用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 關於非學術類學生升高中的準備
go

關於非學術類學生升高中的準備 [複製鏈接]

香港每年有4萬個以上小學生升讀傳統學制既中學,但現實中,又有多少學生能在香港這個古怪學制中順利生存,甚至脫頴而出呢?

坦白講,總有一部份學生,並非讀書材料,或不適合在本地學制升學。可惜,香港小學升中時基本上無選擇,所以這一班學生很大機會最終派入所謂B2甚至B3既中學。如果小朋友並非讀書材料,或根本不適合本地學制(又無錢轉去國際學校或海外升學),是否只能繼續在學校浪費六年光陰,等待在DSE中再次面對失敗,去終結這個學習生涯呢?

現實中,還是有一些可讓不適合就讀本地學制,或非學術型學生既選擇,譲家長可以在初中先作準備,到升讀高中前再作決定:

IVE青年學院
青年學院由職訓局開辦,提供中三畢業或中六畢業後兩類的職業訓練課程(又多方面不同的課程)。

中三畢業後升讀既職業訓練課程,基本上係免費,縱使未必有太大得著,但早點讓小朋友學習一技之長,瞭解自己既意向,未嘗不是一件好事。

課程畢業後可銜接大專課程或直接就業。

香港兆基創意書院
一間專門為對藝術方面發展有興趣既人升讀既直資高中學校。課程主要圍綣著不同類型的藝術科目。課程畢業後可銜接大專課程或直接就業。

中華基督教公理高中書院
另一間有開辦職業訓練既直資高中學校,不過佢實行相軌制,一批學生就讀職業文憑(主要都是旅遊款待類的課程),一批繼續應考DSE。

選擇升讀職業文憑既學生,就學期間更會被安排到機構實習,體驗工作;選擇應考DSE的學生,主要提供應用學習課程,並安排暑期工作體驗計劃。

其實還有一些其它類似既學校,不過暫時未有空發掘出來介紹/討論。

在香港,讀書以外,其實還是有其它出路的,問題只係家長是否接受。

其它會員提供既其它相關機構既參考資料:

EDB官方提供,關於14/15歳至24歳,大學學位以下學歷既青少年出路簡介

香港建造學院

中華廚藝學院

國際廚藝學院

13    0    0    0
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-2-15 10:28
香港每年有4萬個以上小學生升讀傳統學制既中學,但現實中,又有多少學生能在香港這個古怪學制中順利生存, ...
是的, 仲有建XX學院, 專科專教, 讀一年實習同送你去IVE讀理論,
係唔洗比學費 仲有實習津貼, 畢業后有推薦工程公司, 邊做邊學,
上進的學員仲可以去考牌, 例如電牌同水喉牌, 技工, 管工

但都係唔多家長願意肯比子女入依間讀

2jkidsfather    發表於 19-2-15 12:07
2jkidsfather    發表於 19-2-15 12:07

TwinWong 發表於 19-2-15 11:01
是的, 仲有建XX學院, 專科專教, 讀一年實習同送你去IVE讀理論,
係唔洗比學費 仲有實習津貼, 畢業后有推薦 ...

香港建造學院嗎? 我知道有呢間, 不過未瞭解.

不過建造業始終唔會係大部份家長想子女入既行業

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-2-15 12:39

是的,
我朋友啊仔F.5 舊年入去讀電,
比讀書時, 真係開心咗好多,
改變咗佢學習人生觀, 仲話學到野

如畢業的話, 仲可以拎兩張証書,
一張係IVE証書, 一張係建造業証書

都有唔少向海外讀过不出名的大學,
回來找不到工作, 之後都入去讀

hkpapa852 發表於 19-2-15 12:39

係呀,做建築比人感覺都係高風險行業,容易受傷又辛苦,現今香港家長未會咁早比小朋友接觸這個行業。

TwinWong 發表於 19-2-15 11:01
係唔洗比學費 仲有實習津貼, 畢業后有推薦 ...

讀唔到書學一門手藝真不錯

TwinWong    發表於 19-2-15 12:54

kctsang 發表於 19-2-15 12:50
係呀,做建築比人感覺都係高風險行業,容易受傷又辛苦,現今香港家長未會咁早比小朋友接觸這個行業。
...

讀咗多过專業资格先,
到時去商場管理維修咪安全
做得好有机會升做科主任

TwinWong 發表於 19-2-15 12:57
讀咗多过專業资格先,
到時去商場管理維修咪安全
做得好有机會升做科主任

我覺得最緊要係了解個行業,讀完之後容唔容易搵工?

kctsang 發表於 19-2-15 12:59

畢業之後學院會直接推薦學員學比
工程公司 同管理公司
拼搏的學員會揀大工程公司
但有的要安全的揀管理公司到做學徒

當然扎鐵 泥水 金屬架 係最高风險 揾最多錢
水電釘板咪中风險
地盤起哂单位 只係室內做安裝

仲有中華廚藝學院、國際廚藝學院,中三或以上程度就讀得。

你考到水喉牌 咪試申請水務處職位
有電牌咪試電燈公司
讀氣體 仲危險 但都仲有人肯試

王家爸爸 發表於 19-2-15 13:14

係 真係行行出狀元

有人真係讀完 學完 考到牌
做十多年 就投考反入學院做導師

回覆樓主:

先改變家長嘅思維先至係核心。

王家爸爸 發表於 19-2-15 13:14
係喎, 仲有兩間厨藝學院

Soundervolt 發表於 19-2-15 13:41
先改變家長嘅思維先至係核心。
我知有D家長其實係接受現實, 但唔知有咩出路

TwinWong 發表於 19-2-15 13:20
係 真係行行出狀元
Jimmy Oliver就係好例子,佢讀BTEC出身。

TwinWong 發表於 19-2-15 13:19
你考到水喉牌 咪試申請水務處職位
有電牌咪試電燈公司
讀氣體 仲危險 但都仲有人肯試

做到政府或大公司當然好,如果唔識人都幾難入到。另外之前有朋友轉行做釘板唔見一排已經曬到好黑同埋粗口流利咗好多。

kctsang 發表於 19-2-15 14:40
做到政府或大公司當然好,如果唔識人都幾難入到。另外之前有朋友轉行做釘板唔見一排已經曬到好黑同埋粗口 ...

吓 粗口依家野可以自控 我身邊識嘅CF 同我講野
都唔會用粗口回應我

‹ 上一主題|下一主題