用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 申請留學荷蘭簽証香港出世紙要做海牙公約apostille嗎? ...
go

申請留學荷蘭簽証香港出世紙要做海牙公約apostille嗎? [複製鏈接]

我見申請visa要什麼海牙公約認識的出生證明書,咁即香港出世紙是否OK?還是要去做什麼附加手續?
同埋想問,如留學3年,申請schengen visa一本便ok嗎?要否申請埋Netherlands visa?
   1    0    0    0

sabun 發表於 19-2-13 11:30
我見申請visa要什麼海牙公約認識的出生證明書,咁即香港出世紙是否OK?還是要去做什麼附加手續?
同埋想問 ...

你直接問荷蘭領事館最穩陣.

以我所知要加簽, 去高等法院申請加簽.
https://www.judiciary.hk/zh/court_services_facilities/apostille.html

加簽時會貼張紙同埋chop 個紅印落出世紙背面...你google d 相片就明...  佢捨得本身張出世紙咁樣俾人又貼紙又chop 咪唔駛去印多張出世紙...  如果你個女唔想張出世紙俾人攪到花晒, 佢可以去入境處print 出世紙 (要俾錢), 拎張新版出世紙去加簽.

FYI, 唔知佢駛唔駛查冊. 查冊就要俾錢, 印番張出世紙都要錢.

https://www.immd.gov.hk/hkt/services/birth-death/Application_for_Search_of_Birth_Records_and_Certified_Copy_of_Birth_Entry.html

bosch 發表於 19-2-16 08:09
你直接問荷蘭領事館最穩陣.

以我所知要加簽, 去高等法院申請加簽.

已打去問,佢哋話一定要,但都申請定先,多謝jm

sabun 發表於 19-2-13 11:30
同埋想問 ...
阿仔2,3年前申請student visa無做"出生證明書海牙公約認證" (我見working holiday要). 如果問佐話student visa要就最好整海牙公約認證.只要在荷蘭領事館申請schengen visa, 到荷蘭後申請居留證便可.

cow 發表於 19-4-2 09:55
阿仔2,3年前申請student visa無做"出生證明書海牙公約認證" (我見working holiday要). 如果問佐話student v ...

咁整定先冇壞
‹ 上一主題|下一主題