用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 K2 -K3 還會去旅行嗎?
go

K2 -K3 還會去旅行嗎?

K2要全力準備考學校,知最早音小真道4月就開始,英華就8月尾,到9月至翌年1月無間斷面試,大家K2-K3時還會去旅行嗎?想短短去幾日relax下又怕小朋友會心散

萬一唔好彩玩到叩門就升小前都去唔到,大家可分享一下嗎?

pizzafat 發表於 19-2-13 19:42
K2要全力準備考學校,知最早音小真道4月就開始,英華就8月尾,到9月至翌年1月無間斷面試,大家K2-K3時還會 ...

仲有優才係八月中下旬

建議八月前可以去下旅遊,大人小朋友都可以放鬆下,番黎開始面試模式

回覆樓主

會呀,個個長假都去,暑假仲去左兩個添

只要避開簡介會/面試日子就得,考小係長期作戰,大人細路都要輕鬆一下

回覆樓主

我公司要忙到8月中至放到假,而家又怕撞英華,唉,勁無奈

回覆樓主

我上年都照去,但要避開晒有機會面試既日子,暑假一定去,聖誕節都冇學校要面試都可以去。

回覆樓主:

考小學係長期作戰,大人細路困在屋企壓力爆煲,不能捱得長久。我升k3暑假都去了一長一短, 至8月初。可暑假去一去旅行大家放鬆下,提高士氣。8月如果唔係月底,應該唔會撞英華掛。但係真道2nd in 會早少少(around 8月 21 號)。

pizzafat 發表於 19-2-13 19:42
K2要全力準備考學校,知最早音小真道4月就開始,英華就8月尾,到9月至翌年1月無間斷面試,大家K2-K3時還會 ...

我係先苦後甜,一來怕小朋友心散,二來怕錯過咗報名日期。雖然冇去旅行,但假期都會照同佢去玩,只不過係唔出外,留響香港。

宜家終於完成晒成個考小一過程,安排緊復活節同暑假旅行去補償佢同獎勵佢。

8月份要面試嘅學校分別有真道2nd in同優才1st in. 英華都係8月底至9月頭係1st in.

好多學校都係暑假期間要網上填申請或親自交表。

回覆 KeekeeNg 的帖子

想請教甘6月去旅行會唔會有影響?

hkgra 發表於 19-2-14 11:00

想請教甘6月去旅行會唔會有影響?

6月份只有音小面試,而6月份接受申請嘅學校分別有福附、優才同黃錦輝。

謝謝,我想影響不大~

點解唔去得旅行??常識重要過知識啦!不過要視乎家表同小朋友去旅行都可以教都小朋友好多野

教育先生 發表於 19-2-15 11:59
點解唔去得旅行??常識重要過知識啦!不過要視乎家表同小朋友去旅行都可以教都小朋友好多野
...

我老公都係咁講,撞左就唔去in,而且又未必收,隨緣wor

總之佢唔肯為面試特登改旅行日子...加上今次仲會同當地親戚一齊....唉....點解啲學校要暑假面試架.....

回覆樓主:

有無咩網頁可以有齊各直私報名時間?謝謝。

honeybibibibi 發表於 19-2-15 15:13
有無咩網頁可以有齊各直私報名時間?謝謝。

https://drive.google.com/file/d/1Hysktc3EDKzR5pkYqoDEI8eGWFfJposk/view

參考用,一切都係留意學校網頁為準。

KeekeeNg 發表於 19-2-15 15:44
https://drive.google.com/file/d/1Hysktc3EDKzR5pkYqoDEI8eGWFfJposk/view

參考用,一齊都係留意學校網 ...

星期日去程,星期五返,通常面試星期六

pekovian 發表於 19-2-13 22:06
會呀,個個長假都去,暑假仲去左兩個添

只要避開簡介會/面試日子就得,考小係長期作戰,大人細路都 ...

直資私小/官津兩邊都會進行,想掌握一下重要日子,請問以下是否有錯?

3-9月不等 直資私小交表
9-12月不等 直資私小面試
9月底10月初 自行分配學位交表
11月中下旬 自行分配學位公佈結果及註冊
11-12月 直資私小公佈結果
1-2月 直資私小註冊
1月底2月初 統一派位交表
2-7月 直資私小叩門
6月初 統一派位公佈結果
6-7月 官津叩門

sophyllis 發表於 19-2-20 05:08

直資私小/官津兩邊都會進行,想掌握一下重要日子,請問以 ...

5-8月也有面試的, 去fb家長幫睇下, 有成個list可以download睇面試日期

回覆樓主:

上到小學更難去,最少唔可以返學時請假,所以趁有得去就去。唔會怕心散,旅行都有好多野學

sophyllis 發表於 19-2-20 05:08

直資私小/官津兩邊都會進行,想掌握一下重要日子,請問以 ...

我計劃好簡單,聖誕、新年、復活會去(連紅日前後),小學都放假唔會in

暑假就要睇下心儀學校係咪以往有interview,要叩門就唔好去(要等電話,收call第二日註冊)

簡介會我唔會就,去到就去