用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 接近3歲可以做評估嗎?
go

接近3歲可以做評估嗎? [複製鏈接]

有資優傾向, 邏輯性觀察力很强, 很敏感, EQ 低, 接近3歲可以做評估嗎? 那個机構好D及收費平d ?如果是資優,想幫他找適當配套 training, 由其情緒敏感改善, 有什麼机構可以配合?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

一般講,WISC IV 先有香港常則參考,要6歲先做到
其他評估會無咗香港常則,所以會有偏差

其實,你可以照去搵你所講嘅training,一般未必會問你攞報告睇咗先收
恐龍家

小曳人 發表於 19-2-20 09:17
一般講,WISC IV 先有香港常則參考,要6歲先做到
其他評估會無咗香港常則,所以會有偏差
Thank you so much. 唔知你知不知道有什麼優質机構可从做相關情緒training???

醒目開學勳章 貢獻勳章

SusanTam 發表於 19-2-20 09:43
Thank you so much. 唔知你知不知道有什麼優質机構可从做相關情緒training???

我接觸過play therapy,但仔當時已有7-8歲,可以經驗唔會一樣

我個人覺得,家長可以考慮同孩子一齊上play therapy,見過YWCA / 小童群益會有

另外,會唔會上家長班,比上呢d 細路training 成效更大呢?
恐龍家

SusanTam 發表於 19-2-13 12:50
有資優傾向, 邏輯性觀察力很强, 很敏感, EQ 低, 接近3歲可以做評估嗎? 那個机構好D及收費平d ?如果是資優, ...

3-6歲D脾氣很可怕,之後好好多

‹ 上一主題|下一主題