢?
等齐人攞番哂学生資料表先-次过?

音樂椅又開始轉. 祝大家早日收call!

5tgb    發表於 19-3-19 07:08

Yanamami 發表於 19-3-18 21:53
等齐人攞番哂学生資料表先-次过?
其實如果SPCC有offer果D在26號交了承諾書後才收到DGS waiting call仍可去DGS嗎?

小乖豬 發表於 19-3-18 23:42
其實如果SPCC有offer果D在26號交了承諾書後才收到DGS waiting call仍可去DGS嗎?
得啩~直資隨时係限期前轉都可以㗎~不过好少会禁轉啩……

小乖豬 發表於 19-3-18 23:42
其實真係不用太緊張,两間top校,無論咩性格,都不會選錯.因為校内咩性格學生都有,必能有三五知己,不用担心.

Yanamami    發表於 19-3-19 09:16
‹ 上一主題|下一主題