用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Cardiff Sixth Form College
樓主: Cecilia66
go

Cardiff Sixth Form College   [複製鏈接]

longlokma 發表於 20-8-5 14:37
揾agent唔驶比agency fee架。
其實唔係一定要搵agent好多學校都可以自己直接報。
自己直接搵學校直接報, ...

謝謝你,你真係好人。
咁係咪要比agent deposit,accept offer 後才退比家長?

醒目開學勳章

thegift 發表於 20-8-5 14:29
請問可介紹邊間agent嗎?(emoji)
Check PM
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章

longlokma 發表於 20-8-5 14:31
咁唔知嘞, 總之舊年BA肯定係官方公布的sole agency。冇所謂啦,反正家長唔駛比佣, 唔理佢哋如何商業交易 ...

完全同意,最重要有 offer 咪得囉
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

MLY001 發表於 20-8-5 14:54
謝謝你,你真係好人。
咁係咪要比agent deposit,accept offer 後才退比家長?

唔好客氣,我之前都喺呢度問咗好多網友攞資料。
正常冇deposit要畀agent的, 係考相關入學試或者學校要收報名費嘅時候先要畀錢agent,有啲學校甚至係自己直接收費。 agent係當成功介紹到學生入讀嘅時候先至收到佣金, 所以老實講佢都會睇來查詢及報名嘅學生 係咪有心讀定係玩玩下, 佢覺得花咗心機做到尾好可能冇佣收係白做,就會冇心機同你跟,所以家長同同學仔都要表現出有心讀,否則有可能會畀agent hea

longlokma 發表於 20-8-4 15:37
坦白講,我真是唔知道係唔係難入。
因為我係ek見到話考呢兩間嘅好似都有offer,包括我孩子,咁係去考嘅學 ...

If aiming at CSFC, should go there after F4 or F5?after F4, seems foundation knowledge not enough, after F5, seems too much....or too old

Please advise

thank you.

73662710 發表於 20-8-5 15:23
If aiming at CSFC, should go there after F4 or F5?after F4, seems foundation knowledge not enough,  ...

其實你呢個考慮真係好难比意見,因為真係因人而異。
最直接係叫你孩子上網睇 A level syllabus同past paper, 佢自己衡量邊一年入學有信心。

longlokma 發表於 20-8-5 15:40
其實你呢個考慮真係好难比意見,因為真係因人而異。
最直接係叫你孩子上網睇 A level syllabus同past pape ...
Thanks for very prompt reply.If aim at top programe in HK, probably after F5 is better or safter, but will be one year older than peers...

回覆 longlokma 的帖子

唔係BSL(英識)先係oic sole agent咩
點解係ba

回覆 esmehouse 的帖子

你地講緊邊間?cardiff 定 oic
oic的話都係搵返 bsl好點
售後服務好D 起碼有咩好快搵到yasmin
例如有咩要直接同學校講 同yasmin唔熟嘅agent可能搞好耐都搵唔到佢

chungfion88 發表於 20-8-7 14:30

唔係BSL(英識)先係oic sole agent咩

我一直以為BA係stand for Britannia

係唔係另外有一間叫BA?
但係大果個係叫BSL(英識)嘛

chungfion88 發表於 20-8-7 18:12

係唔係另外有一間叫BA?

係我自己誤會左果公司名short form, 多謝指正

小兒上年係放咗暑假先找 agents, 都話多數名校已經爆滿。直至遇上 學聯 (for CSFC) and Britannia (for OiC), 才能順利安排報名及考試。所以報 UK 中學建議經 agent,有不少好處:
1.  UK agents 不收任何費用  (其實有啲唔好意思)
2.  Agents 先探路,不用間間學校都交報名費
3.  Agents 安排入學試丶爭取奬學金等(可能再考試)
4.  甚至安排 oxbridge talks丶直接見師兄 n school rep. like Yasmin 等等。他們是合作夥伴,所以快靚正。
(利申:小兒純粹路人甲,卻得到多位agents 幫助,一直心存感恩)

longlokma 發表於 20-8-7 18:27
係我自己誤會左果公司名short form, 多謝指正

我只知道 BA refers to British Airways, 可能你聽得多,少少混淆咗囉。
提起 BA 就嬲! 學生票係就係平啲,又可以改日期,行李又多啲。但係今次疫情俾佢數次 cancel flight, 電話又經常長响 ...

回覆 giver 的帖子

雖然唔想幫任何一間賣廣告,不過建議報學校都係搵agent搞,自己搞一漏左個step好易報唔切/ 報唔到
搵agent最快見過3日攞offer
尤其你報oic呢d 多人爭嘅校 無謂有咩閃失

回覆 chungfion88 的帖子

OIC 多人爭?我唸一個稍為對英國寄宿學校有認識的家長,應該不會幫自己的仔女報讀這類學校!而且,如果係深受英國本地家長喜歡的學校,應該在入學前一至兩年已經截止報名,仲要過五關斬打仗才可以攞到學校嘅Offer,如果可以在報名三日內就可以有offer, 大家可以諗一諗佢嘅受歡迎程度到底去到邊度?

iloveyoga 發表於 20-8-11 15:30
回覆 chungfion88 的帖子

OIC 多人爭?我唸一個稍為對英國寄宿學校有認識的家長,應該不會幫自己的仔女報 ...

牛津劍橋都會有人嗤之以鼻話唔嚮往去讀嘅,何况區區OIC, Cardiff呢?
呢啲學校係international school, 對英國寄宿學校有少少認識嘅家長都知呢啲學校嘅target唔係local學生啦。
Public school如Harrow Eton呢啲貴族學校学生通常係有相當家庭背景,根本唔係一般家長會爭入的学校, 要入亦唔會咁遲讀預科先入 ,用黎同sixth form學校比較係九唔搭八。
所以,我估你講嗰啲local家長爭崩頭入嘅係grammar school, 即係state school, 呢啲學校要點樣入對英國學校有少少認識嘅人都會知道。

回覆 iloveyoga 的帖子

部分同意啦
你都係講緊eton harrow tonbridge 呢個級數嘅貴族學校啫
呢D同oic 果啲一定無得比 但係有入eton harrow又有幾多人嘅家底承受到

cardiff sixth form, 是幾十人入紙 港大醫科
但 出來的成績, 好多人, 同校內預測的成績, 有重大偏差

例如校內 4a星, 出來4a ,一粒a星 都無

所以港大醫科, 而家對 cardiff 的學生,有機會, 好遲才出offer

或者你cardiff 讀as level 時標青時 才肯俾offer 

校內預測4a星, 得1,2a星

學校 可能校內預測成績, 俾高一點, 博大學出conditional offer 

會低一點offer 

2019年出了一件小插曲

就是考lab 時, 可能儀器 不準確

出來做lab 出來的titration, 同 marking scheme 

有重大出入, 答案不同, 扣分扣到你傻

考完lab exam papers, 不少學生喊, 因為知大獲

lab 大概佔10% 成個分

同埋cardiff sixth form  as level y12 

要你3條a, 否則, 會踢人走

整體來說,cardiff是一間非常優秀的學校

係咁同你操PAST PAPERS , 學校,縮短放假時間

即遲早假期, 早開學

CARDIFF 選考試局, 用WJEC, 用AS LEVEL Y12 ,A2 Y13 

一般學校唔會咁玩, 一般學校直接Y13 才考試

CARDIFF 同CONCORD COLLEGE 玩法都接近, 

CONCORD COLLEGE 選晒WJEC 

是Y12 升13  只需3條B 

CARDIFF 則需要3A 

總之用你密集式特訓, 父母煩少好多野

不過我仍認為練習, CARDIFF 校內的練習仍不夠,要多買返練習

用來用去那幾本,唔夠深, 可能,起碼想守住A分, 

A星, 靠學生本身自己

父母想煩少點, 我都支持父母去CARDIFF 這些學校

至於咩創辦人走左, 其實都係好少問題

因為CARDIFF 整SET 擺起度, 集中營式特訓精英

套架親擺左起度, 就會不斷出醫科生,CAMBRIDGE,OXFORD 

所以近幾年, 成績根本無影響

OIC 我估踢人走,會仲狼死,

所以要說聲, 提防提防

你讀唔店, 踢走前, 學校老師會提你BACK UP PLAN

中大醫科,最喜歡收CARDIFF 

港大醫科就一般, 但仍比其他學校有優先權

你睇下今次 CONDITIONAL OFFER 轉UNCONDITIONAL OFFER

你便知, 港大, 中大喜歡那些英國中學

回覆 hehehaha2017 的帖子

Yasmin離開左CSFC之後成績影響唔大,但會影響管理團隊,呢一樣如果研究英校深嘅就會知道樂重要
CSFC內部係亂嘅,並唔係你講咁冇影響
加上世界每日都變,你唔能夠確保考試/面試/大學都年年一樣,一定要有個專家坐鎮先可以確保成績
所以點解OIC咁短時間超過左CSFC A-level排第一
‹ 上一主題|下一主題