用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 很挫敗 很沮喪
樓主: macmac2017
go

很挫敗 很沮喪   [複製鏈接]

回覆 boojiji 的帖子

York, TutorTime

macmac2017 發表於 19-2-17 01:03
為女兒申請N班,沒有一間有offer,連2nd interview 的機會也沒有。
一直在自我檢討女兒面試時的表現。每一 ...

住東區,試下打電話問下啓思 和迦南N 班!

Meemay 發表於 19-3-16 23:15
回覆 boojiji 的帖子

York, TutorTime

TT 我地無上 PG 都直接收
佢地都唔叫 interview, 叫 observation. 果日得我地1個家庭同老師傾計,傾完老師就話等 email 俾入學資料

雖然呢間俾錢就入到,不過學校環境又確實唔錯。如果專攻 IS 可以考慮

回覆樓主

Update 一下
聽到大家的提議之後,報了 Grace Garden、青協青樂(全日)、York 西營盤、迦南 小西灣。
全部都有offer, 而家頭痛緊揀邊間。
我自己傾向近屋企方便接送,青樂係首選,但Daddy 傾向出名d 嘅 York 同迦南。
大家有無意見?
青樂好唔好?
York 係西區,我地住東區,接送唔方便。迦南係小西灣得pm offer,送完返學都唔知點又要去接放學了。

唉 好sad 我個係超大B 上年報K全軍覆沒都預左 完全無唔開心 諗住今年報N 做超大B 點都有優勢 加上表現真係唔錯 有對答有回應 好定睇書 有間仲有second in 點知都係無offer 有人話地址屋村唔係私樓會有影響 會睇地址 好自責

macmac2017 發表於 19-2-17 10:54
非常感謝你的意見。
我會報York, 不過東區返西區實在比較遠。
如果唔讀N,只去playgroup 去考K1, 我唔知夠 ...

K1 通常11月interview,PN先返佐2個月。 其實,有無讀PN,同考唔考到K1無直接關係。

niciztsui 發表於 19-4-13 15:48
唉 好sad 我個係超大B 上年報K全軍覆沒都預左 完全無唔開心 諗住今年報N 做超大B 點都有優勢 加上表現真係 ...

我識有人屋村都有LH, sc就較少見屋村人

niciztsui 發表於 19-4-13 15:48
唉 好sad 我個係超大B 上年報K全軍覆沒都預左 完全無唔開心 諗住今年報N 做超大B 點都有優勢 加上表現真係 ...

其實我地外人真係唔會知道個準則。
我聽過有人話某名幼著眼父母背景職業,專業人事醫生律師嗰d先有機會。最理想組合係濶太(唔洗做)plus 專業人士爸爸。所以住址有影響都唔出奇。
下次我唔會咁老實,只會寫自己係全職家庭主婦。

babymu 發表於 19-4-13 17:44
我識有人屋村都有LH, sc就較少見屋村人

你見有人住屋村,但她係唔係用屋村地址報名先??? 真心,住址一定係對報名有幫助嘅,不過,更重要係父母學歴,工作。

macmac2017 發表於 19-4-13 19:02
其實我地外人真係唔會知道個準則。
我聽過有人話某名幼著眼父母背景職業,專業人事醫生律師嗰d先有機會。 ...

LH未必要求係FTM,不過,一定要求父母對學校嘅參與性高。 我識人父母高學歴,父親專業人士,媽媽FTM,大B,住私樓,考LH一樣無offer.

學校揀學生,父母揀學校,孩子同樣會揀學校。 呢個係我玩完考PN,考K嘅心得。 如果小朋友自己中意嘅學校,通常會in得好,亦會有offer.

回覆樓主:

小小嘅考PN,你已經話挫敗,遲d考K,考小,升中,有排你失望。

piglover 發表於 19-4-13 20:07
你見有人住屋村,但她係唔係用屋村地址報名先??? 真心,住址一定係對報名有幫助嘅,不過,更重要係父母學 ...

我識有人都係報屋村(居屋)考到LH, 我相信面試都好睇眼緣ge

仲諗住以超大B身分,唔洗報甘多間,點知人算不如天算,雖然兩公婆做野,但總算好比心機教小朋友,至少佢依家識背加認晒A-Z,數字,星期,無夾硬谷,如果無call waiting,同樓主一樣都應該揀國際N,anyway 11月in K希望入到心儀,大家加油!

karen1011 發表於 19-4-13 22:00
我識有人都係報屋村(居屋)考到LH, 我相信面試都好睇眼緣ge

居居唔算叫屋村啦,咁,我自己都識好幾個係居屋地址考到LH嘅。 我以為你話係公屋。 在我眼中,公屋才是屋村。

niciztsui 發表於 19-4-13 23:38
仲諗住以超大B身分,唔洗報甘多間,點知人算不如天算,雖然兩公婆做野,但總算好比心機教小朋友,至少佢依 ...

你教曬小朋友識咁多,仲唔叫谷?? 我話你知,LH in K,係無問A to Z,數字同星期,學校其實係好睇小朋友嘅自然反應,指令,仲有家長同小朋友嘅互動關係,親子關係。

真係唔谷 只係睇書時講 佢好自然吸收左 佢記性唔錯 鍾意睇書 日日都會羅書叫你同佢睇 加上我地好著重睇書呢個習慣 親子關係都好好架 我當然知 我上年都in過LH既K(emoji) 我講屋村係公屋呀 不過唔緊要啦

piglover 發表於 19-4-13 20:07
你見有人住屋村,但她係唔係用屋村地址報名先??? 真心,住址一定係對報名有幫助嘅,不過,更重要係父母學 ...

我識幾個係公屋,但一定唔多公屋入到(一個起2個止)。但我個人身邊朋友大多報2-3個playgroup 玩,好少咩都冇報過。
而家play back返其實係搵唔到答案,不如積極培養下年再玩過啦

回覆 macmac2017 的帖子

其實小朋友咁細個,發展有遲有快,學校面試得果一陣間,根本睇唔到太多嘢。就算暫時未有offer都唔代表啲咩,上住playgroup都係一樣

回覆樓主:

我覺得interview係好睇老師眼緣, 考唔到唔係小朋友唔叻, 只係冇緣份姐, 我大仔今年超大b考所謂既名幼都全部得waiting,  我地都係私樓地址, 爸爸專業人士, 我係ftm呀, 所以有齊呢d都唔一定有offer
‹ 上一主題|下一主題