用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Cardiff Sixth Form College
樓主: Cecilia66
go

Cardiff Sixth Form College   [複製鏈接]

回覆 lovercat 的帖子

根據我嘅了解,concord有好多學生鍾意,但唔鍾意嘅學生就係因為佢好偏僻,住慣香港嘅會好唔慣。OIC同CSFC有相似,理由係原先都係Yasmin主理,現在Yasmin去了OIC所以OIC比較穩陣
個人意見

回覆 addca 的帖子

concord環境點都好過CSFCoic 都比CFSC好一點

回覆 chungfion88 的帖子

我有睇過Cardiff Sixth Form College,但睇完個post可能都係揀返OIC爬完文好似佢好DD,有冇人最近有呢兩間offer

kiwang 發表於 20-7-16 14:46
concord, OIC cardiff sixth form點排
concord > cardiff > oic
其實係一家四口子

回覆 一家三口 的帖子

冇得咁比,要分開比較嘅
成績:oic=CSFC > concord
大學package:oic>>CSFC>>>>>concord
綜合/生活:concord>CSFC>oic

lovercat 發表於 20-5-12 16:06
回覆 lemonbook 的帖子

兩間冇得話邊間好嘅,我小朋友OIC,亦都識好多CSFC嘅朋友仔,返黎出路都有唔同,盡 ...

呢兩年OIC已爬過CSFC成為全英top1 拿A工廠,咁如果目標係醫科,係咪目標應該係OIC?定都係aim CSFC呢?

謝謝你的分享。

jamhappybobo 發表於 20-7-28 20:27
呢兩年OIC已爬過CSFC成為全英top1 拿A工廠,咁如果目標係醫科,係咪目標應該係OIC?定都係aim CSFC呢?

謝 ...

睇你的目標?想唔想在一間每年只有40人畢業嘅「學校」,每天如上遵x般的補習班,星期六日要狂測驗考試,如果小朋友0k就選擇吧

leeamaze 發表於 20-7-28 21:42
睇你的目標?想唔想在一間每年只有40人畢業嘅「學校」,每天如上遵x般的補習班,星期六日要狂測驗 ...

我知兩間都係補習社,就係問如果想讀醫,應該楝OIC定CSFC? 因為OIC成績好些

認識兩個小朋友讀Cardiff,她們都回港讀Medi。她們本身在香港都是讀書形,阿爸係醫生,由細到大都做好多醫療有關的services。我相信她們去其它學校讀A level,結果都可以讀醫。所以不要單純看A level成績去衡量學校。

如果目標是Medi和只在OIC / Cardiff 選擇,Cardiff應該係較好

jamhappybobo 發表於 20-7-28 22:03
我知兩間都係補習社,就係問如果想讀醫,應該楝OIC定CSFC? 因為OIC成績好些
...

如果以成績為目標建議考慮OIC, 因為Cardiff過去表現都係靠Yasmin打造出来,她過去OIC便使得OIC學生成績超越Cardiff。
另外,OIC為今次疫情作出了不少特別處理,由機場接學生到上堂膳食起居等等全部有考慮及安排,令人有一定信心。反觀Cardiff仍未見有特別安排。
Higher form才去uk讀已經不是為享受什麼傳統英國校園生活,而是為考入top U。

據所知,Cardiff有安排機場接送學生回校隔離,亦有完整嘅安全措施(emoji)

選擇學校是個人選擇,最緊要上網搵吓資料才決定(emoji)

leeamaze 發表於 20-7-29 08:17
據所知,Cardiff有安排機場接送學生回校隔離,亦有完整嘅安全措施(emoji)

選擇學校是個人選擇,最緊要上網 ...

Cardiff最近有新公布嗎?
但7月中agent仍表示學校未有回應任何安排,亦冇提出隔離措施。
學校网頁亦找不到相關資料。
如果真的肯有防疫措施當然是好事。

回覆 leeamaze 的帖子

但係又咁諗,人地喺正oxford入面,好似細細個就喺牛津讀書咁
同學可以用oxford個gym
預科書院讀最後兩年,辛苦D我覺得係值嘅

longlokma 發表於 20-7-29 10:32
Cardiff最近有新公布嗎?
但7月中agent仍表示學校未有回應任何安排,亦冇提出隔離措施。
學校网頁亦找不到 ...

cardiff有安排學生回校事宜,agent 未必會知道學校所有通知,因為學校 Email給家長和學生知道。

Cecilia66 發表於 20-8-3 12:17
cardiff有安排學生回校事宜,agent 未必會知道學校所有通知,因為學校 Email給家長和學生知道。
...

咁學校係幾時通知學生? 佢仲有乜嘢特別安排呢?
我相信經此一疫,防疫措施同突發事件的安排會係好多家長幫自己仔女揀學校嘅一項考慮因素

longlokma 發表於 20-8-3 12:26
咁學校係幾時通知學生? 佢仲有乜嘢特別安排呢?
我相信經此一疫,防疫措施同突發事件的安排會係好多家長幫 ...

每個星期學校都有給email家長,有附件要留意

Cecilia66 發表於 20-8-3 12:34
每個星期學校都有給email家長,有附件要留意

咁家長幾時收到通知有隔離措施同機場接送安排呢?
同學返到學校上堂食飯及隔離期間會點安排呢?

longlokma 發表於 20-8-3 12:36

咁家長幾時收到通知有隔離措施同機場接送安排呢?

份通告我忘記幾時給我們的,你也是CSFC的家長?如果你未能收到電郵,可以電郵問學校相關資料

Cecilia66 發表於 20-8-3 12:47
份通告我忘記幾時給我們的,你也是CSFC的家長?如果你未能收到電郵,可以電郵問學校相關資料
...

一般想入sixth form學校都係揀呢幾間, 所以學校資訊多些及透明些可帮助家長比較及揀取適合自己的

longlokma 發表於 20-8-3 13:08
一般想入sixth form學校都係揀呢幾間, 所以學校資訊多些及透明些可帮助家長比較及揀取適合自己的
...

你說得很對的,做父母很擔心仔女在外讀書的情況和環境
‹ 上一主題|下一主題