用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 感到驚訝
樓主: young8888
go

感到驚訝   [複製鏈接]

goodboy1 發表於 19-2-18 19:27
一般小學生如果唔犯大過錯或經常欠交課,老師都唔會俾B或以下。。
總有啲非常老師會因為個人喜好,而針對一啲佢唔like嘅學生,要搞死個學生,尤其係成績好嗰啲,最毒個招就係寫差操行分,等佢入唔到好中學。

la5711 發表於 19-2-18 19:25
只計我聽過的講座,已有四丶五間Bl中學(有男校/男女校)講明操行B-以下,是完全不考慮。 ...

對,希常睇重。三間交表時要同我re-confirm
操行係邊一個,(有细分係成绩表),再highlight. 兩間津校talk 時校長講B- 唔驶入,因小學B-已經見到個學生有問題喎

biffkwok 發表於 19-2-19 04:41
總有啲非常老師會因為個人喜好,而針對一啲佢唔like嘅學生,要搞死個學生,尤其係成績好嗰啲,最毒個招就係 ...
聽到好心寒!

biffkwok 發表於 19-2-19 04:41
總有啲非常老師會因為個人喜好,而針對一啲佢唔like嘅學生,要搞死個學生,尤其係成績好嗰啲,最毒個招就係 ...
確實見過這類老師 , 且好難洗底。

Yanamami 發表於 19-2-17 10:48
可能係操行……好多学校要起碼B, 禁佢B-咪塗左个減号想过骨……
我唔會塗左个減号,我會响減号加"|"

little_yolky    發表於 19-2-19 09:51

王家爸爸 發表於 19-2-18 13:58
女校係,男校未必咁樣睇。好多中學都知道,小學操行評級同小朋友既實際操行,而表現出聽話同校風亦都無直接 ...
係, 阿女有個男同學勁多咀, 但成績好, 不過我哋老師好寬宏, 佢操行都有B/B+。其實响我哋學校操行B/B+係有問題了, 阿妹有次都係B+, 因為上堂遊魂。

1998Ruby1998 發表於 19-2-18 23:59
回覆 goodboy1 的帖子

我以前個班主任小題大作,3 次都整個減號玩殘我,評語明顯睇得出「此學生係麻煩人物 ...
同我朋友既小朋友情況差唔多,佢成績好,我叫佢唔好揀地區名校,只有嗰幾間傳統男名校先有可能收佢。

young8888 發表於 19-2-17 05:09
有朋友說知道有家長改動副本成績表好冇品格
現今家長係有智慧同有高水平知識,
我老一輩的都知刪改文件係犯法架
小學生自行修改自己份卷答案都要記過,
做家長的唔會亂來吧

MCLIAN 發表於 19-2-19 08:49
聽到好心寒!
如果睇FB上面既老師secret留言,幾變態既小學都有。

little_yolky 發表於 19-2-19 09:55
係, 阿女有個男同學勁多咀, 但成績好, 不過我哋老師好寬宏, 佢操行都有B/B+。其實响我哋學校操行B/B+係有問 ...
吓, 咁好, 我囡小學有B+係最好咁濟
A- 只得一個, 仲係攞操行獎至有得拎

TwinWong 發表於 19-2-19 10:04

我哋學校操行、視藝、音樂都唔手緊的。最奇怪係, 聖經呈分反而唔淺。老師只要係見到小朋友有俾心機改善/做, 都唔會太差。視藝有幾個同學做得無咁好(唔駛講, 又係男仔啦), 俾視藝老師省一鑊, 但都好似有80分。

TwinWong 發表於 19-2-19 10:04
女仔俾人整個B真係幾大鑊。不過貴校遠近馳名, 中學了解既。

goodboy1 發表於 19-2-19 09:41
絕大多數小學生都係天真無邪,毫無機心。但亦有個別學生性格偏極、驕橫、懶惰、自大,以及經常粗言穢語,好 ...
其實作為老師應該大公無私.. 唔需要手鬆或手緊.. 曾經有個同學仔非常多咀.. 經常被老師罰... 但竟然成績表寫佢文靜乖巧.. 連佢阿媽都O哂咀.. 其實咁樣對其他乖既小朋友都唔公平..

little_yolky 發表於 19-2-19 10:07
我哋學校操行、視藝、音樂都唔手緊的。最奇怪係, 聖經呈分反而唔淺。老師只要係見到小朋友有俾心機改善/做 ...

我囡都好多藝視作品留校參展, 但最好都係C~75分
佢只係PE / 音樂A

little_yolky    發表於 19-2-19 10:22

TwinWong 發表於 19-2-19 10:01
現今家長係有智慧同有高水平知識,
我老一輩的都知刪改文件係犯法架
小學生自行修改自己份卷答案都要記過,
其實家長係參差咗,有智慧同有高水平就唔會刪改文件咁笨。

little_yolky 發表於 19-2-19 10:08
女仔俾人整個B真係幾大鑊。不過貴校遠近馳名, 中學了解既。
所以我囡唔係頂級人馬, 咪疊埋心水比佢直接上書院,
廢事獻醜啦

katimbear 發表於 19-2-19 10:13
其實作為老師應該大公無私.. 唔需要手鬆或手緊.. 曾經有個同學仔非常多咀.. 經常被老師罰... 但竟然成績表 ...
咁我哋又不至於話非常多咀既小朋友文靜乖巧既。但我哋學校係主張強調小朋友既優點而已。多咀有另外既優點, 咪寫其他嘢囉。

TwinWong 發表於 19-2-19 10:16
所以我囡唔係頂級人馬, 咪疊埋心水比佢直接上書院,
廢事獻醜啦
我去其中一間自行簡介會時, 有家長問校長報考有無特別要求, 校長話, AABB對學校無乜意義, 因為間間學校標準唔同, 家長覺得學校適合, 就可以報了...........我覺得佢係講俾貴校家長知, 貴校係佢哋自行既大戶嚟。

TwinWong    發表於 19-2-19 10:33

王家爸爸 發表於 19-2-19 10:15
其實家長係參差咗,有智慧同有高水平就唔會刪改文件咁笨。
鐘意做假, 我覺得係夾雜咗其他水平家長既風氣....................
‹ 上一主題|下一主題