用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 關於學習,容我愚蠢一問
go

關於學習,容我愚蠢一問 [複製鏈接]

好多時因為小朋友都冇乜功課,有時喺學校真係唔知佢哋學咗啲咩諗住咁樣我就會驚驚地,到時考IB會唔會出到嚟唔合格呢作為家長我應該可以點樣了解多啲?
想問下各位家長,如果想在課餘時間學習英文或數學,應該報乜嘢課程呢?
劍橋?
   0    0    0    0

回覆樓主:

考IB都高中。IS係小學輕鬆,初中都已經唔嘢少。從功課分數、評估和老師反饋,你都知道佢的水平。除非唔想聽唔願理自欺欺人到極點,否則唔存在話讀十幾年IS,以為個仔好勁,結果IB一鑊熟的局面。

allynana 發表於 19-2-18 16:33
好多時因為小朋友都冇乜功課,有時喺學校真係唔知佢哋學咗啲咩諗住咁樣我就會驚驚地,到時考IB會唔 ...

先檢視孩子的學習進度,強項弱點:寫字的字體和筆順、算術的思考、英文串字和文法、生字的運用等等;不用急著去補習,讓孩子自我修復完善,self improvement 是一個學習過程。

讀國際學校,小學階段有空就閲讀吧!

allynana 發表於 19-2-18 16:33
好多時因為小朋友都冇乜功課,有時喺學校真係唔知佢哋學咗啲咩諗住咁樣我就會驚驚地,到時考IB會唔 ...

小學時期是建立主動學習的習慣,令小孩對各種事物都充滿好奇心,比時間和機會他們做研究,看書、上網自學、和同學和大人討論,比上什麼補習班都有效。有空就多去圖書館借書。

另外,樓主指的Cambridge,係咪比英文當second language的課程?係就會太淺,浪費時間。英文補習其實一般真係唔需要,多閱讀已經足夠。

如果真係錢多時間多,就搵d專教IS的老師學creative writing。我聽過朋友講,一聽價錢就無問落去。錢要用在適當處,我唔覺得有需要。

Jane1983 發表於 19-2-19 11:07
另外,樓主指的Cambridge,係咪比英文當second language的課程?係就會太淺,浪費時間。英文補習其實一般真 ...

唔該曬,因為我仔由傳統學校轉去IS, 其實係需要適應嘅係我

Jane1983 發表於 19-2-18 18:11
考IB都高中。IS係小學輕鬆,初中都已經唔嘢少。從功課分數、評估和老師反饋,你都知道佢的水平。除非唔想聽 ...

應該先比佢地試左咩都唔報,睇咗進度。一方面我又唔想吹谷得太犀利。破壞轉校原以

Radiomama 發表於 19-2-18 20:06
先檢視孩子的學習進度,強項弱點:寫字的字體和筆順、算術的思考、英文串字和文法、生字的運用等等;不用 ...

唔該曬,請問需唔需要補中文?學校本身有普通話課程,但唔係多

回覆 allynana 的帖子

觀察吓先再行動,讀書十幾年的過程,唔使急在一時,尤其初小。

Jane1983 發表於 19-2-19 11:24
回覆 allynana 的帖子

觀察吓先再行動,讀書十幾年的過程,唔使急在一時,尤其初小。 ...

有時候真係好需要你哋多多提醒

Jane1983    發表於 19-2-19 11:55

Radiomama 發表於 19-2-18 20:06
先檢視孩子的學習進度,強項弱點:寫字的字體和筆順、算術的思考、英文串字和文法、生字的運用等等;不用 ...

請問知唔知考IB成績好的那些國際學校小學,佢地課程本身會否偏學術一點或谷一點呢?定所有國際學校都由中學先開始谷,而那些考好成績的學校訓練學生模式唔同呢?

課程大綱只是宏觀闡釋了課程要求,並未詳細對學生每一個階段應該具備能力進行細緻劃分, 有些學校印發的資料上面大致寫出了要求, 有些學校則無, 建議詢問老師,了解學習重點先,然後列出明確目標,逐一擊破。 補習班的課程就好像工廠統一生產, 而國際學校的特色是差異化教學,鼓勵和培養孩子塑造獨特性,所以還是根據孩子的水平和興趣再做決定吧!
‹ 上一主題|下一主題