用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 會唔會為咗呈分試而去補視藝和音樂?
樓主: mypineapple
go

會唔會為咗呈分試而去補視藝和音樂? [複製鏈接]

miriam 發表於 19-2-27 09:39
VA 真係有得補, 好似線條, 比例呢 d 咁, 或者係諗左個構思出黎, 之後可以點表達, 好既導師真係可以講解到.
...
仲有用色呢, 小朋友好開心, 好努力成張A2畫紙油滿顏色, 點知無注意, 痴晒色, 咁想攞高分都難。

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 19-2-27 11:10
仲有用色呢, 小朋友好開心, 好努力成張A2畫紙油滿顏色, 點知無注意, 痴晒色, 咁想攞高分都難。 ...
真係唔好諗住臨急抱佛腳, 呈一見到 VA 唔掂時先去處理, 好多野都要花時間去領悟架.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-2-27 11:30
真係唔好諗住臨急抱佛腳, 呈一見到 VA 唔掂時先去處理, 好多野都要花時間去領悟架.
...
如果呈一先知唔掂, 我就不如用D時間疊埋心水考好其他幾科算了。好似我個NET話齋, 得幾個月, 佢唔覺得佢可以教到阿大有咩改變, 所以叫我俾佢輕鬆下。外國人可能唔明白香港阿媽要响P6預備F1課程既心情, 捽咗佢幾次都唔理我。阿大忍唔住問我:係咪我蠢所以佢唔肯教我?

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 19-2-27 11:33
如果呈一先知唔掂, 我就不如用D時間疊埋心水考好其他幾科算了。好似我個NET話齋, 得幾個月, 佢唔覺得佢可以 ...
恆常地已安排左時間去學, 定係突然塞多樣野去學, 搞到時間安排上混亂, 要走多兩場好呢?

要趕餐死既, 真係咪玩我.

little_yolky    發表於 19-2-27 11:44
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

little_yolky 發表於 19-2-27 11:33
如果呈一先知唔掂, 我就不如用D時間疊埋心水考好其他幾科算了。好似我個NET話齋, 得幾個月, 佢唔覺得佢可以 ...
其他幾科有信心,唔使補,專攻視藝/音樂。其實畫sketch okay bor, 只要不需要油顏色,線條都控制到。而且立體D,需要一些幾何/透視/數學原理,反而容易理解。顏色就一定冇眼睇,軟撇撇d筆唔識控制。

little_yolky 發表於 19-2-27 11:08
當然唔駛, 要我就要跳海了, 體育就真係要天份了。

識跳海應該可以學跳水~~~

miriam 發表於 19-2-27 11:30
...

當年校長係P5第一次升中簡介會教既,唔得既唔好搞補救,加強D得既仲好~~~

little_yolky    發表於 19-2-27 12:37

mcl203 發表於 19-2-27 12:26
當年校長係P5第一次升中簡介會教既,唔得既唔好搞補救,加強D得既仲好~~~
...
如果話果一年半載可以求得到, 就太睇少人哋由細畫到大果D了。

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 19-2-27 12:26
...
全對, 要搞一早搞, 醫得一樣黎時可能其他無事既.............拖慢左............

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-2-27 11:08
體育真係要講天份, 視藝努力一下都唔會太差。
美感天生有就有無就無,頂多唔太差,但唔會十分好,所以咪話80分收貨囉

bobbob 發表於 19-2-27 13:14
美感天生有就有無就無,頂多唔太差,但唔會十分好,所以咪話80分收貨囉
睇到其他帖突然諗起, 其實各位視藝差既小朋友, 細個BB時有無睇D繪本? 美感係可以培養既, 依家D書不論中英, D繪本畫靚到絕, 小朋友日日咁睇, 真係學唔晒, 偷到下師都掂。
抑或係我自己識, 所以先買到靚既繪本俾小朋友睇呢? 呢D雞旦先定雞先既問題, 真係好難考究。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-2-27 13:19
睇到其他帖突然諗起, 其實各位視藝差既小朋友, 細個BB時有無睇D繪本? 美感係可以培養既, 依家D書 ...
細個有睇架,不過一識字就寧願睇字,話幻想空間大好多

bobbob 發表於 19-2-27 13:25
細個有睇架,不過一識字就寧願睇字,話幻想空間大好多
咁點解視藝會差架? 佢細個無鬼畫符咩?

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-2-27 13:26
咁點解視藝會差架? 佢細個無鬼畫符咩?
咪就係畫極都係鬼畫符囉!諗過帶佢去畫班,點知佢劏豬咁,點都唔肯去。。家陣佢攞到75分都滿意,80分直頭超標,無所謂啦

b3410    發表於 19-2-27 14:02
‹ 上一主題|下一主題