用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 很挫敗 很沮喪
樓主: macmac2017
go

很挫敗 很沮喪   [複製鏈接]

我小朋友係6月B,好怕陌生人 (已經成日出街周圍見人),佢識邁少少,但interview唔講野~ 1歲半去in N,1間AM都唔收,最後入讀一間普普通通的pm N班~
2歲半in K,最鍾意果間首選收左我個女am班!開心到喊
所以有時唔好太早灰心~ 呢個係長久戰~

macmac2017 發表於 19-4-13 19:02
其實我地外人真係唔會知道個準則。
我聽過有人話某名幼著眼父母背景職業,專業人事醫生律師嗰d先有機會。 ...

「下次我唔會咁老實,只會寫自己係全職家庭主婦。」

咁我寧願變成你口中既虎媽,都唔希望講大話做仔女既壞榜樣

利申:wm,唔覺得要ftm先有優勢

vjcarcar 發表於 19-2-18 07:44
In K果陣PN先啱啱開學冇幾耐,唔會有讀PN就多啲training in K。

如果手上有waiting,會有機會wait到,大 ...
PN can help,我囝囝在八月仲未說話,PN上午班英普双班主任制,
九月及十月講嘢、突飛猛進。😊

不用沮喪。想當年, 冇經驗, 考N班報了30間, 有名有村校。撞咗10間,去得廿間IN。
最後, 1間收, 2間WAITING, 17間冇OFFER。

我都質疑自己個仔。我本來都想俾佢讀名N, 就算唔太名, 迦南都好吖....但冇囉。

最後讀屋企附近村校, 老師有愛, 教得都好好。其實N班名N都唔會教到好多嘢。

之後考K, 經過N班一戰, 我都驚, 又直接影响小一。但當年IN K, 佢大個少少了, 7 IN 6收。最後讀SC。

所以, 唔使驚.....唔好質疑佢, 也唔關自己事。但如果要考埋父母, 就唔好緊張, 唔好背答案....

不要氣餒,我仔PN也是0 offer, 仲要已經係三月B,之後考K1就有一間收,去到考小有兩間比較熱門算是恨死隔離的學校收,所以唔好太快斷定自己和自己的小朋友,有更好的在前面等你!

吾洗灰心,家長調整下心態,從低處向上望就會發現出路,加油。

回覆樓主:

....

Tedforever 發表於 19-8-6 19:41
回覆 ppp121 的帖子

York pn interview 怎樣的?應該很難入巴

有眼耳口鼻都收。完全無難度。

不要灰心,N和K 努力寫信就得,過來人入到所謂龍校都唔代表必收,自問小朋友算乖亦有外補,但原校不收,直資私校無份,最後叩到地區熱門學校。
‹ 上一主題|下一主題