用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 GCE 入本地大學
樓主: 東寶
go

GCE 入本地大學   [複製鏈接]

Edward1997 發表於 19-2-18 23:25
咁大學都有好多唔係水泡,係醫科要近滿分囉

........

samsam123321 發表於 19-2-18 23:44
基本上香港大學收得返,係英國都入到更好的科目,或更好的大學。加上大把人用中文作答,轉型困難。希望將來 ...

唔係只靠中文一科,而係香港啲學生怕左中文呢一科,影響咗佢入大學嘅機會,其實只係其中一個條件,唔係用嗰科來計分…… 外國啲大學根本就唔計中文……

.........

王家爸爸    發表於 19-2-19 10:09

Edward1997 發表於 19-2-18 23:48
唔係只靠中文一科,而係香港啲學生怕左中文呢一科,影響咗佢入大學嘅機會,其實只係其中一個條件,唔係用 ...

.......

samsam123321 發表於 19-2-18 23:51
班中文唔合格的,其實就係以前會考升唔到上預科那班,跟本都唔係讀書。其實讀咩制度都有D危。正正經經讀, ...

咁事實上係有好多GCE考滿分上咗去醫科,但佢哋中文未必好

Edward1997 發表於 19-2-18 23:53
咁事實上係有好多GCE考滿分上咗去醫科,但佢哋中文未必好

.......

samsam123321 發表於 19-2-18 23:59
有幾多?99%都唔得。事實上以DSE,IB成績入去更多

甘當然滿分尖子吾多,醫科係人都知難入....但樓主話係入大學,而中文係其中一個香港學生怕會減低入大學機會嘅一科....

我朋友嘅仔女都係外國讀書考AL入左港大醫科,佢地都係理科成績好top,但中英文未必最top的學生....

當然dse同AL考phy, chem, bio的範圍又未必同,要注意返....

Edward1997 發表於 19-2-19 00:07

甘當然滿分尖子吾多,醫科係人都知難入....但樓主話係入 ...
.........

samsam123321 發表於 19-2-19 00:18
有錢既,洗左百幾萬去讀GCE,外國大學學位都讀得返來,會唔會為左入八大尾而咁使錢?比人笑死。無錢既,可 ...

甘真係有中文一科吾得而入吾倒大學嘅例子,其實買個保險亦未尚不可......人人都有選擇權,我又唔覺得non Jupas係逃兵⋯⋯只係多一條路可以選擇.....

另外係講緊GCE中文, 唔係phy Chem bio用晒中文讀喎⋯⋯

Edward1997 發表於 19-2-19 00:26
甘真係有中文一科吾得而入吾倒大學嘅例子,其實買個保險亦未尚不可......人人都有選擇權,我又唔覺得non J ...

........

samsam123321 發表於 19-2-19 00:32
其實好多方法,讀法文日文又得。都係果句,non-jupas 又唔係必收,列出的成績只係basic, 同學33334的要求又 ...

我識嘅人已經有中文一科吾得而上吾到大學,唔係一定要係外國讀先考得non Jupas,唔使一定要洗百幾萬....

Edward1997 發表於 19-2-19 00:26

甘真係有中文一科吾得而入吾倒大學嘅例子,其實買個保險 ...

.......

samsam123321 發表於 19-2-19 00:35
你唔知香港大把人唔用英文作答phychembio, 點考GCE?現在有中文version?

咁如果想考GCE, 我又未聽過可以用中文作答你講嗰啲科目,樓主冇講喎

Edward1997 發表於 19-2-19 00:36

咁如果想考GCE, 我又未聽過可以用中文作答你講嗰啲科目 ...

.....

samsam123321 發表於 19-2-19 00:38
good night 哈哈。

Good night

想將來入大學神科的揀中學策略 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3708433&extra=&highlight=%E7%A5%9E&page=20
- 網友 hehehaha2017 係#394 嘅分享為何考 GCEAL 或 其他學制嘅個人見解.
- 另外, 有一間英國私校 Sixth Form GCE AL "A 工廠", 間學校每年有幾十人考入英國及香港醫科, 而去年 2018年有 16個學生考入香港大學醫科.

港大醫科聯招 報讀少56人 https://www.edu-kingdom.com/foru ... 939&fromuid=1539350 ---- 235學額
2018年港大醫科學額                       : 235 人
DSE                                                 : 114 人 (~48.5%) (最終112人入學)
會考、高考或歷屆文憑試                 :    36人 (~15%)--聞說呢班人係有 First Degree 有學位嘅
IB                                                      :   47人 (~20%)
GCEAL                                             :   29人 (~12%)
劍橋大學預科課程、SAT、ATAR etc:    9人?(~4.5%)

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/254639/%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E8%81%AF%E6%8B%9B-%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E9%86%AB%E7%A7%91dse%E7%94%9F%E5%83%85%E4%BD%9449-%E9%99%A2%E9%95%B7%E6%A2%81%E5%8D%93%E5%81%89-%E7%84%A1%E6%87%B7%E7%96%91%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E5%AF%A6%E5%8A%9B...港大在2018年透過文憑試取錄114人(最終112人入學),另取錄36名持有本地學歷(包括會考、高考或歷屆文憑試)者;而IB學制及英國高考(GCEAL)分別取錄了47人及29人,連同劍橋大學預科課程、SAT、ATAR等學歷者合共131人。

DSE vs IB vs GCE https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3710843&fromuid=1539350

HKU Dental GCE A level Conditional Offer

4A* average UMS 96% or above (excluding Chinese)
must include 2 science subjects.

..........

唔使講喇,有一部份中文唔得,但其他科好top,屋企又有能力,咪走佬去考GCE, 轉個圈入醫都大有人在.哩班人當然唔多,但自己衡量DSE中文過唔過關.好marginal嘅, 其他科又top,嘩,重唔跳船?

hksarah 發表於 19-2-19 09:25
HKU Dental GCE A level Conditional Offer

4A* average UMS 96% or above (excluding Chinese)

請問4A係幾多分?
‹ 上一主題|下一主題