用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 轉/唔轉
go

[音樂] 轉/唔轉 [複製鏈接]

小朋友喺學校大班形式學小提琴兩年,見真係有興趣幫佢喺大琴室搵咗個一對一老師執咗一年,問題係臨近校際同暑假嘅級試,兩個老師要求唔同嘅演奏方式,阿女同伴奏buy學校老師教法,阿女成日問可唔可以轉琴室老師,但學校嗰個又忙到教唔倒多一堂,兩頭唔到岸都唔知點算…
   0    0    0    0

兩個唔同老師教, 演奏方式一定會唔同, 連姿勢要求都未必一樣
對唔同老師有唔同表現, 其實都苦了孩子

easymo 發表於 19-2-18 09:51
兩個唔同老師教, 演奏方式一定會唔同, 連姿勢要求都未必一樣
對唔同老師有唔同表現, 其實都苦了孩子 ...

我都係咁諗,嗰時諗住學校話會停先同佢喺琴室學,就係怕兩個老師教唔知聽邊個好,但一玩到校際同考試大班就唔夠。死啦,都唔知揾唔搵得切

wenwen_chan 發表於 19-2-17 09:58
小朋友喺學校大班形式學小提琴兩年,見真係有興趣幫佢喺大琴室搵咗個一對一老師執咗一年,問題係臨近校際同 ...

囡囡對小提琴有興趣、相信還是小學吧!
集中資源為她找一位更理想的老師似乎對她更好....
大班的可免就免、學得好將來入學校樂團將會不是甚麼一回事、好好為她安排。

bebebe12345 發表於 19-2-18 10:35

囡囡對小提琴有興趣、相信還是小學吧!

係小學啊!而且仲有兩年先畢業。學校老師唔轉得,因為本身已經係學校揀出嚟免學費學,而且老師本身都係樂團度表演,所以阿女同伴奏覺得佢教嘅演奏方式好啲。而家唯有再搵吓背景近似嘅私教

回覆 wenwen_chan 的帖子

慨然這麼喜歡, 那就找她/他私人跟學!
留意這個時候學習技巧和基本是相對重要的一環!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

wenwen_chan 發表於 19-2-18 10:21
我都係咁諗,嗰時諗住學校話會停先同佢喺琴室學,就係怕兩個老師教唔知聽邊個好,但一玩到校際同考試大班 ...

好似bebebe1234前輩咁講, 呢個時候技巧和基本先重要, 試下問下學校個老師可否私教。如果學校個老師無時間, 你都唔好心急, 要慢慢搵個好老師(好老師不易找)。如果有心發展, 校際和考試只係漫長音樂路上好短暫和細小的事, 長遠學好才重要

easymo 發表於 19-2-18 12:02
好似bebebe1234前輩咁講, 呢個時候技巧和基本先重要, 試下問下學校個老師可否私教。如果學校個老師無時間, ...

而家唯有問吓學校老師啦!

唔改變日後可能會後悔,當然要試一試

why not both

回覆樓主:

多謝大家嘅意見,最後喺琴室直接換咗另一位老師,同學校老師嘅風格好似,而且亞女都好鍾意。拉琴啲mood即係返哂嚟。我都認同一個好嘅老師真係可以提升佢嘅興趣同質素,相反嗰排未轉老師時,真係拉多陣都發脾氣…
‹ 上一主題|下一主題