用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴 VS 九龍塘宣幼
樓主: eebeam
go

劍鳴 VS 九龍塘宣幼   [複製鏈接]

sunny1212 發表於 19-3-20 23:06
請問一下劍鳴德育方面好嗎?有家長表示學校老師不夠嚴,謝謝
離開KM 太多了,恐怕老師也換了不少!老師嚴厲與否,也可能是個別情況吧!
但相信教學方針沒有大變!德育也可以,基本禮貌,公民責任會有!但也許同教會辦學的KG 會差少少吧 !
我還記得KM又很多活動,特別是festive,什麽華服日,玩水日,halloween等,有時翻看KM那本厚厚的 photo book (learning profile)也很回味,特別是做project,家長和小朋友一起完成,是很好的親子活動

awowo 發表於 19-3-21 22:15
離開KM 太多了,恐怕老師也換了不少!老師嚴厲與否,也可能是個別情況吧!
但相信教學方針沒有大變!德育也 ...

KM用家,
换老師是舊聞了
我小朋友修學至現在,
自己没經歷過換老師^0^

回覆樓主

我是km 用家,小朋友亦都畢咗業。好多人覺得km 個龍虎榜成績唔夠亮麗,但我可以話比其他對km 有興趣嘅家長知,佢哋個龍虎榜唔係reveal actual 成績,係係6月份大抽獎完後問家長小朋友將會去邊。我知有人有DB, 有YW, 有cky, 但學校只會post 呢個小朋友去Db,而唔會提佢同時有yw and cky. 同埋其實以km 咁細嘅學校來講,成績算係咁

ktlytton 發表於 19-4-3 13:16
我是km 用家,小朋友亦都畢咗業。好多人覺得km 個龍虎榜成績唔夠亮麗,但我可以話比其他對km 有興趣嘅家長 ...

Thx for your info. My son is currently studying at KM. He loves it!

ktlytton 發表於 19-4-3 13:16
我是km 用家,小朋友亦都畢咗業。好多人覺得km 個龍虎榜成績唔夠亮麗,但我可以話比其他對km 有興趣嘅家長 ...

我小朋友也在km讀緊N班,請問K的小朋友要外補嗎?如有,會讀D咩?thx!

Luikm 發表於 19-4-3 21:51
我小朋友也在km讀緊N班,請問K的小朋友要外補嗎?如有,會讀D咩?thx!

想問km N 會唔會覺得英文唔夠?

imMrsLee 發表於 19-5-9 19:33

其實N階段始終NET唔係長駐,如果有要求一定未夠

兩者我會揀宣幼。

如果有考小一經驗,應該知道學術幾好都未必有offer或心儀offer。揀宣幼,有一半機會上宣小(升中成績亮麗)。如果擔心學術淺,家長可以在家為孩子下苦功。

我兒子讀另一間happy 幼,學術出名淺,但我有自己加強學術,前年龍年好多要考學術的學校都過關(冇考SFA, APS)。唔好以為我仔學術好勁,佢係好一般嗰隻。
揀宣幼,至少進可攻,退可守。

回覆樓主:

同意KM係好學校,但經過考小一真係覺得有宣小半龍好吸引,俾我都揀宣幼,除非你好抗拒宣小

imMrsLee 發表於 19-5-9 19:33

小朋友現讀N班,雖然Net Teacher不是長註,但小朋友係KM番學後英文發音好準確,識講好多句英文full sentences

另外,番左學之後,回家會主動拎worksheet做,又會主動拎書睇

可能我要求低,不過我要番工,對我黎講已經好足夠好滿意了!

Vana 發表於 19-5-10 11:02
同意KM係好學校,但經過考小一真係覺得有宣小半龍好吸引,俾我都揀宣幼,除非你好抗拒宣小
...

同意同意!
真係好難揀

有冇家長既小朋友在宣幼repeat K3 ?

chriskaan 發表於 19-2-20 15:33
雖然我兩間都不是用家 , 但係家長要考慮 , 大部份龍校的幼稚園學術都比較淺 , 而且佢只有60個位留俾宣小的 ...

大部份龍校的幼稚園學術都比較淺
⬆我都想知點解

eebeam 發表於 19-2-19 11:59
劍鳴學術比宣幼強, 但宣小又有60個位留比宣幼生, 好過同公海幾千人爭, 兩間都口碑不錯, 應該如何取捨呢? 求 ...
請問最後你點揀?兩間咁啱都係我target

lcmyk 發表於 19-12-29 17:07
大部份龍校的幼稚園學術都比較淺
⬆我都想知點解

因為有小學

宣小小一其實唔係甘深架,宣幼上一定冇問題

回覆 tungtung12 的帖子

請問冇升到上去嘅學生成績如何?通常會去咗咩類型嘅學校呢?
‹ 上一主題|下一主題