用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 寫字馬虎
go

寫字馬虎 [複製鏈接]

想問下大家小朋友有寫字馬虎嘅情況嗎?我仔無做智力評估,不過由細細個到依家小一都係自學好多嘢,學術早已超過小二程度,有d範疇佢自學到我都唔識,不過上到小一寫字越來越馬虎,明明全部都識做,但就因為寫得唔好俾老師圈錯字扣分,已提醒過好多次,但佢都係咁,仲同我講唔緊要啦,鬧又鬧過,氹又氹過⋯⋯佢唔係小手肌問題,因為佢其實係可以寫得好好嘅,我覺得係態度問題,想請教下大家有咩計仔可以令佢寫字時在意d?好多文章都話資優生會對自己高要求,但我仔就成日都無所謂咁⋯⋯由其是中文科。
   1    0    0    0

CATsMOM 發表於 19-2-17 14:56
想問下大家小朋友有寫字馬虎嘅情況嗎?我仔無做智力評估,不過由細細個到依家小一都係自學好多嘢,學術早已 ...

deleted

回覆樓主

我仔對分數係無乜感覺嘅,除咗打機時想高分過爸爸之外,佢對成績分數、比賽輸贏都唔在意,佢真係「求學不是求分數」!都唔知係好定唔好⋯⋯

CATsMOM 發表於 19-2-18 19:19
我仔對分數係無乜感覺嘅,除咗打機時想高分過爸爸之外,佢對成績分數、比賽輸贏都唔在意,佢真係「求學不是 ...

我覺得你仔仔呢種睇法好健康喎。雖然香港求學好多係睇分數,但其實求學唔應該剩係focus 係分數上面。我覺得你仔仔好識諗

CATsMOM 發表於 19-2-17 14:56
想問下大家小朋友有寫字馬虎嘅情況嗎?我仔無做智力評估,不過由細細個到依家小一都係自學好多嘢,學術早已 ...

資優仔個腦轉得快過隻手,又想快手快腳完成功課,咪求其做,字醜,我個小一仲好靚,小二轉了多功課的學校,寫字打風咁,但測考默怕扣分又好靚,我由得佢!見過好多數理gifted字都不靚,係醜!我就冇所謂,我個連筆順也不跟,細個係有小手肌問題,漸漸應改善了,仍有,12月超細並早產B(其實即早了一年讀書),成績好就唔理得咁多了,由得佢自由發展,字醜被扣分,佢自己會learn a lesson!下次會自己改善!

‹ 上一主題|下一主題